Naslovna PETOPEDIJA PSI PROLIV KOD ŠTENACA: Mali ili veliki problem?

PROLIV KOD ŠTENACA: Mali ili veliki problem?

0
proliv kod stenaca petface

Proliv kod mladih pasa je veoma česta pojava. Blaži oblici se mogu lečiti u kućnim uslovima, ali ozbiljni prolivi mogu biti krajnje opasni, pa i smrtonosni za štence. Da ne bude zabune, pas neće uginuti od proliva jer to nije bolest, ali je simptom koji ukazuje i na veoma ozbiljna oboljenja. Na neki način, odgovor na naše pitanje bi mogao da bude: mali proliv – mali problem, veliki proliv – veliki problem. U svakom slučaju, situacija nije nimalo prijatna, pogotovu u kućnim uslovima.

Dijareja može biti povezana sa virusnim oboljenjima, crevnim parazitima i bakterijskim infekcijama. Isto tako, uzroci proliva mogu biti neispravna hrana, promena hrane, stres ili trovanje. Kada se govori o dijareji kod štenaca treba imati u vidu da njihov imuni sistem nije u potpunosti razvijen. Zbog toga su oni mnogo prijemčiviji na virusne i bakterijske infekcije od odraslih pasa. Obe grupe uzročnika treba veoma brzo eliminisati i štenetu pružiti adekvatnu veterinarsku pomoć jer mogu da imaju smrtonosni ishod.

PROČITAJTE I:

NAJČEŠĆI PROBLEMI SA ŠAPAMA KOD PASA: Na šta sve treba obratiti pažnju na šapama?

VIRUSI I BAKTERIJE

Najčešće i najpoznatije virusne infekcije koje su prisutne kod štenaca, a da ih prati proliv su parvoviroza i štenećak. Štenci su u opasnosti i od koronavirusa. Prolivi koji prate ove infekcije su obilni, čak i sa primesama krvi ili krvavi i izazivaju dehidrataciju organizma. Pored toga, izmetom se izbacuje i virus koji predstavlja opasnost po okolinu i druge nevakcinisane pse. Od bakterijskih infekcija, najčešće su one koje izazivaju bakterije Salmonela i Ešerihija koli. Naravno, one nisu jedine, pa o bakterijskim infekcijama treba voditi posebnu pažnju. Sve infekcije prate i povišena telesna temperatura, gubitak apetita i opšta slabost.

proliv kod stenaca petface

PARAZITI

Verovali ili ne, štenci se mogu roditi sa parazitima kao što su okrugli crvi ili đardija. Jednostavno, oni probijaju placentu tokom trudnoće i naseljavaju probavni trakt fetusa. Zbog toga nije nimalo retka pojava tzv „pupičastog stomaka“ kod veoma mladih štenaca jer se broj crevnih parazita veoma umnožio. Isto tako, štenci ih mogu pokupiti i u svom okruženju, pogotovu ukoliko u njemu žive druge životinje koje nisu redovno čišćene od parazita. Lečenje od ovih infekcija nije preterano komplikovano, ali ukoliko se ne obavi na vreme može ostaviti dugoročne posledice po zdravlje ljubimca.

ISHRANA

Ni probavni sistem, kao i imuni, kod štenaca nije potpuno razvijen. Jeste fiziološki, ali ne i  funkcionalno. Zbog toga oni mogu prilično burno da reaguju na neke sastojke iz hrane. Neretko, vlasnici to povezuju sa vrstom hrane, pa čak i pojedinim brendovima. Većina štenaca reaguje na brzu i naglu promenu hrane. Zbog toga se preporučuje postepena zamene hrane kojom su hranjeni kod odgajivača sa onom za koju se odlučio novi vlasnik. U svakom slučaju, treba se posavetovati sa veterinarom prilikom izbora hrane koja će biti odgovarajuća za štene. Izbor na tržištu je toliki da nema šanse da ne nađete onu pravu. Kada govorimo o ishrani, treba obratiti pažnju i na to da se štencima ne nudi hrana koja je namenjena ljudima, pogotovu slatkiši i pojedino voće koje nije dobro za pse. Isto tako, treba voditi računa i da oni zbog radoznalosti ne pojedu neke sitne, nesvarljive predmete kao i otrovne mamce za glodare.

proliv kod stenaca petface

STRES

Stresne situacije, a odvajanje od majke je sigurno jedna od njih, veoma često izazivaju poremećaje koji uključuju i proliv. Ukoliko je stres povećan prisustvom drugih životinja u novom domu, glasnim zvucima i novim mirisima – proliv kao reakcija je gotovo sigurna stvar koja će se dogoditi. Bez obzira na neprijatnost, ovo je verovatno situacija koja se najlakše rešava. Obezbeđivanjem mirnog prostora, dnevne rutine i predvidljivog rasporeda aktivnosti u ishrani i šetnji smanjićete stres koji oseća. Paralelno sa tim prestaće i proliv, ukoliko nema nekih drugih uzroka koji su medicinske prirode.

PREVENCIJA I LEČENJE

Štence treba obavezno vakcinisati protiv virusnih, zaraznih bolesti po protokolu koji je preporučen od strane veterinara. Pored vakcinacije, štenci treba da budu držani u odgovarajućem čistom okruženju tokom perioda imunizacije koji podrazumeva i čišćenje od unutrašnjih parazita. Treba ih štiti i od spoljnih parazita koji im mogu uneti brojne uzročnike bolesti kod kojih su prolivi takođe mogući. Treba im obezbediti odgovarajuću hranu i uvek dovoljno čiste i sveže vode. Izbegavajte kontakt sa drugim životinjama dok se ne završi proces imunizacije i prilagođavanja na novu sredinu.

proliv kod stenaca petface

Ukoliko proliv traje duže od 24 sata potražite pomoć veterinara. Što se pre utvrdi uzrok proliva, efikasnije će biti i lečenje. Ukoliko se dijagnostičkim procedurama utvdi da nema virusnih i bakterijskih infekcija, najverovatnije će se preporučiti kućno lečenje prilagođenom ishranom i upotrebom suplemenata ili probiotika. S druge strane, ukoliko se utvrdi prisustvo virusa, pogotovu parvovirusa ili štenećaka, potrebno je bolničke lečenje koje podrazumeva i karantin. Ne zaboravite da pojedine laboratorijske analize i testiranja traju i nekoliko dana i zahtevaju više uzorkovanja tokom sedam dana, pa se naoružajte strpljenjem.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstVlasnik psa Otta, koji je trebao biti eutanaziran DANAS, nabavlja NOVOG PSA?!
Sledeći tekstHITNO! Vlasnik im je preminuo i oni su ostali sami na svetu!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime