Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Streptokokna sepsa kod kunića

Streptokokna sepsa kod kunića

0
steptokokna sepsa petface
petopedija-streptokoke-2
Streptokoke (grafički prikaz)

Streptokokna sepsa je bolest koja nastaje inficiranjem bakterijama streptokoke. Streptokoka se prirodno može naći u ustima, crevima ili drugim organima za varenje kod zdravih kunića. Do širenja ove bolesti dolazi usled nehigijenskih uslova života, stresa i loše ishrane. Prljav, neuredan i zapušten kavez sa dosta vlage i neadekvatna temperatura prostora u kojoj kunić boravi, idealni su uslovi za razvijanje bakterija streptokoke. Neadekvatna ishrana siromašna vitaminima, takođe povećava rizik od inficiranja streptokoknom sepsom. Bolest je zarazna, pa može da se prenese sa jedne jedinke na drugu. Ako se ne otkrije na vreme ili se problem zanemari, dolazi do uginuća.

Simptomi
Ukoliko je došlo do zaraze, kunić najpre gubi apetit, odbija hranu i naglo mršavi. Postaje pokunjen, depresivan, i ne kreće se puno. Česta je pojava groznice, proliva i  malaksalosti.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja laboratorijskim nalazom. Terapija se sprovodi antibioticima koje prepisuje veterinar. Ne preporučuje se primena antibiotika bez konsultacije sa veterinarom. Nestručno lečenje može dovesti do ozbiljnih problema i lako može da dođe do uginuća kunića.

Preventiva
Da bi se sprečila pojava streptokokne sepse, moraju se obezbediti adekvatni uslovi života kunića. Besprekorna higijena je neophodna za dobro zdravlje kunića. Kavez u kome kunić boravi mora redovno da se čisti i po potrebi dezinfikuje. Kada se podloga zaprlja, potrebno je zameniti je novom, suvom i čistom. Hrana i voda uvek moraju biti čiste i sveže. Prostorija u kojoj stoji kavez i u kojoj kunić najčešće provodi vreme, takođe treba da bude čista i provetrena. Kunić mora da ima pravilnu izbalansiranu ishranu bogatu vitaminima i mineralima. Mogu se koristiti i dodaci ishrani u cilju jačanja imunog sistema ljubimca. Ukoliko se drži više kunića u kavezu, a posumnja se da je jedan od njih zaražen, odmah treba izolovati zaraženog. Na taj način može se sprečiti dalje širenje zaraze. Ipak, treba proveriti stanje svih kunića i dezinfikovati kavez ako se kod jednog od njih javi ovo oboljenje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPolna zrelost i razmnožavanje kod pasa – kako prepoznati znake teranja?
Sledeći tekstSpirohetoza kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime