Naslovna PETOPEDIJA PSI Posavski gonič

Posavski gonič

0

IME POSAVSKI GONIČ – POSAVAZ HOUND
PREZIME gonič
NADIMAK Kras
VISINA mužjak i ženka  48 cm / 58 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA oko 25 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Hrvatska
BOJA Smeđa sa belom
ŽIVOTNI VEK Oko 12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV umereno živahnog temperamenta, dobre ćudi, veoma privržen

Veoma cenjen na prostorima bivše Jugoslavije, ovaj gonič je praktično nepoznat van tog prostora. Posavski gonič pripada retkoj hrvatskoj autohtonoj pasmini lovačkoga psa. Spada u grupu kratkodlakih goniča. Uzgaja se još od 16. veka i to posebno na prostoru sisačke Posavine. Najstariji pisani dokumenti o toj pasmini potiču iz dalekog 14. veka i čuvaju se u Đakovačkoj biskupiji. Naziv posavski gonič dobija 1959. godine. Standard mu je priznat 1969., a potvrđen 2003. godine. Posebno je cenjen u Hrvatskoj i Bosanskoj Posavini zbog brzine i pokretljivosti, a posebno zbog poslušnosti i privrženosti gospodaru.

Izgled
Čvrstog je tela temeljne pšenično rumene boje u svim nijansama. Bele oznake treba da budu do trećine osnovne boje. Na glavi su u obliku cveta ili pruge. Uši zaobljenih krajeva vise.

Karakter i nega
Brz, neumoran čak i na brdovitom terenu, ima dobar njuh i siguran je u lovu. Posavski gonič je dinamičan i poslušan pas. Koristi se uglavnom za lov na zeca i jelena. Veoma je privržen gospodaru. Pri traganju ne gubi kontakt s lovcem, iako goni dosta daleko od divljači. Vrlo je poslušan i sam se nakon gonjenja vraća lovcu, javljajući se srednje visokim glasom. Ima smiren temperament, ali još uvek dovoljno živ da ne bude previše trom pri gonjenju.
Budući da nije pasmina sklona oboljevanjima, idealan je kućni ljubimac i lako ga je odgajati. Ne preporučuje se za život u stanu, pogotovu vlasnicima koji nemaju vremena za njegovo istrčavanje. Jako zahvalan za održavanje, posavski gonič ne zahteva preteranu negu. Dovoljno je povremeno ga trimovati i kupati, a posebnu pažnju treba obratiti na jastučiće šapa.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstErdel terijer
Sledeći tekstAvganistanski hrt

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime