Naslovna VESTI PSI VETERINAR: „Neodgovornog vlasnika uvek prijavite! Neka institucije dalje odrade posao, jer to...

VETERINAR: „Neodgovornog vlasnika uvek prijavite! Neka institucije dalje odrade posao, jer to moraju“!

1
prijavite petface

prijavite: Nakon što je posednjih nekoliko dana talas ekstremne hladnoće doslovce “okovao” Srbiju i region, svedočili smo primerima brutalnog zanemarivanja životinja, koje je za neke, nažalost, završilo kobno.

Društvene mreže zgrozio je slučaj nemačkog ovčara iz Zaprešića, koji je zavezan na lancu spavao u snegu. Svega nekoliko dana posle, pisalo se o izgladnelim konjima kraj Trogira, kao i o hororu na privatnom posedu u Budrovcima kraj Đakova, gde je jedan magarac, zbog agonije koju je proživljavao, morao biti eutanaziran.

ZAJEČAR: Prva žrtva hladnoće je pas, koji se UKOČIO OD HLADNOĆE!

Za „jutarnji.hr“ pričao je Krunoslav Pužar, dr.med.vet., a tekst prenosimo u celosti:

– Recidivisti su najgori. Ponovljeni slučaj ekstremnog zanemarivanja životinja samo dokazuje kako u našem sistemu, nažalost, ništa ne funkcioniše. Vlasnik ima životinje, svi to znaju, svi ćute, on glumi i tako sve dok životinje ne uginu u najgorim mukama…Postoji nauka koja proučava držanje i dobrobit životinja, a svaki vlasnik trebao bi znati barem osnove.

prijavite petface

Zima kao godišnje doba nije problem – ali hladnoća jeste! Ekstremni uslovi zahtevaju ekstremne mere. Organizam ima povećane potrebe i u skladu s tim treba preduzeti određene korake. Životinje moraju imati zaklon!

– Obavezno se mora smanjiti količina vlage u prostorijama gje životinje borave – provetravanje u zimskim uslovima sprečava smrzavanje vode na koži i stvaranje smrzotina. To su opsežni, bolni, patološki procesi koji zahtevaju hitnu intervenciju veterinara. Ujedno, provetravanjem se ventilira vazduh od loših plinova nepogodnih za zdravlje tih istih životinja. Vazduh može biti hladan, ali mora imati što manji udeo vlage!

– Ležišta je potrebno zaštititi od ledenoga vetra i snega, kako bi životinje mogle pronaći zaklon, ako temperatura padne na vrlo niske vrednosti (ispod -10 Celzijusovih). Slama u debljem sloju takođe dobro štiti.

VIDEO: Napuštenom psu se jezik zalepio za šaht od hladnoće – cvileo za pomoć!

– Neophodna je i sveža voda – dehidracija je zimi jako česta pojava. Smrznuta voda ili hladna do te mere da je životinje ne mogu piti, dovodi do niza poremećaja u organizmu. Stupanj dehidracije povećava se pri dužoj izloženosti hladnoći i smanjenom udelu sveže vode.

– Adekvatna ishrana, koja sadrži sve potrebne nutrijente i više kalorija, omogućuje normalno, fiziološko funkcionisanje organizma. Ako su životnje napolju, potrebno im je smanjiti udeo vlažne komponente hrane, a povećati udeo suve komponente hrane kako ista ne bi bila podložna smrzavanju.

– Zimi se u organizmu događaju mnogi procesi – većina njih je, naravno, fiziološka i organizam se sam priprema za hladne dane – životinjama raste podlaka, no događa se i puno drugih promena koje su nevidljive oku, a sve kako bi se životinje zaštitile od hladnog uticaja.

prijavite petface

Ipak, nikako ih nemojte ostavljati duže vreme na hladnoći, pogotovo ekstremnoj, i pružite im adekvatan prostor, hranu i vodu.

Psi na lancu u Hrvatskoj nisu jednaki psima na lancu na Aljasci. Takvi psi mogu uginuti pri niskim temperaturama zbog smrzotina. Prvo stradaju najizloženiji delovi tela poput nosa, šapa, repa. Usporavaju se fiziološki procesi u organizmu, što može rezultirati smrću.

Zamislite samo koju bol životinje trpe zbog hladnoće, zamislite glad i žeđ. Ako možete, oslobodite psa sa lanca i pružite mu dom. Vlasnika prijavite. Neka institucije dalje odrade posao. Moraju. To im je dužnost.

I pazite na svoje ljubimce, kao i na životinje na ulici, koje onde nisu završile svojom krivicom.

Izvor, Foto: www.jutarnji.hr

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKRISTINA: “Mog psa više nema. Molim vas, PROČITAJTE i ne dozvolite da vaš doživi isto”
Sledeći tekstGospođica Marcela je i zvanično najlepši mešanac u Srbiji!

1 KOMENTAR

  1. Ko i za sta da odgovara…?!? NIKO NI ZA STA U OVOJ ZEMLJI NE ODGOVARA NAROČITO NE ZA ŽIVOTINJU!!! Zakon postoji kao mrtvo slovo na papiru po trulim fiokama trulog pravosuđa!!! ŽIVOTINJE SU NA MILOST I NEMILOST OSUĐENE!!!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime