Naslovna PETOPEDIJA PSI Oboljenja jetre kod psa

Oboljenja jetre kod psa

6
oboljenja jetre petface

Jetra je jedan od najvažnijih organa u organizmu psa. Bolesti jetre izazivaju u velikom broju smanjenu funkciju jetre i njenu efikasnost. Ukoliko dođe do obolenja jetre kod pasa ona može izgubiti i do 70% svoje funkcije što je uzrokovano odumiranjem tkiva jetre. Oboljenja jetre pogadjaju i druge sisteme u organizmu kao što su probavni i vaskularni, metaboličke procese i hormonalni balans. Medjutim, jetra je jedini organ kod psa koji se može obnoviti u celosti uz adekvatno lečenje čak i kad je oštećenje veće od 70%. Jetra je najveći organ i ona obavlja koko 1500 funkcija u organizmu psa. Svako njeno oboljenje izaziva niz drugih zdravstvenih komplikacija kod vaših ljubimaca.
Oboljenja jetere mogu biti urođena i stečena. Urođena oboljenja se javljaju u ranijem životnom dobu dok stečena uglavnom u srednjem i starijem.

Uzroci smanjenja funkcije jetre mogu biti tumori ili bolesti drugih organa koji ugrožavaju rad jetre. Razne toksične materije kao sto su pesticidi ili otrovi protiv insekata i glodara mogu takođe biti uzrok. Prekomerno uzimanje nekih lekova može ugroziti rad jetre. Odredjene rase pasa ko što su jorkšir terijer i koker španijel imaju veće predispozicije za obolenje jetre pa se kod njih najčešće i javljaju problemi. Nepravilna ishrana kao i preterana gojaznost kod pasa takđe mogu biti uzrok oboljenja jetre.

Hepatitis je virusno obolenje od koga mogu oboleti psi svih uzrasta i izaziva velika oštećenja na jetri, krvnim sudovima i bubrezima. Psi se zaraze direktnim kontaktom preko izmeta ili urina zaraženog. Kada dodje do izlečenja, psi mogu izlučivati ovaj virus mesecima i predstavljati izvor zaraze.

petopedija-bolesti-jetre-3
Endokrini sistem (prikaz)

Simptomi
Akutni oblici oboljenja jetre počinju visokom temperaturom, krvavim prolivom, gubitkom apetita i povraćanjem. Svako pokretanje izaziva bol. Stomak može biti otečen kao posledica uvećanja jetre. Psi pokazuju osetljivost  na svetlost, a kasnije se može  pojaviti i žutica kao i upala krajnika i krvarenje desni. Zatim se javlja zamućenje jednog ili oba oka, poznatije kao plavo oko. Gubitak apetita i neraspoloženje psa su takođe prisutni. Važno je na pojavu prvih simptoma potražiti pomoć veterinara kako oboljenje ne bi prešlo u hroničan oblik.

Dijagnoza i terapija
Dijagnozu postavlja isključivo veterinar na osnovu kliničkog pregleda psa i uvidom u  kliničku sliku. Vidljivi simptomi kao što su žutica ili zamućenje očiju navode na sumnju da se radi o problemima jetre.  Medjutim, dok se ne postavi konačna dijagnoza potrebno je uraditi niz analiza. Prvo se daje krv na analizu gde se na rezultatima vide biohemijske promene koje ukazuju na loš rad jetre. Zatim se radi rendgensko snimanje jetre gde se gleda njen oblik i veličina. Često se radi i biopsija odnosno uzima uzorak tkiva jetre koji se šalje na analizu i to je najpouzdanija metoda za uspostavljanje dijagnoze. Lečenje, odnosno terapiju propisuje isključivo stručno lice. Način lečenja zavisi i od oblika obolenja jetre. Kod lakših oblika korigovanje ishrane uz povećanje odredjenih vitamina daje vrlo dobre rezultate. Kod hroničnih obolenja lečenje je dugotrajno uz upotrebu odgovarajućih lekova lekova i veterinarskim dijetama. Nekada je potrebna čak i hospitalizacija psa. Jaka upala jetre, ukoliko se ne leči, može izazvati smrt za 24 sata.

Preventiva
Pravilna ishrana i zdravo okruženje ljubimca predstavljaju najbolju preventive oboljenja jetre. Periodični sistematski pregledi koji uključuju i biohemijske analize krvi su mere koje će omogućiti rano otkrivanje eventualnih problema sa jetrom. Redovna godišnja vakcinacija protiv zaraznih bolesti koja uključuje i zarazni hepatitis će prevenirati ovo oboljenje. Treba zapamtiti das u oboljenja jetre teška al ii izlečiva ukoliko se na vreme primate simptomi i pristupi terapiji.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMikoplazmoza kod golubova
Sledeći tekstPneumonija kod činčile

6 KOMENTARA

 1. Molim vas da mi odgovorite kuce je u jako losem stanju u pitanju je staford ima1 god.
  Krvari mokracu jako je zut imao je jako visoku temperaturu , nemoze da hoda ,povraca.
  Bio je kod veterinara primao infuzije dobio antibiotik i dalje je lose rezultati krvi su jako lose,izivotno je ugrozen postoji li nesto sto nismo uradili a potrebno je.

  • Jovane, pretpostavljamo da je veterinar uradio sve potrebne i neophodne analize i da vam je rekao dijagnozu koju je postavio?

 2. Radili smo krv i bio hemiju. Kreatinin,bilirubin,hemoglobin i hematokrit su poviseni. Na sta sve to moze da ukazuje?

 3. Moj kuca je dobio žuticu. Vodili smo ga kod veterinara i dao mu je inekcije ali nije mi mnogo bolje. Oseća se jako iscrpljeno, povraca, izgubio je apetit. Danas je primio infuziju i nadam se da ce mu biti bolje. Ako primetite da su beonjače psa žute, da mu je mokraća tamnija i da mu vilica postaje žućkata odma ga odvedite kod veterinara, to vam je moj savet!

 4. Moj pas ,,Bigl” ima 3 godine sad ce 4. Ima tumor jetre. Veterinar mu je dao terapiju. To traje 2 dana ali nikakve promjene nema. Pije dosta vode ali ponekad povrati nakon toga, a nista ne jede i ne vrsi stolicu. Povrace nesto zuto sa pjenom. Mozete li nam nekako pomoci?

  Hvala.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime