Naslovna ZDRAVLJE BOLESTI KARDIO-VASKULARNOG SISTEMA Srčana oboljenja mačaka

Srčana oboljenja mačaka

2
bolesti srca mačaka petface
petopedija-srcana-oboljenja-macaka-1
Srčani mišić

Mačke retko imaju tipične „srčane napade” sa kojima smo mi ljudi tako blisko upoznati. Međutim, mačke mogu da imaju ono što se naziva kardiomiopatije ili bolesti srčanog mišića. One uključuju hipertrofičnu kardiomiopatiju kada se delovi srčanog mišića (najčešće leva komora) uvećaju i zadebljaju; kongestivnu (nagomilanu) slabost srca – kada srce ne može da pumpa krv dovoljno efikasno za funkcionisanje tela; srčane aritmije ili nepravilne otkucaje srca i tromboembolijsku bolest – kada se tromb (krvni ugrušak) otkači i putuje krvotokom.

Srčanim bolestima obično treba nekoliko nedelja do nekoliko meseci da bi se razvile do ozbiljnog stepena. Niko nema precizno objašnjenje zbog čega mačke dobijaju srčane bolesti. Jedni su mišljenja da postoji genetska predispozicija i da su izazvane nasleđenim genetskim poremećajem. U prošlosti, kardiomiopatije su sasvim često viđane zbog nedostatka taurina (esencijalna amino kiselina). Danas sve komercijalne vrste hrane su obogaćene taurinom, upravo da bi se izbegao ovaj problem.

SIMPTOMI
Kod većine srčanih oboljenja prvih nekoliko nedelja mačka izgleda i ponaša se potpuno uobičajeno. Eventualno se opažaju znaci letargije ili slabog apetita. Pred kraj razvoja bolesti, mačka ima problematično disanje i biće izložena riziku od krvnih ugrušaka koji mogu da se zaglave u krvnim sudovima po celom telu. Najčešće mesto gde se zaglavljuju je tamo gde se aorta deli pre nego što pređe u zadnje noge. Zbog ove činjenice mačka može da izgleda paralizovana ili kao da ima slomljenu nogu, ali stvarnost je da u nogu ne odlazi dovoljno krvi i kiseonika. Ako mačka ima ugrušak, oštećena oblast neće imati puls i postaće hladna i plavičasta.

petopedija-srcana-oboljenja-macaka-2
Prikaz kardio-vaskularnog sistema

DIJAGNOZA I LEČENJE
Većini mačaka dijagnoza će biti uspešno postavljena jednom od sledećih tehnika: rentgen, ehokardiogram, elektrokardiogram, ili analiza krvi. Ako se sumnja da mačka ima oboljenje srca, verovatno će biti izvršene i druge analize, da se isključe drugi uzroci bolesti srca, kao što je bolest bubrega, hipertiroidizam ili bol
est jetre.

Terapija, u zavisnosti od dijagnoze se uglavnom sastoji od primene lekova za srce koji poboljšavaju rad ovog organa kao što su beta blokatori ili blokatori kalcijum kanala. Koriste se diuretici za mačke sa kongestivnom slabošću srca i lekovi za smanjenje krvnog ugruška.
Verovali ili ne, mačkama se mogu ugraditi i pesmejkeri. Kongestivna slabost srca je hronični poremećaj i stoga, ako se uoči rano i rano se tretira, mačka može da proživi dug i srećan život.

PREVENTIVA
Treba voditi računa da se mačka zdravo hrani i da često vežba. Maca u dobroj formi će mnogo teže dobiti srčane smetnje, čak i ako za početak ima slabo srce. Ako se mački daje hrana slabijeg kvaliteta, treba dodatno da se obezbedi potrebni taurin, da bi se sprečila pojava kardiomiopatije usled nedostatka taurina.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSIMPTOMI I POSLEDICE: Toplotni udar kod mačke!
Sledeći tekstPosude za hranu i vodu pasa

2 KOMENTARA

  1. Ja imam macku i zove se Jenny okotila se pre nedelju dana, medjutim danas joj odjednom zadnja leva noga izgleda kao da je slomljena i ima jake bolove. Sta da radim?

  2. Juce mi je uginula macka stara 5 god. doce rase. Sterilisana je pre 2 meaeca i nije gojazna,a oporavakje bio uobicajen. U subotu popodne je u dva navrata jako zamaukala i primetila sam joj vodu na ustima. Nastavila je da bude aktivna,ali vidno nervozna. Hranu je uzimala redovno. Uvece se taj jauk ponovio jos jedno sa istim simtomoma na ustima. Posto u nedelju nisam bila u kuci,dobijam informaciju od ukucana da je cele noci lose izgledala i da je slabo hodala.Odmah sam dosla ali vec je bilo kasno. Nije davala znake zivota ali jos je bila topla usta i jezik su joj vec bili tomno modre boje. I pored pokusaja reanimacije- masaze srca ,vestackog disanja nista.Stolica je bila normalna,bez krvi i sluzi, niti je povracla sto bi ukazivalo na neko trovanje.Sta moze biti uzrok ovako brzog ginuca. Hvala.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime