Naslovna PETOPEDIJA MAČKE 11 NAČINA DA OTRUJETE SVOJU MAČKU: Čokolada, kofein, mleko, na dohvat šapice...

11 NAČINA DA OTRUJETE SVOJU MAČKU: Čokolada, kofein, mleko, na dohvat šapice vaše mace!

0
otrujete svoju macku petface

Mačke su poznate po radoznalosti. Ova osobina ih nagoni da njuškicu zavuku i gde treba i gde ne treba. Upravo zbog toga morate znati koje su to namirnice, predmeti ili supstance opasne za vašu ljubimicu. Naravno, spisak koji sledi je daleko manji od spiska svega što je otrovno za mačke, a nalazi se na našoj planeti, ali sadrži najčešće stavke koje treba držati van domašaja vaše mace.

Čokolada

Čokolada sadrži alkaloid teobromin koji je otrovan za mačke. Pored njega u čokoladi se nalaze kofein i šećer. Kada mačka pojede čokoladu dolazi do drhtanja, abnormalnog srčanog ritma, napada i u težim slučajevima smrti. Ne zaboravite, što je čokolada tamnija – to je opasnija za mačku.

Kofein

Ukoliko maca popije par gutljaja kafe, čaja ili nekog energetskog pića najverovatnije se neće dogoditi ništa strašno. Međutim ukoliko popije veću količinu ovih napitaka, a to je oko pola šoljice, onda to može izazvati smrt.

otrujete svoju macku petface
Foto: Petface

Mleko

Kravlje mleko, pa i neki mlečni proizvodi kao što su surutka, pavlaka, kefir ili sladoled nisu namirnice koje su namenjene mačkama. Njen organizam nema odgovarajuće enzime koji služe za varenje proteina i šećera u mleku i mlečnim proizvodima. Protein u mleku, kazein kod njih čak ometa apsorbciju ostalih nutritijenata. Treba da nam je jasno sledeće: kravlje mleko predstavlja hormonsku tečnost koji proizvodi majka krava kako bi hranila svoje tele. Mačke, a posebno mačići nikada ne sisaju krave i pošto prestanu sa sisanjem svoje majke nemaju nikakvu potrebu za mlekom i mlečnim proizvodima.

Sirovi losos

Trovanje sirovim lososom izaziva jedna rikecije koja koristi crva kako bi se uselila u meso lososa koji postaje domaćin. Radi se o infektivnoj bolesti koja može da izazove smrt. Ovo oboljenje ne treba mešati sa salmonelozom. Pored toga, utvrđeno je da enzimi u sirovoj ribi uništavaju tiamin koji predstavlja esencijalni vitamin B za mačku. Nedostatak tiamina izaziva neurološke probleme, grčeve i komu.

Soja

Soja je sastojak koji se nalazi u mnogim proizvodima za mačke. Međutim, delovanje soje na ugljene hidrate može izazvati porast nivoa šećera u krvi. Previše soje se povezuje i sa oštećenima štitaste žlezde. Hipertireodozam je čest kod mačaka, pa soja ne bi trebalo da bude deo redovne i obilne ishrane.

PROČITAJTE I:

11 NAČINA DA SKRATITE ŽIVOT SVOM PSU: Dozvoljavamo psu da jede koliko hoće i preskačemo redovne preglede…

Šećer

Mačka do šećera lako dođe jer se može naći u različitim oblicima i to počev od šećerne repe. Dalje, tu su šećerna trska, kristal šećer, beli ili braon, u kockama, u prahu, fruktoza, kukuruzni sirup, glukoza, laktoza, maltoza, manitol, dekstroza, sorbital, sirak, saharoza, melasa, med ili sirup od javora. O bombonama i kolačima da ne govorimo. Mnoga istraživanja govore da ćelije raka mnogo bolje uspevaju na šećeru. Sve vam je jasno! E da, tu je i čuveni ksilitol, veštački zaslađivač od šećernog alkohola (ima ga u žvakaćim gumama) koji treba izbegavati kada su mačke u pitanju.

Kvasac

Ovu gljivicu mnoge mačke ne tolerišu. Izaziva alergijske reakcije, nadutost, probavne i urinarne probleme. Svi oblici kao što su pivski, pekarski, nutricionistički ili primarni su opasni.

Alfa lipoinska kiselina

Poznatija kao lipoinska kiselina je antioksidant koji se preporučuje osobama koje imaju dijabetes. U slučaju mačaka, izaziva povećanu proizvodnju glutationa koji izaziva gastrointestinalne probleme i nizak nivo šećera u krvi koji može dovesti do kome.

otrujete svoju macku petface
Foto: Petface

Esencijalna ulja

Mačke mogu biti veoma osetljive na jaka eterična ulja koja se koriste u kući. Posebno se to odnosi na hemijska sredstva obogaćena mirišljavim i isparavajućim uljima. Naročitu opasnost predstavljaju posudice sa mirisnim potpurijima pa ih nikako nemojte držati u stanu u kojoj živi mačka.

 Grožđe

Iako je potvrđeno toksično dejstvo svežeg i suvog grožđa na pse, u slučaju mačaka za to trenutno nema tako jasnih dokaza. Pošto su, ipak zabeleženi su slučajevi trovanja, dok naučnici ne kažu jasno i glasno da li je ova namirnica opasna za mačke, naša preporuka je: izbegavajte je!

otrujete svoju macku petface
Foto: Petface

Crni i beli luk

I jedan i drugi se dovode u vezu sa uništavanjem crvenih krvnih zrnaca. Naravno, izazivaju i gastrointestinalne poremećaje. Kada se govori o belom luku, debata „za“ i „protiv“ još uvek traje. Neki holistički veterinari su ga koristili i ishrani mačaka bez većih problema. Sve sa saznanjima o njegovom lekovitom dejstvu na ljudski organizam. Međutim, radi se o krajnje kontrolisanim količinama i uslovima konzumacije. Sve što podrazumeva alavo gutanje cele glavice – nikako!

Kao što rekosmo, ovo je deo spiska opasnih namirnica kojima slučajno ili iz neznanja možete otrovati svoju mačku. Trenutno smo izostavili lekove, kućno ukrasno bilje, cveće i začinsko bilje. Nema hemijskih proizvoda za održavanje higijene, boja, lakova, nafte i sličnog. Nema ni otrova protiv glodara i pesticida kao što je kreozan. Nismo spomenuli ni trovanja upotrebom neogovarajućih preparata protiv buva i krpelja… Sve u svemu, ispada da je mačku lakše otrovati nego je sačuvati živu i zdravu!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstI U SRBIJI SE DESI: Bor dobija mobilnu veterinarsku ambulantu za delovanje na terenu!
Sledeći tekstVIŠE IM NIJE POTREBAN: Vlasnici ostavili STAFORDA Bokija u azilu u Kraljevu, nakon 10 godina!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime