Naslovna VESTI UŽASAVAJUĆE: U šibenskom skloništu umire svaki peti pas! (FOTO)

UŽASAVAJUĆE: U šibenskom skloništu umire svaki peti pas! (FOTO)

0

Više od 50 udruženja Mreže za zaštitu životinja, koju vodi udruženje Prijatelji životinja, zabrinuto je za životinje u nekim skloništima i ogorčeno nedelovanjem veterinarske inspekcije, čak i nakon višegodišnjih uzastopnih prijava.

Nakon što je u maju prijavljena firma As-Eko d.o.o. iz Šibenika, koja obavlja delatnost skloništa za životinje, veterinarska inspekcija u svom nalazu utvrdila je da su u razdoblju od 16 meseci (od 1. 1. 2019. do 1. 5. 2020.) u to sklonište primljena 633 psa, udomljeno ih je 333, a umrlo ih je 135, što iznosi čak 21,37 %. Šokira činjenica da u skloništu koje bi trebalo osigurati dobrobit pasa umire svaki peti pas koji u njega uđe, ali i da veterinarska inspekcija to smatra normalnim!

PRAVA MUDRICA: Ovaj pas je pronašao genijalan način da STALNO bude sa svojim vlasnikom! (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

NEMA VIŠE BORBI: Reakcija kada je PITBUL shvatio da je SPASEN će vas dovesti do suza! (VIDEO)

– Prijavili smo As-Eko prvenstveno zbog velikoga broja ugovora o zbrinjavanju napuštenih pasa koje je ta firma sklopila s tri županijska središta – Splitom, Šibenikom i Gospićem, te s mnogobrojnim gradovima i opšinama iz čak pet županija. I laiku je jasno da kapacitet skloništa sigurno ne može podneti tako veliki priliv pasa, a da time nije ugrožena njihova dobrobit. Osim što nas je zapanjila tvrdnja inspekcije da nije našla nikakve nepravilnosti vezane za dobrobit životinja, zaprepastio nas je i podatak o velikoj smrtnosti pasa u ovom skloništu za koje već godinama dobijamo dojave i da psi odande izlaze traumatizovani, nesocijalizovani i teško udomljivi – kažu iz Mreže za zaštitu životinja.

Nakon što su zatražili podatke o broju umrlih pasa u nekim drugim skloništima kako bi uporedili brojke, ostali su u još većem šoku.

– Dok je smrtnost pasa u As-Eku bila 21,37 %, u istom razdoblju u Skloništu za napuštene životinje ‘Prijatelji’ Čakovec smrtnost primljenih pasa iznosila je 8,81 %, u skloništu za napuštene životinje u Osijeku 7,15 %, a u skloništu u Virovitici 10,51 %. S tim podacima zatražili smo od veterinarske inspekcije reviziju nadzora jer zvučalo je neverovatno da lokalna veterinarska inspekcija, nije pronašla nikakve nedostatke u brizi za životinje. Međutim, ni ponovljenim nadzorom veterinarska inspekcija nije utvrdila nepravilnosti, iako toliko visoka stopa smrtnosti pasa ukazuje na nedostatak njege, zdravstvene pomoći i uopšteno pomoći za pse koje skloništima propisuje Pravilnik o zakonima koje moraju da zadovolje skloništa za životinje – zgrožena su udruženja.

Mreža za zaštitu životinja već godinama dobija pritužbe na rad skloništa za napuštene ili izgubljene životinje tvrtke As-Eko, ali i još nekih skloništa čije loše postupanje prema životinjama veterinarska inspekcija godinama ignoriše tvrdeći da nema nikakvih propusta ni nepravilnosti dok, s druge strane, redovino nadgleda i sankcioniše, zbog npr. neadekvatne veličine kućice, skloništa kojima je dobrobit životinja na prvome mestu. Skloništa kojima veterinarska inspekcija ne nalazi nikakve zamerke krše zakonske propise i ozbiljno ugrožavaju zdravlje pasa, čija je smrtnost zato izrazito visoka, sklapanjem velikoga broja ugovora o zbrinjavanju napuštenih životinja, iako realno temeljem kapaciteta koji poseduju ne mogu isporučiti uslugu. Iako udruženja Mreže za zaštitu životinja redovno prijavljuje takva skloništa, veterinarska inspekcija retko pronalazi nepravilnosti u njihovu radu.

IZVOR: dalmatinskiportal.hr  FOTO: dalmatinskiportal.hr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKAD ŽENI PREKIPI! Ženka crvene pande POBEGLA od partnera i mladunaca na VRH DRVETA!
Sledeći tekstHOROR U SALONU ZA ŠIŠANJE PASA: Grumeru ispao pas i dobio potres mozga!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime