Naslovna PETOPEDIJA PSI Francuski ptičar

Francuski ptičar

0
rase francuski ptičar petface

IME  Francuski ptičar
PREZIME Ptičar
NADIMAK – Franci
VELIČINA – 15 – 26kg
POREKLO – Francuska
BOJA – bela, žutosmeđa
ŽIVOTNI VEK oko 15 godina uz adekvatnu negu
NARAV – temperamentan, odmeren i veran

Francuski ptičar javlja se u dva osnovna tipa, veći gaskonjski i manji pirinejski. Oba tipa francuskog ptičara potiču iz jugozapadne Francuske i izuzetno su sličnih odlika. Pirinejski tip ima iste proporcije kao gaskonjski tip, samo je manjih dimenzija. Oba tipa francuskog ptičara obožavaju druženje i pažnju.

Izgled
Francuski ptičar ima izuzetno lepu krupnu glavu koja se završava pravougaonom njuškom sa braon nosem. Imaju oštar i promišljen pogled, a kestenjaste ili žućkaste oči uvek  su na oprezu. Zaobljene uši, koje prate visinu očiju doprinose njegovom izgledu pitomog i milog psa. Jake je konstitucije, ali ne i pretežak. Mišići mu omogućavaju da prepešači dug put i da bude izvanredan u svakom trenutku tokom lova. Debela i gusta dlaka pruža mu zaštitu od spoljašnjih uticaja pa se može prilagoditi raznim prirodnim uslovima.

Karakter i nega
Odlikuje ih velika inteligencija i opreznost, te ih ne treba posebno obučavati za lov. Njima je to u genima. Najsrećniji su kada idu u prirodu sa svojim vlasnicima i uživaju u igri. Francuski ptičari su izuzetno snažna rasa i vrlo moćna i elegantna istovremeno. Njihov njuh je na veoma dobar i može nanjuši jako udaljen plen. Iako je karakteran i tvrdoglav pas, sa decom je iznenađujuće nežan i brižan. Ukoliko želite porodičnog psa, sa kojim će vaša deca provoditi sate i sate u igri, francuski ptičar je pravi izbor. Uživaćete u prizorima ludorija koji su spremni da učine samo da bi videli vaš osmeh na licu. Trčkaranje i razdraganost po dvorištu je svakodnevna slika. Francuski ptičari vole prirodu, prostor, kretanje i trčanje, pa im skučeni protori neće baš odgovarati. Najidealnije je ako imate prostrano dvorište kako bi ovaj snažan i energičan pas imao prostora da utroši svoju energiju. Kada je nega u pitanju, vodite računa o njegvoj dlaci i redovno ga vodite kod veterinara. Ova rasa ne oboljeva od nekih karakterističnih bolesti. Francuski ptičar nije zahtevan, jedino očekuje vašu ljubav i zagrljaj.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMops
Sledeći tekstLagoto romanjolo

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime