Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Opadanje dlake kod mačaka – uzroci i rešenja za opadanje dlake!

Opadanje dlake kod mačaka – uzroci i rešenja za opadanje dlake!

1
Opadanje dlake petface

Opadanje dlake ili linjanje, kom su podložni svi kućni ljubimci, je proces koji se odvija usled različitih spoljašnjih faktora. Faktori koji utiču na opadanje dlake su kožne bolesti, buve ili regularno sezonsko linjanje. Ako kućni ljubimci ne gube dlaku u pečatima i samo na određenim mestima na telu, onda se uglavnom radi o fiziološkoj izmeni dlake.

Opadanje dlake petfaceŠta utiče na opadanje dlake?

Tokom cele godine i dugodlaki i kratkodlaki kućni ljubimci linjaju se i tako odbacuju mrtve dlake. To je normalan proces zbog koga ne treba brinuti. Tome su naročito podložni kućni ljubimci koji žive u stanovima, jer žive u okolini koja tokom cele godine ima ujednačenu temperature. Kućni ljubimci koji žive u spoljašnjoj sredini dva puta godišnje gube nešto više stare dlake. To je uglavnom povezano sa smenama godišnjih doba.

Alergije na buve kod mačaka

Ukoliko su kućni ljubimci na nekim mestima potpuno izgubili dlaku usled češanja i lizanja, to je alarm za odlazak kod veterinara. Infestacija buvama je najčešći razlog što dolazi do opadanja dlake kod mačke, jer se ona usled napada buva češe i svojim kandžama oštećuje kožu, pa dlaka otpada.

Opadanje dlake petfaceOsim buva, postoje i gljivična oboljenja dlake i dlačnih folikula, tzv. dermatofitoze zbog kojih je opadanje dlake neizbežno. Ova gljivična oboljenja nastaju kao posledica pada imunog sistema posle lečenih bakterijskih infekcija antibioticima. Bakterijske infekcije ili alergijske reakcije na stvari iz spoljašnje sredine ili hrane takođe uzrokuju opadanje dlake. U tom slučaju, kućni ljubimci se neprestano češu i vidljive su promene na koži, u vidu pečata.

Stres, neadekvatna ishrana koja je siromašna vitaminima i mineralima, hormonski disbalans tiroidne ili polnih žlezda takođe pospešuju opadanje dlake.

 

Opadanje dlake petfaceRešenje za opadanje dlake

Kada je u pitanju sezonsko linjanje, mačke će same sebi lizanjem pomoći u otklanjanju dlake i podlake. Postoji opasnost od toga da ovi kućni ljubimci progutaju veću količinu dlaka usled lizanja svojim hrapavim jezikom. Tada može doći do stvaranja hairball-a, odnosno kuglica od dlaka, koje mogu da se zaglave u crevima i tako ugroze njihov rad, pa se kućni ljubimci podvrgavaju operaciji. Ono što je dobro raditi da bi se ova situacija izbegla je redovno četkanje, ali i korišćenje hrane za mačke koja pomaže izbacivanju nakupljenih dlaka u digestivnom traktu.

Bartoneloza – bolest mačije ogrebotine

Ako dođe do zamršavanja dlaka kod dugodlakih mačaka toliko da je nemoguće iščetkati, onda je najbolje rešenje ošišati je, jer je taj zamršeni deo idealna podloga za stvaranje gljivica i bakterija. Da bi se sprečilo stvaranje gljivica, a samim tim i opadanje dlake, kućni ljubimci treba da se drže podalje od potencijalnih izvora zaraze, održavati redovnu higijenu i koliko god je moguće, smanjiti im stres. Kada su u pitanju alergije na polen ambrozije i drugih biljaka, ne puštajte mačku napolje u regije gde je koncentracija polena najveća.

Opadanje dlake u velikoj meri zavisi i od ishrane, pa se preporučuje uravnotežena ishrana bogata vitaminimom A, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, cinkom, biotinom itd. U dnevni obrok treba da spada gotova hrana renomiranih proizvođača, jer ona sadrži potrebne sastojke koji će pomoći u izbacivanju hairball-a, a i redukovaće opadanje dlake. Za svaku nedoumicu i lečenje mačke, potrebno je obratiti se veterinaru.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIzložba mačaka: Kada i zašto je organizovana prva izložba mačaka?
Sledeći tekstOperacije kile: Kada su operacije kile jedino rešenje problema?

1 KOMENTAR

  1. Njega krzna od iznimne je važnosti za higijenu i zdravlje vašeg ljubimca, jer zapetljanja i nakupine prljavštine u krznu mogu dovesti do upala, kožnih bolesti te zadržavanja nametnika u tim dijelovima krzna.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime