Naslovna RASE MAČAKA KRATKODLAKE Ruska plava mačka: Mačka iz visokog društva

Ruska plava mačka: Mačka iz visokog društva

0
rase ruska plava macka petface

Ruska plava mačka i za same felinologe predstavlja priličnu misteriju. Čini se da je ruska plava mačka proizvod selekcije preduzete od strane britanskih uzgajivača.

LIČNA KARTA:
IME                             Ruska plava mačka (Russian White, Black and Taby)
PREZIME                  kratkodlaka
NADIMAK                arhangelska, malteška, španska, orijentalna
VELIČINA                 3,5 do 5 kg
POREKLO                Rusija
BOJA                         siva sa plavim odsjajem
ŽIVOTNI VEK           15-20 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV                      privržena i odana, nemirna, tvrdoglav

Ono što se pouzdano zna, jeste podatak da je ruska plava uvežena u Britaniju tokom 16. veka, a da potiče iz ruske luke Arhangelsk, na obali Belog mora. Sama njena pojava vezivala se za bogate, aristokratske porodice, pa je to možda i razlog što se za nju kaže da ima aristokratski profil. Bile su omiljeni kućni ljubimci kraljice Viktorije, dok su ih ruski carevi uzgajali kao «kraljevske mačke».

Izgled
Ruska plava mačka ima nos klinastog oblika, a uši velike i blago zašiljene. Ovi kućni ljubimci se odlikuju ovalnim očima, izrazito zelene boje, koje su kod mladunaca boje ćilibara. Ako se neguju kao kućni ljubimci, krzno im treba biti gusto, sjajno i karakteristično srebrnkaste boje sa plavim odsjajem.

Karakter i nega
Ruska plava mačka je izuzetno graciozna. Često njihova uzdržanost, pokazuje i koliko su ponosni kućni ljubimci. Kao i skoro svaka druga, ruska plava mačka se odlikuje izuzetnim vidom i sluhom. Retko joj šta promakne, a da ne zapazi, ili, ukoliko spava, da se ne probudi.

Najveći deo dana provode odmarajući se. Ukoliko ne spava, ruska plava mačka vreme koristi za igru, a ako niko ne želi da joj pravi društvo najčešće se igra svojim repom.

Po prirodi su dosta živahni i energični kućni ljubimci. Ukoliko su nervozni ili možda gladni, ovi nestašni kućni ljubimci energiju troše trčeći i skačući po slobodnom prostoru. Tada se najčešće oglašavaju mjaukanjem, a ponekad su u tome veoma uporne i tvrdoglave. Ono po čemu se izdvaja ruska plava mačka jeste visok stepen inteligencije, poseban odnos prema vlasniku i kao kućni ljubimci jako su privržene i odane. Lako se daju naučititi, čak i složenim postupcima.
Po prirodi su čiste životinje. Šape i jezik najčešće su im u službi pribora za higijenu, a gustina dlake zahteva redovno četkanje i češljanje.RUSKA PLAVA

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMačka i pas u kući
Sledeći tekstŠtenećak: Šta je štenećak i koliko je opasan po pse?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime