Naslovna PETOPEDIJA PSI Kako bezbedno ostaviti PSA SAMOG U KUĆI?

Kako bezbedno ostaviti PSA SAMOG U KUĆI?

0
psa samog u kuci petface

Svi vlasnici pasa se sasvim opravdano brinu za bezbednost ljubimca koga ostavljaju samog u kući. „Sam u kući“ – pogotovu kada je pas u pitanju može biti recept za katastrofu ali ukoliko preduzmete odgovarajuće postupke – ne brinite. Evo nekoliko preporuka koje potiču od iskusnih stručnjaka za ponašanje pasa.

  1. Obezbedite stvari u kući kako pas ne bi imao slobodan pristup

Psi najčešće preturaju po kantama za smeće i pojedu nešto što ne bi trebalo, a što nađu na policama i stolovima. Pre odlaska iz kuće uklonite kantu, kese, hranu, sitne predmete i sve što ne želite da pas pojede ili upropasti iz prostora u kojem ćete ga ostaviti. Ukoliko pas ima naviku da grize razne kablove, blokirajte pristup, pogotovu ukoliko se radi o strujnim kablovima. Sklonite stone i podne lampe ili ih isključite potpuno iz strujnih utičnica. Generalno, ukoliko pas ima naviku da žvaće jastuke, plišane igračke i slične predmete koji su ispunjeni komadićima sunđera, stiropora ili nekom mekanom materijom kao što je vata, pamuk ili vuna – te predmete obavezno uklonite. Ukoliko ih pas proguta može doći do gušenja. Obezbedite i ormariće u kojima držite kućnu hemiju ili lekove i za to slobodno možete koristiti bravice koje se koriste za obezbeđenje u domovima sa malom decom.

PROČITAJTE I:

IDEALNI PSI ZA TRČANJE: Volite trčanje u prirodi, nećete biti sami!

  1. Zatvorite prozore

Brojne su nesreće u kojima stradaju psi, a posebno mačke zbog pada sa visine. Pre odlaska iz kuće, proverite da li su prozori zatvoreni i obezbeđeni. Ukoliko želite da ostavite otvoren prozor zbog ventilacije, to činite samo ukoliko možete da obezbedite otvor od nekoliko centimetara. Idealni su prozori koji se mogu otvoriti samo na višoj strani. Čak iako živite u prizemnoj kući, držite prozore zatvorene jer će to sprečiti izlazak i bekstvo psa.

psa samog u kuci petface

  1. Obezbedite psu zabavu

Kada je sam i čeka vas da se vratite, psu postaje dosadno. Tada im svašta pada na pamet. Prvo, videće stvari koje kada ste u kući ne sme da dira. I eto vrhunskog izazova i zabave. Da bi ga dvratili od predmeta pa i delova nameštaja koji su idealni za žvakanje, obezbedite mu predmete koji će mu biti zanimljivi i atraktivni za žvakanje ili igru. Interaktivne igračke za pse ili igračke koje su namenjene žvakanju kao i lopte mogu biti sasvim dobro rešenje. Ostavite mu uključen televizor ili radio koji će mu davati utisak normalne kućne atmosfere i to će delovati umirujuće dok čeka vaš povratak.

PROČITAJTE I:

Čudne, lude i zastrašujuće ČINJENICE O BUVAMA (VIDEO)

  1. Napravite sigurnu kućicu

Danas postoje vrlo dobro napravljeni kavezi na rasklapanje u kojima možete ostaviti psa sigurni da će vreme bez vas provesti potpuno bezbedno. Naravno, potrebno je psa prethodno naučiti da boravi u ovom prostoru, pa sa tim počnite bar nekoliko nedelja pre nego što ga i zvanično ostavite samog. Kavez treba da bude dovoljno prostran da pas može udobno da leži u njemu, da može da se ispravi i istegli. Postavite prostirku za spavanje ili ležaljku, i dodajte omiljene igračke. Važno je da pas ovaj prostor ne identifikuje sa kaznom već kao prostor u kome se oseća sigurno i udobno.

  1. Ograničite mu prostor u kojem boravi

Zatvorite sva vrata od prostorija u koje ne želite da pas uđe. Ne zaboravite da su mnogi psi dovoljno inteligentni da nauče da koriste klasične kvake i samostalno otvaraju vrata. Dakle, ili promenite oblik kvake ili zaključavajte brave na tim vratima. Ukoliko nemate vrata na prostorijama koje želite da obezbedite, koristite ogradice koje su dovoljno čvrste i visoke da pas ne može da ih preskoči ili probije. Ne zaboravite da u prostoru koji ostavljate dostupan ljubimcu, obavezno ostavite hranu i svežu vodu.

psa samog u kuci petface

  1. Ukoliko imate više pasa – razdvojite ih

Ovaj savet se odnosi na one pse koji ponekad dođu u sukob. Ako se to dešava u vašem prisustvu, mnogo je veća verovatnoća da će do svađe doći zbog stresa koji je izazvan ostavljanjem u domu. Razdvajanje će sprečiti nastanak potencijalnih povreda. Naravno, sukobi nisu jedini razlog za razdvajanje. Čak i ako se psi izuzetno dobro slažu, okolnosti da su sami može da pojača želju za zajedničku igru i jurnjavu po praznom domu pa će šteta u kući biti još veća.

  1. Ne ostavljajte psa bez nadzora u dvorištu.

Rizik od preskakanja ograde psa koga ste ostavili samog u dvorištu je previše veliki. Brojni su izazovi koji ga mogu nagnati na takvo ponašanje. Pored toga, mislite i na uticaj vremenskih uslova kao što su velika vrućina ili hladnoća. Ako već ostavljate psa u dvorištu, neka to bude u posebno obezbeđenom prostoru iz kojeg ne može da pobegne sa odgovarajućom zaštitom od uticaja sunca, toplote, kiše, vetra i hladnoće. Obavezno mu obezbedite pristup svežoj vodi. Vezivanje „na lanac“ se nikako ne preporučuje!

  1. Koristite tehnologiju

Možda vam je ovaj savet pomalo bizaran ali razmislite! Razvoj elektronske tehnike obezbedio je mogućnost da veoma efikasno budete sa svojim ljubimcem čak i kada niste fizički pored njega. Ili barem da pratite šta njegovo ponašanje dok je sam u kući. Postavite kamere u prostoru u kojem ste ga ostavili i putem internet mreže na svom radnom mestu s vremena na vreme posmatrajte šta radi. To će vam omogućiti i da steknete bolji uvid u to šta treba ubuduće da uradite kako bi osigurali veću bezbednost svog ljubimca.

  1. Postavite oznaku na ulaznim vratima i prozorima da je pas u kući

Ovo će pomoći pripadnicima hitnih službi, da u „ne daj Bože“ slučajevima reaguju efikasnije prilikom intervencija i spasavanja. Ne odnosi se to samo na vatrogasce već i na vodoinstalatere ili elektičare ukoliko dođe do pucanja cevi, iskakanja osigurača i sličnih slučajeva koji zahtevaju brze intervencije. U krajnjem, to je i odvraćajuće upozorenje potencijalnim provalnicima.

psa samog u kuci petface

  1. Unajmite „Pet Sittera“

Ako vam je sve gore navedeno previše komplikovano, iskoristite mogućnost da unajmite nekog ko će pričuvati vašeg ljubimca kada ste odsutni iz doma. On će biti sa vašim psom u okruženju koje on najviše voli, a može ga i izvesti u omiljenu šetnju. Paziće da ne dođe u opasnu situaciju i praviće mu društvo. To može biti profesionalac ili neko od rodbine pa čak i komšija koga vaš pas voli i navikao je na njegovo društvo. Druga opcija je da psa ostavite u nekom od specijalizovanih dnevnih boravaka gde će biti u društvu sa drugim ljubimcima ili profesionalcima koji će paziti na njegovu sigurnost.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.