Naslovna VESTI POSLE 100 GODINA: Pojavili su se pelikani na Dunavu, ima ih duž...

POSLE 100 GODINA: Pojavili su se pelikani na Dunavu, ima ih duž toka na više lokacija! (VIDEO)

0
posle 100 godina petface

Dunav je ove godine prava oaza za ptice. Pored labudova, sive čaplje i pataka od skoro su počeli da stižu i pelikani, prenosi Kaledioskop media.

Reč je o kudravim pelikanima koji su na ovim prostorima poslednji put viđeni pre stotinak godina. Kako javlja Zamediatelevizija, ima ih duž Dunava na više lokacija a nekolicina njih utočište je našla kod Mihajlovca.

Pelikan je jedna od najugroženijih vrsta ptica. To je poznati kudravi pelikan, čije je naučno ime Pelecanus crispus.

Kudravi pelikan je najveći od svih pelikana. Izvanredan letač, odličan plivač, nenadmašan ribolovac. Ispod više od pola metra dugog kljuna visi neobična kesa, jedinstvena u ptičjem svetu. Veruje se da tu pelikan čuva zalihe ulovljene ribe. Zapravo, kesa je pre svega “ribolovački alat”, pomoću nje ptica lovi ribu u plitkoj vodi, pošto je pelikan jedina ptica-plovuša koja ne može zaroniti. Iz kese hrani mlade, njome se hladi za vreme vrućih letnjih dana, stoji na sajtu Kaledioskop media.

PROČITAJTE I:

ZIMA JE I SNEG JE PREKRIO SVE: Kako napraviti hranilicu za ptice, kako bi ih prehranili kada sneg prekrije svu hranu? (VIDEO)

Istraživanja su pokazala da pelikani gnezde isključivo na malim plovećim tresetnim ostrvima, poznatim kao “arbunosi”. Ostrva su nastajala zimi, od odumrlih trsova barske trave i trske, dejstvom vetra i talasa. Na odabranom ostrvcetu ili na više njih, pelikani grade svoja gnezda. Nakon završenog gnežđenja, plodna tresetna podloga, dodatno nađubrena izmetom pelikana, odmah obraste bujnom trskom, tako da ostrvce više nije pogodno za pelikane i oni dogodine moraju da traže novo.

Veličanstvena pojava pelikana, njihova privrženost gnezdilištima, mirno i bezazleno ponašanje, kao i veština u ribolovu, uslovili su da oni budu veoma omiljeni. Naročito njihov trud kod ishrane mladih budi plemenita osećanja kod ljudi. Zato su pelikani veoma prisutni u svakodnevnom životu čoveka. 

Da li ste ovo znali?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKUCE IZ GSP-a: Oni su naši svakodnevni saputnici koji nikada ne govore: „Može malo ka sredini“! (VIDEO)
Sledeći tekstŠTA JE SINDROM VISEĆEG JEZIKA: Kada ih vidimo kako im visi jezik mislimo da je to slatko, ali…

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime