Naslovna PETOPEDIJA PSI ZAŠTO SE ŠTENE NE RAZVIJA? (VIDEO)

ZAŠTO SE ŠTENE NE RAZVIJA? (VIDEO)

0
ZAŠTO SE ŠTENE NE RAZVIJA? petface

Postoji priličan broj zabluda vezanih za situaciju kada dođe do nešto slabijeg razvoja šteneta tokom perioda intezivnog rasta. Najčešće se čuju one koje su vezane za za dve procedure koje imaju važan značaj kako za očuvanje zdravlja ljubimca, tako i za odgovorno ponašanje i odnos vlasnika prema okolini.

Radi se o vakcinaciji protiv besnila i drugih zaraznih bolesti, a potom i za sterilizaciju.

PROČITAJTE I:

10 SAVETA DA ZABAVITE PSE U KARANTINU: Dok traje vanredno stanje – EVO NEKOLIKO SAVETA ZA IGRU! (VIDEO)

LJUBIMCI KOLEGE: Kako izgleda rad od kuće sa ljubimcem! (VIDEO)

NASILJE SE NE ZAUSTAVLJA: Pas je doživeo strahovit udarac koji mu je odneo “POLA LOBANJE”! (VIDEO)

Kada je u pitanju vakcinacija – sva naučna istraživanja govore da vakcine koje se koriste već više od jedne decenije nemaju nikakav negativan uticaj na rast i razvoj pasa. Pritom se misli i na fizički i na psihički razvoj. Ukoliko se govori o sterilizaciji stvar nije toliko jednostavna.

ZAŠTO SE ŠTENE NE RAZVIJA? petface

Ukoliko se radi o psima malog i srednjeg rasta sterilizacija koja se obavi između 6. i 8. meseca života nikako neće uticati na rast šteneta. Situacija je nešto drugačija kada govorimo o psima velikog ili gigantskog rasta. Kod njih je razvoj koštano-zglobnog sistema nešto dugotrajniji i rana sterilizacija može da utiče na probleme sa zglobovima. Studije su pokazale da kod ovih pasa rana sterilizacija zapravo deluje suprotno. Ovi psi rastu intezivnije i bivaju veći i teži, a taj proces ne prati na odgovarajući način i razvoj zglobova. Zbog toga su problemi sa koštano-zglobnim sistemu kod ovih pasa izraženiji u kasnijem životnom dobu. Preporuka je da se ženke ovakvih pasa sterilišu po završetku prvog polnog ciklusa a mužjaci kada pas napuni dve godine. Dakle, sterilizacija ne izaziva slabiji rast pasa!

ZAŠTO SE ŠTENE NE RAZVIJA? petface

Ako govorimo o realnim uzrocima koji utiču na nerazvijenost pasa na prvom mestu su paraziti. Crevni paraziti su česti kod štenaca ili ih dobijaju od majke ili pokupe iz okoline u kojoj odrastaju. Problem je kada dođe do prekomernog razvoja broja ovih parazita. Ovi crvi uzimaju hranjive sastojke iz digestivnog trakta štenaca i to dovodi do poremećaja rasta. Štenci kod kojih postoji ovaj problem imaju izrazito uvećan stomak, loš kvalitet dlake, proliv i mršavi su uprkos velikom apetitu. Zbog toga je neophodno redovno čistiti štence od ovih parazita adekvatnim preparatima koje će vam preporučiti veterinar. Dobro je, da kada se pas oslobodi parazita relativno brzo dolazi do oporavka i normalnog razvoja.

Pothranjenost je još jedan razlog koji može dovesti do usporenog rasta. Međutim, tu priča nije tako jednostavna. Mnogi vlasnici se pitaju da li je njihov pas zaustavljen u razvoju zbog toga što mu je pre vremena uvedena hrana za odrasle pse. Ukoliko se pas hrani odgovarajućom hranom u adekvatnim količinama neće doći do prekida rasta. Naravno, idealno je da štenci dobijaju hranu namenjenu upravo njima sve dok se ne završi faza rasta i razvoja ali ni hrana namenjena odraslim psima neće imati negativan efekat. Ukoliko govorimo o negativnom uticaju pothranjenosti, mislimo na drastično smanjene količine hrane, preskakanje obroka i davanje hrane koja ne zadovoljava potrebe psa u fazi rasta. S druge strane, ima vlasnika koji se brinu zbog neuhranjenosti pa preteruju. To može načiniti mnogo veću štetu zdravlju šteneta.

ZAŠTO SE ŠTENE NE RAZVIJA? petface

Davanje većih količina hrane ili raznih suplemenata dugoročno dovodi do problema sa zglobovima. Neke studije govore da psi koji imaju normalnu telesnu težinu u proseku žive čak 2 godine duže i imaju manje hroničnih bolesti. Kao i naša deca, i štenci tokom prve godine rasta doživljavaju tzv. skokove u rastu. Nekada će trebati više hrane, a nekada će prosto „mrljaviti“. Zbog toga treba stalno pratiti razvoj i ponašanje šteneta.

Na kraju postoji i bojazan da do slabog razvoja koji neki nazivaju i „zakržljalost“ može doći i zbog genetske predisponiranosti. Istina je da postoji retka bolest koja se zove dvorfizam koja se ogleda u patuljastom rastu ali je ona primećena kod nemačkih ovčara i labradora. Srećom, ovo se u praksi izuzetno retko sreće i to nije rezultat nekog činjenja ili nečinjena vlasnika već urođenog poremećaja rada hipofize.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSTRAŠNO ISKUSTVO! (VIDEO)
Sledeći tekstPROLEĆNE OPASNOSTI (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime