Naslovna PETOPEDIJA PSI Akita

Akita

1
akita inu petface

IME – Akita
PREZIME – Špic
NADIMAK – Japanska akita
VELIČINA – 34-54 kg
POREKLO – Japan
BOJA – Bela, belo-oranž, tigrasta
ŽIVOTNI VEK –  od 11 – 15 godina
NARAV – hrabar, pametan i voli da pokazuje dominaciju, a ukoliko se isprovocira može biti agresivan

Japanska akita jedna je od najpopularnijih japanskih rasa pasa. Potiče iz polarnih krajeva gde je odgajana za lov na divljač, a po potrebi čak i crne medvede. Vrlo je pokretna i brza. Japanci prosto obožavaju ove pse i 1931.godine akita je postala nacionalno blago, a sve u cilju da se vrsta očuva. Zanimljivo je da se ova rasa često pojavljuje i na poštanskim markama. Držanje akite za kućnog ljubimca nekada je simbolizovalo novčanu dominaciju i prestiž, jer su ovog psa odgajale isključivo imućne japanske porodice. Danas je akita doživela popularnost zahvaljujući američkim vojnicima koji su je doveli u Ameriku nakon Drugog svetkog rata

Izgled
Akita ima izuzetno snažno telo, a pošto potiče iz hladnih krajeva, njeno kretanje prilagođeno je snežnim uslovima. Veoma lako se kreće kroz dubok sneg, a i odličan je plivač, što duguje plivačkim opnama na šapama. Dugačko telo prekriveno je grubom i ravnom dlakom, dok je podlaka izuzetno gusta i meka. Primitivni izgled  duguje velikoj i ravnoj lobanji sa koje se uzdižu male uši. Sitne oči uvek su ‘’budne’’ i na oprezu, a najtoplije su kada vide svog vlasnika.

Karakter i nega
Izuzetno energičan i jak, iznova i iznova tražiće akciju i pokret. Predodređeni da love, svoje veštine spremni su da pokažu u svakom trenutku. Njihovu ogromnu snagu morate kontrolisati, a najbolje je to učiniti dresurom i treninzima u prirodi. Akite su odlični učenici i kada jednom zaslužite njihovo poverenje, poštovaće vas zauvek. Za vas koji volite izložbe pasa,  imamo dobru vest. Ovaj pas prolazi izuzetno dobro na svim takmičenjima i veoma je popularan. Malo ga ‘’školujte’’ i impresioniraće sve sudije. On je spreman da ga usmerite na dobre stvari. Nemojte ga provocirati, jer i vama kada ‘’prekipi’’ i vi odreagujete, a njemu je to u biti. Kako biste izbegli agresivnost, budite pažljivi, strpljivi i posvećeni akiti i nemojte podcenjivati njenu snagu. Mogla bi vas neprijatno iznenaditi. Japansku akitu čuvajte u dvorištu, jer je kuća ili stan ne čine srećnom, niti ispunjenom. Ona mora biti na otvorenom i velikom prostoru kako bi njene potrebe bile ispunjene. Držanje u dvorštu vašeg doma i nije loše ideja, ako imate na umu da ovog psa treba četkati svaki dan i voditi ga u duge šetnje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLagoto romanjolo
Sledeći tekstBobteil

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime