Naslovna PETOPEDIJA PSI Rotvajler

Rotvajler

3
rase rotvajler petface

IME Rotvajler (Rottweiler)
PREZIME molos
NADIMAK Rot
VISINA ženka i mužjak od 56 do 69 cm
TEŽINA ženka i mužjak 38 do 59 kg
POREKLO Nemačka
BOJA crna sa smeđom
ŽIVOTNI VEK 10 do 12 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV neustrašiv, smiren, strpljiv

U vreme kada su Cezareve legije išle u svoje pohode pratili su ih psi čiji su potomci danas poznati kao rotvajleri. Kada  je rimska vojska prešla Alpe, u okolini grada Rotvajl, njihovi psi mešali su se sa domaćim psima i tom prilikom nastao je predak današnjeg rotvajlera. Posebno interesovanje za njih pokazali su mesari, kojima bio potreban pas čuvar za prevoz stoke.

Izgled
Standard, rotvajlera opisuje kao psa koji je pun snage, ali njegova pojava ne sme da izgubi plemenitost. Boja dlake je crna, sa crvenim i braon jasno ograničenim šarama na obrazima, njušci, donjoj strani vrata, nogama, iznad očiju i ispod repa. Pripada kategoriji radnog psa i psa za pratnju i zaštitu.

Karakter i nega
Rotvajleri zbog svog prilično agresivnog izgleda nisu bas omiljeni kod onih koji u psima vole da vide odredjenu ljupkost i prijateljski stav. Ovo je inteligentan, poslušan i vodljiv pas i sa njim se može veoma lako raditi. Njegovo držanje je samouvereno. Zbog svoje otvorene prirode, umerene oštrine i visokog stepena samopouzdanja, na okolinu reaguje mirno i promišljeno. Međutim, kada oseti opasnost, momentalno kreće u akciju, upravo zbog svog, veoma razvijenog borbenog i zaštitničkog instinkta. Kao njegove dobre osobine treba istaći neograničenu ljubav i poverenje koje gaji prema deci, snažnu privrženost kući i porodici i stalnu spremnost da brani.
Neophodne su mu aktivnosti kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao previše nervozan.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEngleski seter
Sledeći tekstRuski hrt

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime