Naslovna PETOPEDIJA PSI Šta OBAVEZNO treba da PITATE svog veterinara?

Šta OBAVEZNO treba da PITATE svog veterinara?

0
pitati svog veterinara petface

Dolazak kod veterinara, pa čak kada se radi o rutinskoj poseti zbog redovne vakcinacije ili sistematskog pregleda je po pravilu stresno – kako za ljubimca tako i za vlasnike. Nekako po pravilu, svi žele da što pre završe posao zbog koga su došli i odu iz ambulante. Ali, kada ste već tu, evo nekoliko pitanja koje bi svaki vlasnik trebalo da postavi svom veterinaru osim onih uobičajenih: „Kako ste?“ ili „Jel ima posla?“

  1. Da li je moj pas previše debeo?

Po istraživanjima i iskustvima, gotovo polovina pasa pati od prekomerne telesne težine. Ono što je zanimljivo, većina vlasnika nije ni svesna ili ne želi da bude svesna ovog problema. Pitajte veterinara da li vaš ljubimac ima odgovarajuću težinu u odnosu na rasu, veličinu i stas. To će pomoći da ukoliko postoji višak kilograma, zajedničkim snagama radite na rešenju problema. To se isto odnosi i na problem ukoliko je pas previše mršav, što je mnogo ređi slučaj.

PROČITAJTE I:

PITALI STE SE: Šta znače položaji u kojima VAŠ PAS MOKRI?

  1. Da li mi možete preporučiti adekvatnu hranu?

Dobro zdravlje počinje dobrom ishranom. Veterinari vam mogu preporučiti hranu koja će zadovoljiti sve nutritivne potrebe ljubimca i posavetovati vas kada je u pitanju cena te hrane. Oni najbolje znaju šta je potrebno vašem psu u odnosu na uzrast, veličinu, aktivnost i životne uslove. Nemojte se stideti da tražite alternativne brendove ako su vam ponuđeni previše skupi ili komplikovani za nabavku.

pitati svog veterinara petface

  1. Da li je to normalno?

Ne pretpostavljajte da je hrapavo disanje vašeg psa posle fizičkih aktivnosti normalno, ili da se češe posle povratka iz šetnje. Redovna godišnja poseta je prilika da opišete sve što ste zapazili u ponašanju svog ljubimca u proteklom periodu. Ako ne možete sve da zapamtite – zapišite pa pitajte prilikom posete.

  1. Da li mom ljubimcu treba čišćenje zuba?

Bolesti zuba su prilično česte kod pasa. Smatra se da čak 80% pasa starijih od 3 godine pate od nekog stepena paradontoze. Ukoliko se ne leče, bolesti zuba mogu dovesti i do problema sa bubrezima, jetrom i srcem.

pitati svog veterinara petface

 

  1. Da li mom psu treba uraditi analize krvi?

Laboratorijske analize krvi mogu da pomognu u otkrivanju oboljenja bubrega, jetre i pankreasa. Ukoliko se rade redovno, jednom godišnje, daju bolje mogućnosti praćenja zdravstvenog statusa ljubimca pored otkrivanja i brže dijagnoze nekih akutnih stanja.

  1. Šta mi preporučujete za zaštitu od buva i krpelja?

Buve i krpelji ne predstavljaju samo prolaznu neprijatnost već mogu da prenesu brojne izazivače ozbiljnih oboljenja. Posavetujte se sa veterinarom oko izbora najefikasnijeg sredstva za odbijanje ili ubijanje ovih insekata. On će vam pomoći u izboru imajući u vidu ponašanje i životne uslove vašeg psa.

  1. Šta su ove izrasline na koži?

Ukoliko ste primetili neke izrasline u obliku kvržica, masnog tkiva ili bradavica na koži svog psa obavezno pitajte veterinara o čemu se radi. Ne čekajte da porastu, promene oblik ili boju pa da se ispostavi da je previše kasno za intervenciju. Najčešće se radi o benignim tvorevinama ali neke mogu biti i krajnje ozbiljne i opasne.

 

  1. Da li mom psu možete obaviti rektalni pregled

U zavisnosti od načina rada, neki veterinari će ovaj ovu proceduru obaviti i tokom rutinskog kliničkog pregleda. Ovakvi pregledi su veoma korisni kod nesterilisanih mužjaka jer će blagovremeno ukazati na eventualne probleme sa prostatom.

  1. Možete li mi objasniti moj račun?

E, ovo je krajnje zanimljivo pitanje. Većina vlasnika se bezrazložno snebiva da ga postavi. Kada izađu iz ambulante komentarišu visinu računa i obično raznim neprimerenim rečima časte veterinare. Da ne bi došli u takvu situaciju, slobodno tražite objašnjenje cene koju ste platili. Ponekad ona izgleda previsoka, ali mnoge procedure zaista imaju višu cenu i doprinose zdravlju vašeg ljubimca. Mislim, ako znate zašto nešto košta koliko ste platili, biće vam bar malo lakše kad pogledate u prazan novčanik.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŽena (52) koja je ostavila bolesnog psa pokraj smeća, osuđena na zatvorsku kaznu!
Sledeći tekstŠOK SCENA U NIŠU: Nekome je uginuo piton i on ga bacio u kantu pored dve škole!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime