Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Rinotraheitis kod mačaka

Rinotraheitis kod mačaka

0
rinotraheitis petface

Rinotraheitis kod mačaka (Feline Viral Rhinotracheitis – FVR) je virusna,  zarazna bolest koja napada respiratorni sistem tj. pluća i ostale organe za disanje kod mačaka. Uzročnik je iz porodice herpes virus. Izvor infekcije je bolesna mačka, a prenosi se direktnim ili indirektnim kontaktom. Virus se izlučuje putem iscedaka iz očiju i nosa ali i pljuvackom. Od ove bolesti obolevaju samo mačke i virus se ne prenosi na druge životinje. Inkubacija traje 2-5 dana. Tok i težina bolesti mogu biti vrlo različiti – od nevidljivog oblika pa do naglog uginuća. Naročito su osetljive  mlade mačke, kod kojih smrtnost može biti do 100%.

Simptomi
Rinotraheitis se prepoznaje po konjuktivitisu, visokoj temperaturi, obilnpm iscetkom iz očiju, zbog kojeg se mogu zalepiti kapci i začepiti nosni otvori. Pored toga, prisutno je kijanje i promene na prednjim disajnim putevima, zbog čega mačke otežano dišu. Karakterističan je gubitak apetita pa samim tim i gubitak telesne težine. Dlaka oblele mačke je nakostrešena i neuredna. Sam gnojni iscedak nije direktna posledica virusa samog po sebi, već prisustva drugih bakterija u oslabljenom organizmu.

Dijagnostika i terapija
Ukoliko se lečenje započne na vreme, mačke obično ozdrave kroz 2 nedelje. Za lečenje ove virusne bolesti nema specifičnog leka, pa se lečenje bazira na antibioticima i primeni preparata koji pospešuju izbacivanje sluzi i gnoja iz disajnih puteva. Vitamini će pojačati imuni system i olakšati borbu protiv sekundarnih infekcija. Ukoliko se ne leči, mačka obično ugine od upale pluća kao posledice bolesti. Neadekvatno lečenje može ostaviti trajne posledice u vidu oštećenja rožnjače ili hroničnog sinuzitisa – upale sinusa što ozbiljno otežava dalji život mačke.

Preventiva
Jedina preventiva je redovna vakcinacija mačke, s obzirom da se prenosi kontaktom. Mačići se prvi put vakcinišu protiv mačijih zaraznih bolesti u uzrastu od 6 – 8 nedelja, a revakcinišu se posle 4 nedelje od vakcinacije. Preporučuje se još jedno vakcinisanje i to sa 4 do 5 meseci starosti koje se stručno naziva busterizacija. Odrasle mačke se, dalje, vakcinišu jednom godišnje do kraja života. Ukoliko u domaćinstvu živi više mačaka treba povećati nivo higijene, a ukoliko jedna od mačaka oboli od rinotraheitisa treba je odvojiti od ostalih.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNega očiju pasa
Sledeći tekstLična karta svakog ljubimca = čipovanje pasa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime