Naslovna PETOPEDIJA MAČKE 6 znakova koji govore da mačka ima PROBLEME SA URINARNIM TRAKTOM!

6 znakova koji govore da mačka ima PROBLEME SA URINARNIM TRAKTOM!

0
urinarnim traktom stripblog

Za mačke koje imaju neki problem sa urinarnim traktom najbolje je da ih pregleda veterinar, obavi sve neophodne dijagnostičke procedure, utvrdi uzrok problema i propiše odgovarajuću terapiju. Izgleda sve tako jednostavno i gotovo idilično, zar ne? Naravno da nije. Pre svega, vlasnik treba da posumnja da postoji problem, a to kod mačaka nije nimalo jednostavno. Naime, mačke su kao vrhunski predatori, tokom evolucije stekle sposobnost da krajnje efikasno prikrivaju svaku slabost kako ne bi postale plen većih napadača. Ovu sposobnost su zadržale i danas, čak i kada žive u kućnim uslovima. Sve ovo je veoma važno, jer delimična ili potpuna blokada urinarnog sistema može postati opasna po život u roku od samo nekoliko sati.

„NESREĆE“ U DOMAĆINSTVU

Nije retkost da mačke koje osećaju bol u urinarnom traktu ovu neprijatnost povezuju sa posudom u kojoj obavljaju nuždu. Tada traže i pronalaze druga mesta za mokrenje. To može biti bilo koje mesto u domaćinstvu (nikada nije prihvatljivo za vlasnika). Naravno, razlog za izbegavanje mačjeg WC-a može biti i stres, prisustvo drugih mačaka koje koriste istu posudu, ili neredovno čišćenje posude. Kako god, ukoliko se primeti ovakvo ponašanje, neophodno je isključiti medicinske razloge.

Nemojte mešati mačke koje hodaju po domu i mokraćom obeležavaju nameštaj, zidove,  predmete, obuću i odeću vlasnika sa mačkama koje to povremeno rade. Prve spadaju u grupu onih koje imaju neki poremećaj ponašanja i obično se radi o nesterilisanim ljubimcima. Ove druge najverovatnije imaju neku vrstu urinarne infekcije. Mačke sa ovakvim problemom zauzimaju normalan položaj ali više vole da mokre na ravnim površinama.

urinarnim traktom stripblog

UČESTALO MOKRENJE

Ukoliko mačka češće koristi svoj toalet to takođe može da bude znak nekog problema. Cistitisi koji su izazvani različitim uzročnicima po pravilu dovode do učestalog mokrenja i to je prvi znak da treba potražiti pomoć veterinara. Ukoliko pomislite da mačka češće urinira zbog pojačanog unosa vode budite krajnje oprezni. Mačke nisu preterano poznate po velikom unosu vode i taj znak obično ukazuje na dijabetes.

PROČITAJTE I:

Koliko puta mačka može da se OMACI TOKOM JEDNE GODINE?

OTEŽANO MOKRENJE

Ako primećujete da vaš ljubimac odlazi u svoj toalet, namešta se za mokrenje a tom prilikom se napinje ili oseća neprijatnost i bol, sva je prilika da se radi o nekom problemu sa urinarnim traktom. Zapušenje mokraćnih kanala je nešto češće kod muške populacije zbog specifičnosti u anatomskoj građi ali ni ženke nisu pošteđene ovog problema. Najčešće se radi o mokraćnom pesku i kamenčićima koji se formiraju u bubrezima i bešici. Ovakva stanja zahtevaju hitnu veterinarsku pomoć.

urinarnim traktom stripblog

BOL I PRISUSTVO KRVI U URINU

Mačke koje osećaju bol prilikom uriniranja to prilično jasno pokazuju. Sigurno je da nećete prenebeći mjaukanje, ponekad toliko glasno da liči na arlaukanje i tada obavezno potražite pomoć veterinara. Ukoliko se mačka trza i bolno izvija kada je dižete držeći je za stomak sva je prilika da postoji problem. Naravno, prisustvo krvi u urinu je znak zbog koga treba odmah da potražite stručnu pomoć.

PRETERANO LIZANJE GENITALIJA

Mačke jesu izuzetno čiste životinje ali ukoliko primetite preterano lizanje bilo kog dela tela, to najčešće znači da ona pokušava da ublaži bol koji oseća. Nažalost, to ne rešava problem trajno. Zapravo, što se mačka više liže, veće su šanse da dođe do nekih propratnih komplikacija.

urinarnim traktom stripblog

PROMENE U PONAŠANJU

Gubitak apetita, mrzovoljno ponašanje, letargija, prestanak obavljanja uobičajenih aktivnosti, bežanje od ukućana i povlačenje su neki od znakova koji mogu da ukazuju na postojanje mnogih medicinskih problema pa i onih sa urinarnim traktom. U svakom slučaju, ovi znaci treba da vas navedu da što pre potražite pomoć veterinara i utvrdite prave uzroke.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBEZ STIDA I SRAMA: Ostavio je ga je na putu, a pas se trudio da mu dokaže koliko ga voli! (VIDEO)
Sledeći tekstZAUVEK ZBOGOM: Uginuo Daglas, papagaj iz filma Pipi Duga Čarapa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime