Naslovna PETOPEDIJA PSI ŠTA JE SINDROM VISEĆEG JEZIKA: Kada ih vidimo kako im visi jezik...

ŠTA JE SINDROM VISEĆEG JEZIKA: Kada ih vidimo kako im visi jezik mislimo da je to slatko, ali…

0
sindrom viseceg jezika petface

Kad god pogledamo psa kome visi jezik uglavnom pomislimo kako je to slatko i simpatično, posebno kada to rade štenci. Uostalom, na takmičenjima za najružnijeg psa po praviu pobeđuju oni kojima visi jezik. Međutim, ukoliko imate psa kome stalno visi jezik iz usta postoji mogućnost da pati od „sindroma visećeg jezika“.

Ovo stanje, samo po sebi nije opasno po život, ali nije baš prijatno. Jezik kod pasa ima vema važnu funkciju. Služi im prilikom uzimanja vode, pomaže u regulaciji telesne temperature, njime čiste krzno i ekstremitete. Naravno, njime nam daju i krajnje zahvalne i vlažne poljupce. Ukoliko je spoljna temperatura visoka ili se njihova telesna temperatura povisi posle fizičke aktivnosti, psi jednostavno izbace jezik i pojačano dahću. Krvni sudovi u jeziku se prošire zbog povećanog dotoka krvi. Dahtanjem izbacuju vlagu koja isparava i hladi jezik. Time se smanjuje protok krvi u jeziku i to se povezuje sa respiratornim sistemom pa se hladi i ostatak tela. Uobičajeno je da pas pošto izreguliše svoju telesnu temperaturu jezik uvuče u usnu duplju i drži usta zatvorenim. Ukoliko to ne radi, tj jezik stalno visi iz usta dolazi do kontinuiranog hlađenja organizma. Ono što je najčešća posledica sindroma visećeg jezika jeste suv i ispucao jezik, a to može biti veoma bolno za ljubimca. Slično kao što nama ispucaju usne na jakom suncu ili velikoj hladnoći jer nema stalnog vlaženja.

PROČITAJTE I:

5 HIPOALERGIJSKIH RASA PASA: Preporuka za one koji imaju “alergiju na pseću dlaku”! (VIDEO)

Ovaj sindrom je nešto prisutniji kod malih rasa pasa kao što su čivave, španijeli Kralja Čalsa, pekinezeri ili meksički golokoži psi. Međutim, ni veće rase nisu pošteđene ovog problema. Sindrom visećeg jezika se može pojaviti ukoliko je pas doživeo traumu ili povredu na njušci ili vilici. Neki neurološki problemi pa i deformacije usta i zuba takođe mogu biti uzrok ovog stanja. Ukoliko pas ne može da uvuče jezik u usnu duplju iz bilo kog razloga, budite sigurni da se radi o sindromu visećeg jezika. Ukoliko se ovo stanje javi naglo, to može biti znak nekog neurološkog problema pa obavezno potražite pomoć veterinara. Ponekad upotreba lekova ili trenutne povrede mogu da dovedu do toga da psa drži jezik van usta. Ukoliko po završetku procesa terapije i ozdravljenju pas nastavi da drži jezik normalno, znači da nema razloga za brigu.

sindrom viseceg jezika petface

Ukoliko ste suočeni sa ovim problemom, redovne posete veterinaru su neophodne. Treba proveriti da li dolazi do nekih bakterijskih infekcija, oticanja, krvarenja, promena u strukturi kože. U najtežim slučajevima, može se raditi i hirurška intervencija u kojoj se odstranjuje deo jezika koji prekomerno viri iz usta. Treba znati da ljubimci sa ovim problemom mogu sasvim normalno živeti i biti srećni kao i pre pojave sindroma.

sindrom viseceg jezika petface

Nemojte mešati sindrom sa pojavom virenja jezika kod pasa koji imaju defekt vilice zbog položaja zuba koji mu ne dozvoljava da drži jezik u ustima. Isto tako, psi mogu u opuštenom stanju da izbace jezik, a to se često dešava i kod štenaca ili starijih pasa. Zapravo, pravi sindrom visećeg jezika znači da pas iz nekog razloga ne može voljno da uvuče jezik. U suštini, oni ovo ne mogu da kontrolišu i tada treba potražiti pomoć veterinara kako ne bi došlo do nekih komplikacija.

sindrom viseceg jezika petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPOSLE 100 GODINA: Pojavili su se pelikani na Dunavu, ima ih duž toka na više lokacija! (VIDEO)
Sledeći tekstKAKO POKAZUJU LJUBAV: Kada jedan partner ugine, drugi tuguje SAM do svoje smrti!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime