Naslovna PETOPEDIJA PSI PROLEĆNE OPASNOSTI (VIDEO)

PROLEĆNE OPASNOSTI (VIDEO)

0
PROLEĆNE OPASNOSTI petface

Teško je reći ko se više raduje dolasku proleća, pa samim tim i lepog vremena: psi ili njihovi vlasnici. Međutim, ni jedni ni drugi ne smeju biti previše opušteni – pogotovu vlasnici, jer ipak, oni su ti koji snose najveću odgovornost za zdravlje svojih pasa.

Obratite pažnju na ove „sezonske“ opasnosti.

PROČITAJTE I:

10 SAVETA DA ZABAVITE PSE U KARANTINU: Dok traje vanredno stanje – EVO NEKOLIKO SAVETA ZA IGRU! (VIDEO)

LJUBIMCI KOLEGE: Kako izgleda rad od kuće sa ljubimcem! (VIDEO)

NASILJE SE NE ZAUSTAVLJA: Pas je doživeo strahovit udarac koji mu je odneo “POLA LOBANJE”! (VIDEO)

Krpelji i bolesti koje prenose krpelji

Viša temperatura, vlaga i obilje zelenila raj su za krpelje. Dodajte tome i svoje ljubimce koji im predstavljaju izvrstan izvor hrane (krvi) i eto belaja. Zaraženi krpelji prenose piroplazmozu (krpeljsku groznicu), lajmsku bolest, erlihiozu i anaplazmozu. Ne zna se šta je gore, ali izdvajamo piroplazmozu koja neretko može da izazove i smrt ljubimca.

PROLEĆNE OPASNOSTI petface

Antifriz

Mnogi vlasnici koriste prve prolećne dane da zamene tečnost u hladnjacima svojih automobila. Bilo da to sami radite u svojoj garaži ili dvorištu ili samo držite ovo sredstvo u kući držite ga van domašaja svojih pasa. Ne zaboravite, samo jedna kašičica antifriza može usmrtiti psa!

Otrovi protiv puževa

Ovakva trovanja nisu preterano česta u našim uslovima ali treba obratiti pažnju. Ovi otrovi sadrže metaldehid koji je slatkastog uksa i privlačan psima.

Puževi

E, ovo je zanimljivo. Sami puževi nisu opasni ali mogu biti zaraženi plućnim crvom. Ovaj crv je definitivno utvrđen i na našim prostorima, pa treba biti oprezan. Prenos na psa se najčešće dogodi kada pas igrajući se sa pužem unese sluz koju on ispušta. Opasni su čak i sluzavi tragovi koji puževi ostavljaju tokom kretanja ukoliko pas to poliže. Ovaj crv nastanjuje plućne arterije i proizvodi slične simptome kao kod bolesti srčanog crva.

PROLEĆNE OPASNOSTI petface

Komarci

Iako su mnogo aktivniji tokom leta, toplo i vlažno vreme doprinosi i povećanju broja i aktivnosti komaraca. Komarci su, kao što znamo, prenosioci dirofilarije, parazita koji izaziva oboljenje srčanog crva. Nije zgoreg početi sa zaštitom protiv ovih parazita čim se primete prvi komarci u okruženju.

Pčele i ose

Kao i ljudi i neki psi imaju alergijsku reakciju na ujed pčela i osa. To je izraženije ukoliko dođe do višestrukih uboda. Ove reakcije mogu biti blage, u formi manjeg ili većeg otoka ali mogu i do dovedu do krajnje opasnog stanja koje se naziva anafilaktički šok. Trudite se da onemogućite svaki bliski susret psa i pčela, osa ili stršljena.

Đardija

Ovaj parazit izaziva stomačne probleme. Obično se nalazi u zaostalim baricama na tlu i u organizam obično dolazi tako što pas pije vodu iz takvih izvora. Đardioza može da bude veoma opasna i komplikovana za lečenje a takođe može i da se prenese na ljude.

Eto, proleće je super deo godine kada sve oživljava i postaje krajnje živopisno. Uostalom, nije ni čudo što je tema: „Proleće u mom gradu“ i dalje obavezna kao pismeni zadatak po školama. Ali videli ste da pored sunca, cveća, zelenila i toplog vremena postoje i neke opasnosti koje vrebaju naše pse. Nemjte biti očarani dolaskom proleća i zanemariti ih!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZAŠTO SE ŠTENE NE RAZVIJA? (VIDEO)
Sledeći tekstŽIVOT U MUKAMA: Pas iz Pirota živi u stravičnim uslovima! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime