Naslovna PETOPEDIJA MAČKE SIMPTOMI I POSLEDICE: Toplotni udar kod mačke!

SIMPTOMI I POSLEDICE: Toplotni udar kod mačke!

0
toplotni udar
petopedija-toplotni-udar-3
Hladan peškir, prva pomoć u slučaju hipertermije

Toplotni udar je oblik hiperetermije (pojam koji označava povećanje telesne temperature životinje iznad normalnih vrednosti) koji nastaje usled nemogućnosti odavanja viška toplote. Psi češće dobijaju toplotni udar od mačaka, jako mlade i stare jedinke češće od jedinki u dobroj kondiciji. Međutim, mačka je takođe u opasnosti da, zbog svoje sklonosti da se izležava i spava na osunčanim površinama, dobije toplotni udar ili opekotine od sunca. Toplotni udar može dobiti i ako boravi u pregrejanom prostoru.

SIMPTOMI
Ako je pretrpela toplotni udar, simptomi su vrlo jasni i uočljivi, i odmah se mogu primetiti. Disanje mačke postaje ubrzano, a zatim otežano. Svaki čas dahće, isplazi jezik i ponovo dahće. Grče joj se mišići na telu, i to veoma vidno. Postaje nervozna, šeta se bez cilja, pa sedne, počne da se liže bez cilja, pa opet šeta… Desni joj postaju tamno crvene, a telesna temperatura joj je povišena. Takvo stanje je veoma opasno jer može kod mačke izazvati pucanje mišićnih tkiva, skupljanje tečnosti u mozgu i poremetiti mehanizam koagulacije krvi, a ishod može biti smrtonosan. Zato, čim primetite takve simptome, morate veoma brzo reagovati.

PRVA POMOĆ
Mačku treba politi vodom i umotati je u peškire natopljene hladnom vodom, u koju se mogu dodati i kockice leda. Posebno je bitno da joj se hladnim peškirom umota predeo oko vrata. Ako stanje mačke ne počne vidno da se popravlja u roku od pola sata do najviše jedan sat (simptomi bi trebalo da postaju sve ređi i sve blaži i da se, na kraju, sasvim izgube), mačka se hitno treba odneti veterinaru da preduzme određene mere, jer ishod toplotnog udara može biti smrtonosan. Mačku obavezno transportovati  zamotanu u peškire navlažene hladnom vodom. Veterinar će mački dati infuziju i u zavisnosti od kliničkih simptoma preduzeće i druge korake za kontrolisanje toplotnog udara. Oni uključuju terapiju kiseonikom da bi se poboljšala perfuzija vitalnih tkiva i organa, antibiotike da bi se sprečila sepsa i zamenu elektrolita.

PREVENTIVA
Uvek obezbedite svežu vodu mački. Kako biste izbegli dehidraciju po velikim vrućinama, svojoj maci postavite posudice sa vodom na više mesta po kući. Izlaženje od 9 do 19 takođe treba izbegavati. Nikada ne ostavljajte mačku u vozilu bez ventilacije. Delimično otvoren prozor na automobilu neće pružiti dovoljno vazduha, tako da bi bilo najbolje da svog ljubimca ostavite u kući tokom toplog perioda godine.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTrovanje sobnim biljkama kod mačaka
Sledeći tekstSrčana oboljenja mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime