Naslovna VESTI PSI KAKVA PRIČA: Psi sa posebnim potrebama uče decu sa invaliditetom da je...

KAKVA PRIČA: Psi sa posebnim potrebama uče decu sa invaliditetom da je OK biti različit! (FOTO)

3
Psi sa posebnim potrebama petface

Psi sa posebnim potrebama i deca sa invaliditetom – iako vam na prvo čitanje ovaj spoj deluje jako tužan, ovo je jedna vrlo lepa, poučna i inspirativna priča.

Naime, jedna dečija bolnica u Filadelfiji odlučila se da na nesvakidašnji način pomogne deci sa invaliditetom da svoje razlike osećaju što je moguće manje bolno.

– Kada ste malo dete, svoje nedostatke možete osetiti kao nešto što će vam srušiti svet. Zato smo smislili da baš tu decu združimo sa psima koji su „različiti“, kako bi im oni pokazali da sa svojim nedostatkom mogu uživati u životu, rekao je dr Aleksandar Rajter, vanredni profesor stomatologije i oralne hirurgije.

Psi sa posebnim potrebama petface

Ovogodišnji, treći po redu, „Best Friends Bash“ održan je u sredu a spojena su deca sa kraniofacijalnim smetnjama i psi sa sličnim problemima. Skoro svih osam pasa, koji su bili prisutni, imali su neke vrste fizičkih ili zdravstveni problema, slični onima koji imaju i ova deca.

– Primanje bezuslovne ljubavi i pažnje je suštinski deo procesa ozdravljenja, rekao je dr Rajter i dodao: – Psi koji učestvuju u ovom događaju, smisleno pružaju osećaj prijatnosti i stvaraju neposrednu vezu sa decom, koja im oogućava da shvate da nisu sami.

Među učesnicima su bili pas Cyrus – mešanac rođen bez prednjih nogu, Bosco – rotvajler sa deformitetom glave, koji je takođe imao operaciju sve četiri noge i Jasmin – šetlandski ovčar koji je imao kraniofacijalni tumor. Obučeni terapijski pas, pit bull Vivijan, takođe se pridružio događaju.

Psi sa posebnim potrebama petface

– Deca i njihove porodice razmenjuju iskustva sa drugim porodicama, što rezultira stvaranju novih prijateljstava pre svega. Oni postaju jedna velika porodica. To je jako dobro, jer shvataju da u ovim razlikama niko nije sam, dodao je Rajter.

Deca su uživala. Njihovi pogledi i osmesi na licima govorili su da svoje prijatelje neće zaboraviti sigurno bar neko vreme. Uostalom, ti psi su baš isti kao i oni!

Pogledajte foto galeriju, klikom na sliku za uvećanje:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstVLAST U NOVOM SADU: „Ovo je hajka protiv nas. Nema kazni za one koji psima daju komad hleba ili vodu“!
Sledeći tekstPRIČA KOJA ĆE VAS SLEDITI: Pas se rukuje sa vlasnikom, koji ga upravo ostavlja u Prihvatilištu – ZAUVEK!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime