Naslovna PETOPEDIJA PSI ZAŠTO PSI IMAJU REPOVE?

ZAŠTO PSI IMAJU REPOVE?

0

Kada vam pas projuri kroz kuću i repom sruši šolju sa kafom sa stočića sigurno ste se zapitali: „Zašto psi imaju repove?“ Odgovor sigurno nije: nemaju ruke da očiste stvari sa vašeg stola. Pitanje je evolucijske i komunikacione prirode.

Ogromna većina kičmenjaka imaju repove. Čak i mi ljudi, u ranim fazama razvoja fetusa imamo repove, ali se rađamo bez ovog ekstremiteta. Repovi kod životinja mogu biti dugi, kratki, krzneni, goli, čvrsti, opušteni… Neke životinje imaju krajnje neobične repove, neke od njih koriste repove kao posebno pomagalo. Rep ima ulogu u održavanju ravnoteže, odbrane, komunikacije, kretanja… Koliko vrsta životinja toliko i različitih oblika i funkcija repova.

Kanidi, životinjska porodica u koju spadaju psi, vukovi, kojoti, lisice i slične životinje koje liče na pse, repove uglavnom koriste za komunikaciju sa okolinom. To nije nimalo čudno s obzirom da gotovo svi kanidi spadaju u grupu društvenih životinja. Međutim, rep im služi i kao sredstvo održavanja ravnoteže prilikom trčanja ili kao kormilo kada plivaju. Ali da budemo jasni: kada vaš pas maše repom, budite sigurni da želi nešto da vam kaže.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Sada se postavlje pitanje: zašto neki psi imaju jasno vidljive i upečatljive repove, a drugi kratke ili gotovo neprimetne? Do toga je došlo veštačkom, a ne prirodnom selekcijom. Prirodna selekcija se dešava kada majka priroda odlučuje ko će da živi, razvija se ili umre i nestane. Kod veštačke selekcije ove odluke donosi čovek. Kako su ljudi u slučaju pasa (ali i mnogih drugih životinjskih vrsta) imali različite ideje od majke prirode tako su se i repovi uz druge osobine počeli menjati kod pasa. Stvorene su različite rase (trenutno ih ima preko 370 zvanično priznatih) koje su odražavale određene potrebe ljudi. U skladu sa tim danas postoji izuzetno velika različitost u repovima po dužini, obliku, načinu držanja… Neke rase se rađaju sa prirodno skraćenim repovima. Razlog je genetska mutacija C189G koja je ustanovljena kod najmanje 17 rasa pasa u koje spadaju austalijski ovčari i velški korgiji.

Šta pas pokušava da kaže repom?

U zavisnosti od raspoloženja psi različito drže repove. Oni prenose okolini njihovo emocionalno stanje. Moramo znati da komunikacija repom nije samostalna, ona je u korelaciji sa očima, ušima, usima i držanjem tela.

Sreća – srećni psi uglavnom mašu repom napred-nazad koji je visoko uzdignut. To prate otvorena usta, uspravne uši i lučno izvijanje tela kako bi pokazali veselo raspoloženje.

Strah – uplašeni i nervozni psi repove uglavnom drže dole. Međutim, postoje različiti nivoi straha i oni se mogu prepoznati upravo po repu. Manje nervozni psi drže rep dole, ali lagano mašu samo vrhom; veoma uplašeni psi obično saviju rep potpuno pod telo!

Uzbuđenje – ovo raspoloženje se često meša sa srećnim mahanjem. Tu treba obratiti pažnju na druge znake – nema otvorenih usta i lučnih izvijanja leđa. Oni su mnogo skoncentisaniji na pojavu koja je izazvala uzbuđenje nego na pokazivanje radosti.

Pročitajte i OVO: Zašto moj pas SMRDI!

Dominacija – kada žele da pokažu dominaciju i nadmoć nad drugim psom psi rep drže najviše što mogu. Normalno se naginju unapred i drže uši ravno uzdignute.

Obratite pažnju na suptilnije znake

Izgleda prilično jednostavno protumačiti opšte poruke koje nam pas šalje mahanjem repom. Ali, postoje različite nijanse u ovoj komunikaciji koje treba poznavati kako bi potpuno razumeli zašto psi imaju repove. Pored držanja i pokreta repom obratite pažnju i na sledeće detalje:

Visina – Visina držanja repa se odnosi na stepen entuzijazma ili nervoze. Samopuzdan i siguran pas obično drži rep visoko preko leđa, dok nervozan pas rep po pravilu drži nisko.

Brzina – Uzbuđeni psi brže maši repom od onih koji to nisu. Kada psu date redovan obrok uglavno maše umerenom brzino; kada se vratite kući s posla ili uzmete povodac za šetnju njegov će se rep kretati gotovo mahnitom brzinom.

Ukočenost – psi imaju običaj da pokazuju više fleksibilnosti i manje ukočenosti što su samouvereniji. Sigurno je da se pas koji ima napeto telo i rep potpuno ravan ne oseća dobro i sigurno. Nasuprot tome, potpuno veseli i relaksirani psi će mahati repom celom njegovom dužinom. To se ponekad ogleda i uvijanjem celog zadnjeg dela tela.

Jezik levice i desnice

Mahanje repom može izgledati kao haos koji nema nikakvog smisla ali zapravo nije tako. Italijanski stručnjaci iz Trenta su pre nekoliko godina sproveli istraživanje kojim su pokušali da utvrde obrasce mahanja repom kod pasa. Jedan od obrazaca govori da psi nešto više rep pokreću u desnu stranu kada su u dobrom raspoloženju, a ulevo kada su nervozni ili anksiozni. Međutim, istraživači nisu utvrdili da psi ovaj obrazac koriste svesno i da na taj način posebno precizno prenose svoje raspoloženje. Zaključili su da je to zapravo posledica činjenice da i oni imaju dve strane mozga. I oni različite informacije obrađuju u različitim delovima mozga. Tako, kada su nervozni, njihova desna strana mozga pokazuje veću aktivnost dok u slučaju sreće levi mozak više radi. Kao i kod drugih telesnih funkcija, ovakve aktivnosti se manifestuju u suprotnoj polovini tela. Znači, kada je aktivniji desni deo mozga, to uzrokuje da se njihov rep pomera u levu stranu i obratno.

ZAŠTO SU PSI VERNI? – Ili je i to još jedna zabluda vlasnika.

Rep vašeg psa predstavlja sjajan prozor u njegov unutrašnji svet i zato obratite pažnju na položaj i kretanje. Što više gledate i reagujete bolje ćete se razumeti. I ne zaboravite, rep vašeg ljubimca nije samo sredstvo komunikacije, to je deo njegovog tela koji takođe može da oboli i bude povređen.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstJedinka vuka po prvi put markirana u Srbiji: Vanda umesto medveda ušetala u čeku na Jadovniku (FOTO)
Sledeći tekstPOTERA ZA VUKOVIMA Nakon poplava u Francuskoj u bekstvu je još ŠEST ZVERI

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime