Naslovna VESTI PSI PONOS SLUŽBE SPASAVANJA: ovi psi spasioci svake godine sačuvaju preko 3.000...

PONOS SLUŽBE SPASAVANJA: ovi psi spasioci svake godine sačuvaju preko 3.000 života

4
psi spasioci petface

Na plažama širom Italije psi spasioci  nisu neobičan prizor. Oni aktivno učestvuju u akcijama spasavanja i njihovo delovanje umnogome olakšava posao obalskoj straži.

Psima neizmerno dugujemo za svu ljubav i pažnju kojom nas obasipaju. Pored toga, u posledenje vreme, mnogo ljudi zahvalnost duguje i policijskim, vojnim i terapijskim psima.

psi spasioci petface

Ova priča vodi nas do prelepih obala Italije, gde obalskoj straži veliku pomoć pružaju psi spasioci. Radi se o rasi njufaundlend koji godišnje spasu preko 3.000 ljudi.

psi spasioci petface

Ova rasa je inače i poznata da nikada da neće oklevati da spasi davljenika iz vode. Po jednoj legendi, ovaj gorostasni pas spasao je Napoleona od davljenja. Ovi psi nisu slučajno odabrani za pse spasioce, budući da su poznati po tome da mogu satima da plivaju u ledenoj vodi. Pored toga, oni imaju i svoju mekšu stranu, veoma su nežni i pitomi, pa su kao takvi neretko i velika pomoć u čuvanju dece. Sve ove karakteristike njufaundlenda čine idealnim kandidatom za obavljanje posla spasioca, a oni ove zadatke posmatraju kao igru.

psi spasioci petface

Ovi psi su mirne i opuštene ličnosti što znači da ne paniče lako, što je veliki kvalitet kada se ima u vidu da se oni bave spasavanjem ljudskih života. Oni su čvrsti, stabilni i sposobni, bez obzira na to šta im posao može prirediti. Oni su takođe dovoljno snažni da nose davljenika ili da ga bezbedno navode do obale.

psi spasioci petface

Pored toga što su po prirodi predisponirani za ovaj posao, njufaundlend spasioci prolaze i kroz trogodišnji program obuke. To uključuje treninge na helikopteru i brodu, kao  i vodi.

Robert Gaspari, koji je koordinator ovog programa za obuku pasa spasilaca, objasnio je da deo obuke podrazumeva, da oni prate specijalno izabrani plovak:

Taj plovak ide sam od sebe ka osobi kojoj je pomoć potrebna i takođe se vraća sam ka obali. Pri tom bira najpovoljniju struju i najbolju tačku za iskrcavanje na obali.

U akcijama spasavanja na italijanskim obalama, trenutno je angažovano oko 300 pasa spasilaca. Njihova podrška čini posao obalske straže mnogo lakšim. Gaspari je na tu temu dodao:

Ovi psi spasioci povećavaju brzinu pri odlasku do žrtava, a takođe pružaju i veću sigrnost prilikom spasavanja.

psi spasioci petface

Psi spasioci često patroliraju po vodi sa svojim ljudskim kolegama kako bi se uverili da su plivači u potpunosti bezbedni.

psi spasioci petface

Dragi naši krzneni prijatelji, hvala vam na svemu što činite za ljude i što zahvaljujući vama svet može biti mnogo lepše mesto.

 

 

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTatjana iz Vranja: „Otrovali su Miška, a potom i Srećka. Radujte se komšije“!
Sledeći tekstKAKAV PRIZOR: pas uči bebu da puzi (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime