Naslovna VESTI MAČKE Šta ako se pas i mačka ipak NE SLAŽU?

Šta ako se pas i mačka ipak NE SLAŽU?

0
pas i macka petface

Idilčna fotografija, rekli bismo. Međutim, retko ali ipak realno stanje jeste ne tako veliak ljubav između psa i mace. Pas reži na mačku. Mačka frkće na psa. Za neke, ništa neobično. Ok, ali kakve posledice može imati ova njihova netrepeljivost? Ugrize i rane! Rane često viđamo kod pasa i mačaka, a osim u “tučama”, nastaju i u igri. Uglavnom su praćene jakim nagnječenjem tkiva i vrlo su sklone infekciji jer u usnoj šupljini pasa i mačaka sve vrvi od raznih bakterija pa se tako te bakterije ugrizom unesu u ranu.
Sa obzirom na uzrok, rane mogu da budu mehaničke, termičke, hemijske, električne, bakterijske i radijacijske. Zarastanje rane je individualne prirode – kvalitetnije je kod mladih ljubimaca, dobro čuvanih i ljubimaca u dobroj kondiciji. Proces zarastanja može da se odvija ili reparacijom ili regeneracijom, s tim što je regeneracija poželjnija je njom ne nastaje ožiljno tkivo. Dakle, regeneracijom se stvara isto tkivo na mestu rane. Koža i sluzokoža imaju veliku moć regeneracije, tako da procesi zarastanja počinju vrlo brzo posle nastanka rane.
U procesu zarastanja rane, najbitnije je ranu što manje dirati kako se ne bi dodatno nadražila ili inficirala i održati nju i njenu okolinu suvom i čistom. O tome da li ranu treba prekriti zaštitnim zavojem ili ne, odluku donosi veterinar koji će i sanirati povredu. On će preparatima i sprejevima najpre dezinfikovati ranu, a zatim vas i posavetovati “šta dalje”.

Bitno je znati i da nakon zarastanja, na povređeni deo treba (prilikom kupanja) obratiti posebnu pažnju, nežno ga trljati šamopinima za osetljiva područja i vrlo nežnim pokretima ruku.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUVEK TUŽNA TEMA: Kako pomoći detetu da preboli smrt ljubimca?
Sledeći tekstOPREZ: Obožavana torta OPASNOST po vašeg ljubimca!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime