Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Operacije kile: Kada su operacije kile jedino rešenje problema?

Operacije kile: Kada su operacije kile jedino rešenje problema?

0

Operacije kile su jedino rešenje u odstranjivanju ovog problema kod ljudi i životinja. Pre operacije kile, potrebno je uraditi predoperativnu pripremu i odraditi sve potrebne analize. U zavisnosti od vrste kile, operativni zahtev podrazumeva zašivanje oslabljenog ili puklog tkiva i ugradnju polipropilenske mrežice u koju će srasti vezivno tkivo i sprečiti unutrašnje organe da izađu napolje. Operacije kile mogu biti rutinske, ali i rizične u zavisnosti od vrste i stanja pacijenta.

Najčešće vrste kile kod mačaka prema mestu gde se javljaju su perinealna i dijafragmatska, dok je pupčana najređi oblik kile kod ovih životinja. Kile mogu biti urođene ili stečene. Urođene nastaju usled naslednih faktora ili generalizovano slabog vezivnog tkiva, dok stečene nastaju pod dejstvom neke traume odnosno povrede.

Dijafragmatska kila
Dijafragmatska kila je težak oblik kile kako kod mačaka tako i kod drugih životinja i ljudi. Može biti urođena i stečena. Dijafragma je mišićni organ koji razdvaja organe grudne i trbušne duplje i važan je za proces disanja. Do urođene dijafragmatske kile dolazi kod mačića koji su rođeni sa nerazvijenom dijafragmom. Kroz otvore na njoj mogu da prođu organi trbušne duplje i tako dolazi do gušenja. Takvi slučajevi kod mačaka su retki, a najčešći simptom je otežano disanje. Stečena dijafragmatska kila se javlja usled teške povrede u području trbuha. Ukoliko dođe do povrede dijafragme, zidovi tog organa pucaju i kroz te pukotine ulaze organi trbušne duplje, što dovodi do otežanog disanja, bolova i neprirodnog položaja mačke. Operacije kile ove vrste su vrlo rizične. Intervencija se izvodi u inhalacionoj anesteziji uz obavezno prisustvo stručnog anesteziologa i obučenih veterinara. Uspešnost operacije kile zavisi od brojnih faktora, kao što je obučenost anesteziologa i veterinara, starost i fizička izdržljivost i opšte zdravstveno stanje mačke.

Nakon operacije kile, mačka treba da miruje da bi se osigurao njen potpuni oporavak.

petopedija-operacije-kile-2
Operacija kile

Perinealna kila
Perinealna kila se javlja kod starijih mačaka. Nastaje usled oslabljene muskulature koja ne može da zadrži abdominalne organe. Oni izlaze iz trbušne duplje u novonastalu pukotinu, pa se javljaju ispupčenja oko analnog otvora. Do perinealne kile i pucanja dela trbušnog mišića dolazi usled trauma u vidu povreda, udaraca ili padova. Simptomi su dugotrajna i otežana defekacija i ispupčenja oko analnog otvora. Hirurški zahvat je jedino moguće rešenje. Ukoliko kod mačke ne dođe do operacije kile, može doći do uklještenja dela unutrašnjeg organa. U tom slučaju, prokrvljenost je slaba, deo organa odumire i može doći do sepse. Nakon operacije kile, mačka treba da miruje dok rane ne zarastu, a posle toga može da nastavi normalan život.

Pupčana kila
Od pupčane kile mačke retko pate. Može nastati prilikom samog rođenja usled nepravilnog povlačenja pupka ili usled neke povrede kada dolazi do pucanja trbušnog mišića i pupak ispada napolje. Postoje male i velike pupčane kile. Kod malih samo masno tkivo prolazi kroz pukotinu u trbušnom zidu, nije bolna na dodir i ne mora da uzrokuje velike probleme. Kod velike kile, deo organa ispada kroz pukotinu i to mesto je bolno. Kod ovakvih slučajeva, neophodne su operacije kile. Izvode se pod opštom ili epiduralnom anestezijom. Nakon operacije sledi mirovanje dok rana potpuno ne zaraste. Posle toga, mačka može da nastavi normalan život.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOpadanje dlake kod mačaka – uzroci i rešenja za opadanje dlake!
Sledeći tekstBešika kod mačaka – upala, kamenje i ruptura bešike

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime