Naslovna PETOPEDIJA PSI Rahitis kod pasa

Rahitis kod pasa

0
rahitis pasa petface

Rahitis je oboljenje kostiju. Od njega podjednako mogu oboleti i psi i mačke. Kod pasa, rahitisu su najpodložniji štenci i mladi psi. Rahitis nastaje kao posledica više faktora. Najčešći uzročnici ove bolesti su loša ishrana i nedovoljna zastupljenost kalcijuma, fosfora, vitamina D i drugih mikroelemenata u organizmu. Pas kome se daju ostaci hrane od ručka, hleb, iznutrice i slično, neće uneti dovoljno potrebnih minerala, pa je više izložen opasnosti od ove bolesti. Usled prisustva crevnih parazita takođe može doći do nastanka rahitisa. Čak i kada pas dobija kvalitetnu ishranu, ukoliko nije očišćen od crevnih parazita, hrana se neće lepo apsorbovati.  Organizam će početi da crpi kalcijum iz kostiju, što može dovesti do razvijanja rahitisa. Još jedan, ne manje bitan faktor nastanka ove bolesti je sunčeva svetlost. Sunčeva svetlost preko svojih zraka daje organizmu vitamin D koji je bitan u resorpciji kalcijuma i fosfora i njihovog deponovanja u kostima. Zato se rahitis češće javlja u jesenjim i zimskim danima kada je prisustvo sunčevih zraka minimalno.

Simptomi
Simptomi rahitisa u početku mogu biti jedva primetni. Kod štenadi starih oko mesec i po dana primećuje se nesigurno kretanje, brzo zamaranje i često ležanje na stomaku raširenih nogu. Postaju apatični a apetit im je smanjen. Bolno reaguju na dodirivanje i opipavanje zglobova. Kasnije dolazi do pojave koštanih kvrga na prelazu koštanih u hrskavičave delove rebara. Kosti se krive i prednje noge se spiralno povijaju na unutra. Ukoliko se bolest ne leči i zapusti, počinju da se krive i zadnje noge i kičma. Može doći i do preloma kostiju. Kod nelečenih slučajeva, nakon završetka rasta, deformiteti skeleta i zglobova ostaju kao trajne posledice.

petopedija-rahitis-3
Rahitis kod psa

Dijagnoza i lečenje
Za postavljanje dijagnoze u slučaju rahitisa, dovoljna je anamneza sa kliničkom slikom i detaljni objektivni pregled veterinara. Pošto vlasnik najčešće reaguje i vodi psa kod veterinara kada je bolest već u poodmaklom stadijumu, vrlo je lako utvrditi da se radi baš o tom oboljenju. Rendgenski snimak i laboratorijski nalazi koji pokazuju nivo kalcijuma i vitamina D u organizmu takođe će utvrditi da je došlo do razvoja rahitisa. Ako se otkrije na vreme, u većini slučajeva, lečenje je dugotrajno, ali uspešno. Terapija se sprovodi otklanjanjem svih uzroka koji su doveli do rahitisa.

Štene treba da dobija pravilnu izbalansiranu ishranu. Najbolje bi bilo da to bude u vidu gotove hrane renomiranih proizvođača namenjene psima u razvoju. Takva hrana sadrži  sve hranljive materije u količini i odnosu koji je neophodan za pravilan rast i razvoj. Nedostatak kalcijuma se može nadoknaditi kroz dodatke ishrani. Međutim, treba voditi računa, jer kalcijum ne može da se apsorbuje u kostima bez vitamina D.  Preporučuje se da vlasnik ne daje psu kalcijum i vitamin D na svoju ruku, jer može doći do preteranog okoštavanja i deformacije kostiju. Stoga terapija mora biti pod stalnim lekarskim nadzorom. U slučaju crevnih parazita kod šteneta, neophodno je „čišćenje” na svakih 25-30 dana.

Preventiva
Ukoliko se sprovede pravilna ishrana i nega psa, do pojave rahitisa ne mora da dođe. I mlade I stare pse treba hraniti gotovom granuliranom hranom renomiranih proizvođača prilagođenom njihovim potrebama. Gotovo svako štene ima problem sa unutrašnjim parazitima. Stoga se „čišćenjem” protiv njih omogućava se da se iz hrane potpuno iskoriste svi neophodni sastojci. Boravak napolju po lepom i sunčanom danu, pomoći će psu da preko sunčevih zraka stvara vitamin D neophodan za zdravlje njegovih kostiju.   

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPorođaj kod mačaka
Sledeći tekstNega kože i dlake kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime