Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Oprema za kavez za morsko prase

Oprema za kavez za morsko prase

3
oprema za kavez petface
petopedija-oprema-za-kavea-2
Zaliha hrane morskog praseta

Morski prasići su prilično aktivni ljubimci pa samim tim i zahtevaju više prostora u kavezu. Ako je kavez manji onda se ljubimac treba češće puštati u šetnju po stanu. Osim kaveza, za morsko prase je potrebno obezbediti i podlogu za kavez, kućicu za spavanje, posude za hranu i vodu, wc za morsko prase i igračke.

Podloga
Kao podloga u kavezu, koriste se piljevina, seno ili novine. Kada se stavlja piljevina trebalo bi da birati krupniju jer im sitnija može praviti probleme disajnim putevima. Isto tako, treba voditi računa od kog drveta je piljevina jer ukoliko je od četinara piljevinu treba provetriti nekoliko dana na vazduhu kako bi izvetrela aromatična ulja koja su štetna za njihove disajne puteve. Ukoliko se koristi seno kao podloga, preporučuje se korišćenje komercijalnih pakovanja sena koja su pročišćena i bez parazita koji mogu da prouzrokuju probleme sa kožom. Najmanje preporučljiva podloga za kavez morskog praseta je novinska hartija. Ona se veoma brzo zaprlja, navlaži i može da prouzrokuje mnoge probleme stanovnicima kaveza. Nju je potrebno menjati čak i do 2 puta u toku dana. U svakom slučaju, podlogu treba menjati redovno zbog same higijene ljubimca. Učestalost zamene podloge zavisi od veličine kaveza, kao i od broja prasića u kavezu.

Mesto za skrivanje
Kućica za spavanje je neophodna jer im ona služi i kao mesto za skrivanje. Kućica se može kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce.  To može biti i parče neke cevi od tvrde plastike kroz koju se prase može provlačiti, ali i sakriti kada poželi. Mogu poslužiti i neke kutijice od kartona ili drveta, uglavnom važno je da prase tu može da se udobno smesti.

petopedija-oprema-za-kavea-3
Posude za hranu

Posude za hranu i vodu
Posude za hranu treba da budu od keramike i da su što teže kako ih prasići ne bi prevrnuli. Ne treba kupovati plastične posude jer se može desiti da ih prasići izgrizu i progutaju plastiku.  Posuda ne sme biti ni previše velika da se ne bi desilo da prase udje u nju i izvrši nuždu. Za vodu je nabolje kupiti pojilicu koja se kači za kavez i ima sisak kroz koje prase pije vodu. Na ovaj način se sprečava često prosipanje vode po kavezu.

Wc za morsko prase
Poželjno je nabaviti i posudu za vršenje nužde ljubimca. Pošto su morski prasići malo neuredni ljubimci treba voditi više računa oko higijene samog ljubimca.

Igračke za morsko prase
Poznato je da su morski prasići jako aktivni i živahni ljubimci pa samim tim i vole da se igraju. Zato im treba obezbediti i igračke koje su specijalno napravljene za njih. Na prvom mestu im treba obezbediti točak za trčanje jer će ga prase vrlo rado koristi. Pored zabave, ovi točkovi omogućavaju i održavanje dobre fizičke kondicije ljubimca. Igračke moraju biti izradjene od prirodnih materijala. Nikako ne treba dozvoliti da se prase igra plastičnom ili jako sitnom igračkom koju bi mogao da proguta. Najpogodnije je da igračka bude od drveta ili od kanapa jer će tako prase u isto vreme trošiti nokte i zube, a i zabavljaće se.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMikoplazmoza kod golubova
Sledeći tekstPneumonija kod činčile

3 KOMENTARA

  1. Ne treba im točak, čak štaviše, točak može da im iskrivi kičmu. Ono što njima treba je veći prostor za trčanje (ne transportni kavezi koje inače možete naći u petshopovima).

  2. Točak nikako nabavljali prasetu, jer može biti opasan po njihovu osetljivu kičmu, a i neće baš biti zainteresovan. Nabaviti mu što veći kavez, i puštati ga da se istrči svaki dam, samo što dalje od kablova i ono će biti sretno. Takođe nije baš ljubimac za malu decu zbog te osetljive kičme.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime