Naslovna Slajder vesti ZAŠTO JE VAŽNA STERILIZACIJA i kako pravilna ishrana čuva zdravlje vaše mačke?

ZAŠTO JE VAŽNA STERILIZACIJA i kako pravilna ishrana čuva zdravlje vaše mačke?

0
Sterilizacija i ishrana mačaka

Donošenje odluke o sterilizaciji/kastraciji može biti veliki izazov, ali i pravi izbor za vašu mačku, vas i vašu porodicu. Ovim vrlo jednostavnim rutinski zahvatom koji traje svega oko 30 minuta i koji zahteva minimalnu hospitalizaciju, štitite vašeg ljubimca od određenih bolesti, sprečavate fizički i emocionalni stres kroz koji mačka prolazi tokom estrusa (teranja) i obuzdavate potencijalno agresivno ponašanje.

Jedna od zabluda sterilizacije/kastracije jeste da će vaš ljubimac posle ovog zahvata dobiti na kilaži, međutim do prekomerne težine će jedino doći ukoliko hrana nije odgovarajuća, ako se daje prekomerna količina iste i ukoliko dođe do smanjena fizičke aktivnosti. Naime posle ovog zahvata mačji metabolizam usporava, jer se nivo hormona menja.

Ne propustite: STERILIZACIJA: Zašto vlasnici ljubimaca beže od nje a onda kukaju kada ugledaju napuštene pse i mačke?!

Kako se hormonska ravnoteža menja, telu je potrebno manje hrane nego ranije dok apetit ostaje nepromenjen. Zato jednu od ključnih uloga posle ovog zahvata jeste korišćenje nutritivno izbalansirane hrane koja je namenjena sterilisanim/kastriranim mačkama i ispunjava njihove specifične potrebe. Odgovarajućom ishranom očuvaćete zdravlje urinarnog takta, održati optimalnu telesnu težinu čime ćete pomoći očuvanju zdravlja moždanih funkcija, bubrega i digestivnog trakta.

Sterilizacija i ishrana mačaka

 

Hranu sa ekspertskom formulom koja je nutritivno izbalansirana i ispunjava specifične potrebe sterilisanih/kastriranih mačaka, možete pronaći u Purina Pro Plan hrani.

U raznovrsnoj ponudi Purina Pro Plan hrane za sterilisane/kastrirane mačke, nalazi se suva i vlažna hrana koja će obezbediti vrhunsku kondiciju vašeg ljubimca u svakoj životnoj dobi i produžiti njihov životni vek. 

Pogledajte ovaj video:

Purina Pro Plan suva hrana sa Optirenal formulom bogata lososom pomaže u očuvanju zdravih bubrega, održavanju zdravog urinarnog trakta i štiti zube od naslaga plaka i kamenca. Bogata je proteinima, antioksidansima poput vitamina E, kao i vitaminima A, D3, cink i selen, dok su masti i ugljeni hidrati posebno prilagođeni kako bi pomogli u održavanju idealne telesne težine vašeg krznenog prijatelja.

Sterilizacija i ishrana mačaka

 

Sa druge strane Purina Pro Plan vlažna hrana Nutrisavour sa komadićima piletine ili govedine uključuje odabrane hranljive nutritijente koji vašem ljubimcu pomažu u održavanju dugoročnog zdravlja, pre svega zdravlja urina, dok nizak nivo kalorija pomaže u održavanju idealne telesne težine.

Pročitajte i ovo: Sterilizacija mačaka: Da li je i koliko opasna sterilizacija mačaka?

Najčešću dilemu koju imaju vlasnici mačaka jeste da li je bolja suva ili vlažna hrana. Izbor zavisi od mnogo faktora, pre svega od kućnog budžeta, individualnih potreba mačke, njene kondicije i zdravstvenog stanja. Suva hrana za mačke se lako razmerava i koristi i traje duže nego vlažna hrana. Zdrava je za zube, jer se njenim žvakanjem uklanja plak sa zuba. Pored toga, suva hrana može biti dostupna tokom celog dana i vaša mačka može imati veći broj manjih obroka, što je za mačku prirodniji način ishrane. Sa druge strane, vlažna hrana je mekša i njen miris je jači, što svakako više privlači mačku. Ukoliko vaš ljubimac ne pije dovoljnu količinu vode, preporučuje se korišćenje vlažne hrane kako bi se održao optimalan nivo hidratacije organizma. Za koji god tip hrane da se odlučite, vaš ljubimac će imati sve neophodne hranljive sastojke za pravilan razvoj i zdrav život.

Ne dozvolite da pogrešne informacije utiču na vašu odluku kada je sterilizacija/kastracija u pitanju. Redovnim veterinarskim pregledima i ishranom koja je kvalitetna i izbalansirana, vaš predivni krzneni ljubimac će biti zdrav i srećan. Posvetite se vašoj mački, igrajte se sa njom, mazite je, jer ona to najviše voli, a zauzvrat ona će delovati relaksirajuće na vas i biće pravi melem za vašu dušu.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSPASIOCIMA POTREBNA POMOĆ! – Animal Rescue Serbia ima veliki problem
Sledeći tekstBEZOBZIRNO I BEZDUŠNO – Ostavio 11 štenaca na ulici. Policija zna ko je počinilac.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime