Naslovna PETOPEDIJA PSI Plućni crv – bolest pluća i srca pasa

Plućni crv – bolest pluća i srca pasa

0
plucni crv petface

Angiostrongilozu izaziva izaziva vrsta valjkastog crva iz grupe nematode koji se stručno zove Angiostrongylus vasorum. Naziva se još i francuski crv kao i plućni crv. Ovaj parazit nije opasan po ljude, jer mu ljudi nisu prirodni domaćini i ne može se preneti sa zaraženog psa na čoveka. Odrasli oblik plućnog crva je rozikaste boje i prosečne dužine između 14 i 20 cm. Prirodni domaćini ovog crva, a i prenosioci na pse su baštenski i slatkovodni puževi kao i puževi golaći. Ovaj parazit je rasprostranjen u Evropi, Kanadi, delovima Afrike a u dosta velikoj meri u Velikoj Britaniji. Pored pasa, najugroženije su lisice i vukovi. Zaražavanje pasa se obavlja lizanjem sluzi koja ostaje posle kretanja puževa, direktnim kontaktom sa pužem ukoliko ga pas pojede, pa čak i preko hrane koja je zaražena kontaktom sa pužem nosiocem parazita.

Francuski ili plućni crv je prisutan i u Srbiji, a izaziva oboljenje koje je slično kardiovaskularnoj dirofilariozi koju uzrokuje srčani crv.

S obzirom da su simptomi, pa i posledice nelečenja veoma slične, veterinari koji se suoče sa angiostrongilozom često ne utvrde stvarnog uzročnika. Ovo je važno napomenuti, jer su manifestacije i komplikacije kod angiostrongiloze mnogo brže i opasnije nego kod dirofilarioze i mogu brže da dovedu do smrtnog ishoda.

SIMPTOMI

plucni crvPrvi simptom prisustva plućnog crva je kašalj. Ovo često može da zavara vlasnike i veterinare da se radi o jednostavnoj infekciji disajnih organa, kao što je na primer, zarazni kašalj pasa. Otežano disanje, zamaranje prilikom šetnji ili većih fizičkih napora su takođe znaci da se radi o nekom ozbiljnijem poremećaju. Promene u radu kardiovaskularnog sistema takođe upućuju na prisustvo ovog parazita. Plućni crv pored nabrojanih simptoma izaziva koagulopatiju, odnosno otežano zgrušavanje krvi. Primetni su hematomi, usporeno zgrušavanje krvi, pa čak i krvarenja na koži i u očima. U pojedinim slučajevima postoje i neurološki poremećaji kao što su ataksija, pareza, pa i gubitak vida.

Plućni crv pod mikroskopom
Plućni crv pod mikroskopom

DIJAGNOZA I LEČENJE
Dijagnoza angiostrongiloze se postavlja na osnovu kliničke slike i specifičnog laboratorijskog ispitivanja fecesa (izmeta) psa. U početnim fazama bolesti, ukoliko pas ne odgovori na terapiju usmerenu na rešavanje infekcije disajnih puteva, potrebno je uraditi krvne analize i brzi test na prisustvo srčanog crva. Ukoliko rezultati analiza pokažu anemiju, a test ima negativan rezultat potrebno je uraditi dodatna laboratorijska ispitivanja. Test po Bermanovoj metodi predstavlja relativno jednostavnu metodu koja se može obaviti u svakoj malo bolje opremljenoj veterinarskoj ambulanti. Njime se može ustanoviti prisustvo larvica crva što umnogome olakšava i ubrzava terapiju. Srećom, lečenje u početnim fazama bolesti kada nema odraslih oblika crva u plućima ili u desnom srcu je relativno jednostavno. Uz potpornu terapiju za smanjenje kašlja, sprečavanje dodatnih bakterijskih infekcija i adekvatnu ishranu potrebno je aplikovati sredstva koja će ubiti prisutne larvice ili odrasle oblike. Danas je na našem tržištu prisutan preparat ADVOCATE koji vrlo efikasno deluje na ovog crva. On se jednostavno primenjuje nanošenjem sadržaja iz ampule na nekoliko mesta duž leđa obolelog psa. Naravno, obavezne su redovne kontrole kod veterinara, pojačana pažnja vlasnika a preporučuje se kontrolna laboratorijska analiza krvi i fecesa.

PREVENTIVA

Imajući u vidu da su prenosioci plućnog crva baštenski puž i puž golać, potrebno je obratiti više pažnje prilikom šetnje pasa na okolinu i eventualnu prisutnost puževa. Mladi, radoznali psi su naročito ugroženi jer nesmotreno mogu da pojedu puža, pa čak i da poližu sluz koju oni ostavlju prilikom kretanja. U tom smislu treba izbegavati područja koja su nastanjena puževima. Pored toga što se preparat koji se koristi u terapiji angiostrongiloze veoma efikasan, on se koristi i u preventivi ovog oboljenja. Redovno korišćenje će efikasno eliminisati larvice u početnoj fazi i na taj način sprečiti zaražavanje i razvoj bolesti. O primeni ovog preparata posavetujte se sa svojim veterinarom.

Kako se osloboditi krpelja?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHerpes – virusna infekcija pasa
Sledeći tekstIdu sve hladniji dani: Nekoliko saveta kako da pomognete psima i macama!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime