Naslovna PETOPEDIJA PSI PAS NA PLAŽI: Zaštitite ih od sunčevih zraka i nosite povodac OBAVEZNO!

PAS NA PLAŽI: Zaštitite ih od sunčevih zraka i nosite povodac OBAVEZNO!

0
psi na plazi petface

Došlo je leto, a to za mnoge vlasnike pasa znači i razmišljanje o tome kako da svog psa povedu sa sobom na odmor. Ako su rešili sve administrativne „sitnice“ vezane za putovanje u zemlje Evropske unije, s obzirom da Srbija nema more, našli smeštaj koji prima i pse i rešili pitanje transporta, verovatno se raduju danima koje će zajednički da provedu na nekoj plaži. Plaža i uživanje u letu nisu rezervisani samo za vlasnike koji imaju mogućnosti da odu do nekog bližeg ili daljeg mora. Za ostale smrtnike tu su reke i jezera sa svojim plažama. Iako izgleda jednostavno povesti psa na plažu pripazite na sledeće detalje.

Nije svaki pas za plažu! Na primer: štenci do 6 meseci nisu završili sa protokolom vakcinacije protiv zaraznih bolesti, neki ne podnose visoke temperature ili ne vole preterano društvo drugih pasa i gužvu… Neki psi jednostavno ne vole vodu. Poznavanje svog psa, njegovog temperamenta, ponašanja u odnosu na ljude i druge pse su presudni u odluci da li da vodite psa na plažu ili ne. Ukoliko niste sigurni da li voli vodu i kupanje odvedite ga u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima i testirajte njegovo ponašanje. Izbegnite gužvu i proverite kakav je njegov odnos prema vodi.

PROČITAJTE I:

KAKO ZAŠTITITI MAČKU OD VRUĆINE: Teško je otkriti, mačka neće doći do vlasnika da mu kaže!

POŠTUJTE PRAVILA

Pre nego što odete na plažu proverite da li je uopšte dozvoljeno dovoditi ljubimce. Takođe proverite da li postoji deo plaže koji jeste predviđen za pse i u kom delu dana. Nažalost, kod nas, najpopularnije plaže su zabranjene za ovu vrstu ljubimaca. Nudisti mogu, ali psi su zabranjeni! Ne treba vam jurnjava sa komunalnom policijom ili nekim inspektorima koji su dobili nalog da pune budžet od naplate kazni. Moraćete da pronađete plaže, uglavnom divlje ili one koje imaju predviđen deo za kupače sa psima.

psi na plazi petface
Foto: Petface

ŠTA NOSITI NA PLAŽU

Najvažniji je povodac. Najbolje je da bude dužine 5 do 10 metara. Na plaži ih pustite sa povodca samo ukoliko ste sigurni da će se vratiti odmah pošto ih pozovete. Uostalom, svako puštanje sa povodca podrazumeva ovakvu vrstu obuke i kontrole psa. Ponesite dovoljno poslastica kao nagrada za dobro ponašanje. One su dobre i ako treba da ih pozovete da se vrate na vaš peškir. Sunce će pojačati gubitak tečnosti iz organizma pa obavezno ponesite posudu za vodu i dovoljno pijaće vode. Ne dozvoljavajte da više pasa pije vodu iz iste posude kako bi ste izbegli eventualne infekcije, npr. zaraznim kašljem. Ako pas ne zna da pliva (što bi bilo čudo) ili se radi o patuljastoj rasi, ne bi bilo loše da ponesete prsluk na naduvavanje ili neki jastučić koji pluta na površini vode i tu postavite ljubimca dok se ne okuraži da sam zapliva. Ako niste u mogućnosti da idete na plažu u ranim jutarnjim satima kada je sunce slabije, obavezno ponesite suncobran. Naravno, potrudite se da pas ne bude na suncu duže od tridesetak minuta. Pravite pauze, držite ga u hladu i hidrirajte.

ZAŠTITITE GA OD SUNČEVIH ZRAKA

Neki psi kao i ljudi mogu da dožive opekotine od sunca. Pre svega su ugroženi golokoži, beli, kratkodlaki i psi svetle dlake. Svi ostali mogu da dobiju opekotine nosa, trbuha, prepona i vrhova ušiju jer ovi delovi tela nisu dovoljno zaštićeni dlakom. Budite oprezni, preterano izlaganje suncu u današnjim uslovima može izazvati pojavu raka kože. Ukoliko ste u mogućnosti, koristite zaštitne kreme koje su formulisane upravo za pse. Nemojte koristiti preparate namenjene ljudima bez konsultacije sa veterinarom jer mogu sadržati toksične materije, a kao što znamo psi imaju naviku da se ližu. Posebno obratite pažnju na preparate koji sadrže parabenzoidnu kiselinu (PABA), cink oksid ili neku drugu toksičnu materiju za pse.

psi na plazi petface
Foto: Petface

ČISTITE ZA SVOJIM PSOM

To što se nalazite na velikoj površini pokrivenoj peskom ne znači da je to ogroman toalet za vašeg psa. Naravno, ne može se očekivati da tokom boravka na plaži on neće urinirati ili defecirati. Ponesite uobičajene plastične vrećice za izmet i odmah pošto primetite da je pas obavio „posao“ pokupite izmet i uklonite ga iz peska.

OČISTITE PSA

Pesak i so mogu biti veoma iritantni za kožu pasa. Ukoliko imate mogućnost još na plaži povremeno očistite krzno psa od čestica peska i soli. Kod kuće obavezno dobro istuširajte i isperite krzno psa kako se ne bi pojavile neke neželjene reakcije. Naravno, ako to ne učinite postoji i mogućnost da vam ceo dom bude pokriven peskom koji će vaš ljubimac danima ostavljati za sobom.

psi na plazi petface
Foto: Petface

PRVA POMOĆ

Najveću opasnost po zdravlje psa na plaži predstavljaju toplotni udar i razne povrede. Ukoliko primetite da vaš pas preterano dahće, balavi, povraća, tetura i gubi koordinaciju budite oprezni. Odmah sklonite psa sa sunca, i ohladite ga. Nemojte mu davati ledenu vodu da pije jer ona može da izazove šok u organizmu. Pokrijte mu telo hladnim, vlažnim peškirom posebno vrat i delove tela ispod prednjih i zadnjih nogu. U pesku se mogu naći krhotine stakla, poklopci od limenki, oštri komadi drveta. Sve to predstavlja opasnost po šape i njuške pasa. Svaku ranu bilo da je posekotina ili ubod, odmah očistite i operite. Ukoliko postoji jače krvarenje kompresijom zaustavite oticanje krvi i odmah odvedite psa kod veterinara. Manje povrede pratite i na prvi znak infekcije odvedite psa veterinaru. Tetanus je vrlo opasan i prisutan je u prirodi.

PROČITAJTE I:

NIJE PAS ZA SVAKOGA: Ovo su potrebe pasa, a vi sami prosudite DA LI MOŽETE!

Generalno pravilo ponašanja kada vodite psa na plažu je: nema opuštanja! Sve vreme kontrolišite kretanje i ponašanje ljubimca i tako će se izbeći mnogobrojni problemi koji mogu proisteći iz interakcije sa ljudima, drugim psima i naravno prirodnom okolinom u kojoj se nalazite. Uživajte!

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBRAVO ITALIJA: Ko ostavi psa na ulici mora da plati OGROMNU KAZNU ili ide U ZATVOR!
Sledeći tekstFENOMENALNOOOO: Odvojeno štene od majke na čuvanje preuzela MAJMUNICA! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime