Naslovna PETOPEDIJA PSI Najpoznatije oštrodlake rase pasa i njihova nega

Najpoznatije oštrodlake rase pasa i njihova nega

0

Ako vam se ne dopadaju previše kratkodlaki psi, a niste spremni na obavezu da sređujete dugodlakog psa, oštrodlaki psi mogu biti pravi izbor za vas. Oštrodlake rase pasa karakteriše grubo krzno koje je obično dugo 5 – 6 centimetara i hrapavo je po teksturi. Ovim psima je potrebno malo četkanja i šišanja, kao i povremeno kupanje. U svakom slučaju, kada se radi o nezi krzna neuporedivo su lakši od pripadnika rasa sa dugom dlakom.

Pročitajte još: Pribor za osnovnu negu psa

Foks terijer

Ova mala rasa se javlja u dva varijeteta, te tako srećemo oštrodlake i mekodlake pse. Dlaka oštrodlakog foks terijera je hrapava i ima gustu poddlaku koja ga štiti od hladnoće. Gornji deo krzna je krut i „žičan“. Ova rasa je blisko povezana sa drugim britanskim terijer vrstama i živahna je, inteligentna i tvrdoglava sa jakim instinktom za lov. Odlični su porodični ljubimci za aktivne i fit ljude kojima je potrebno dosta zabave.

Minijaturni ili standardni jazavičar

Jazavičare nalazimo u dve veličine, minijaturnoj i standardnoj. Ponekad se nazivaju i „psima kobasicama“ i imaju kratke noge sa dugim telima. Njihova dlaka je, pak, trojaka – kratka i glatka, duga i oštrodlaka. Oštrodlake jazavičare ćete teže sresti od dugodlakih i mekodlakih. Nekada su se koristili za lov, ali sada su najčešće kućni ljubimci.oštrodlake petface

Pročitajte još: rase pasa – Fox terijer

Škotski terijer

Ovaj pas, poznat i kao „skoti“, mali je crni terijer koji se često koristi kao maskota Škotske ali i alkoholnih pića. Dlaka mu je jaka, otporna na vodu i veoma oštra i gusta. Škotski terijer se često koristio u lovu, ali i kao jazavičar, sada je uglavnom kućni ljubimac.

oštrodlake petfaceDžek Rasel

Još jedna od podvrsta terijera sa oštrom dlakom i jedna od sve popularnijih rasa. Džek Rasel je ima kratku i mekanu, ili oštru i grubu dlaku, ali i mešavinu obe. Obožavaju da se igraju, imaju dosta energije, tako da bi trebalo da budete spremni na dugo igranje sa vašim ljubimcem.

Svi pripadnici ovih rasa imaju dobru osobinu da se ne linjaju preterano. S druge strane, ovakav tip dlake kao da je magnet za brojne nečistoće iz okoline. Prašina, sitni komadi lišća, blato, delovi trave često umeju da pokvare izgled ali i doprinesu razvoju nekih kožnih oboljenja. Zbog toga je i njima potrebno redovno iščetkavanje, ne toliko zbog odstranjivanja mrtve dlake koliko zbog uklanjanja nečistoće. U tu svrhu se mogu koristiti različite vrste češljeva i četaka ali bi bilo dobro da nabavite one koje su namenjene upravo oštrodlakim psima. Korišćenje neadekvatnog pribora može dovesti do neuklanjanja svih nečistoća, oštećenja dlake, povreda kože. Tada postoji opasnost od razvoja različitih kožnih infekcija koje podrazumevaju dugotrajno i prilično skupo lečenje.Preporučuje se korišćenje i rukavica za češljane prilikom svakog povratka iz šetnje. Ove rukavice imaju odgovarajuće gumene “bodlje” koje će ukloniti veće komade prljavštine a dobre su i kao svojevrstan masažer za ljubimca. Vrlo efikasno sredstvo za uklanjanje nečistoće bez oštećenja dlake predstavljaju tzv magične krpe. Posle šetnje, pogotovu ukoliko se radi o periodu godine kada ljubimac dolazi u dodir sa barama i blatom jednostavno obrišite dlaku blago nakvašenom krpom. Pri tome, čišćenje obavljajte u pravcu rasta dlake, tj. niz dlaku.

Što se tiče kupanja, primenjujte pravilo: kupanje po potrebi. To znači da svog ljubimca kupate kada procenite da je prljav u onoj meri kada to predstavlja problem za njega samog, ukućane i okolinu u kojoj živi. Dakle, nema potrebe da ih kupate svake subote. Na tržištu postoji veliki broj šampona koji su namenjeni psima. Preporučujemo da izaberete onaj koji je formulisan za pse sa oštrom dlakom. Nikako nemojte koristiti bebi sapune, šampone za decu ili blage šampone za ljude jer koža pasa nema isti PH faktor kao koža ljudi.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSREĆAN ROĐENDAN: Slonica Trompita proslavila 57. rođendan!
Sledeći tekstTVITER GORI: U dečijoj knjizi o životinjama, propagira se nasilje: „Bacimo psa u reku“!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime