Naslovna VESTI PSI STROŽI ZAKON: Zlostavljačima životinja u Britaniji konačno povećane kazne – ali da...

STROŽI ZAKON: Zlostavljačima životinja u Britaniji konačno povećane kazne – ali da li DOVOLJNO?

0
veće kazne

Stanovnici Ujedinjenog kraljevstva od 28. aprila mogu da kažu da su učinili nešto veoma značajno za dobrobit životinja i zadovoljenje pravde kada su u pitanju naši četvoronožni prijatelji koji nisu bili te sreće da prežive zlostavljače.

veće kazne

Naime, „The Animal Welfare Bill“ – predlog zakona o zaštiti životinja, konačno je i zvanično izglasan, te će od sada nasilnici koji ugrožavaju životinje na bilo koji način biti kažnjavani strožim kaznama. Maksimalna zatvorska kazna od šest meseci sada je povećana na pet godina, posle godina i godina uporne kampanje koju su vodila udruženja za zaštitu životinja zajedno sa svim drugim ljubiteljima životinja širom zemlje.

Pročitajte: UPORNI LOPOV: Posle više pokušaja da ukrade plišanog jednoroga, najzad su mu ga poklonili!

Još 2017. godine, organizacija „Battersea“ je pokrenula kampanju pod nazivom „Nije smešno“, koja se osvrnula na priče o zlostavljanim životinjama i beznačajne kazne na koje su do tada zlostavljači bili osuđivani. Kampanja je bila veoma uspešna i podstakla je preko 75 hiljada građana Britanije da pošalje vladi mejlove u kojima se zahtevaju oštrije mere protiv nasilja nad životinjama.

veće kazne

„Battersea“ je po usvajanju zakona s ponosom napisala sledeće na svojoj Facebook stranici: „Posle višegodišnje kampanje, zajedno smo uspeli da ispišemo istoriju i promenimo zakon.“ Ovo su sjajne vesti za ljubitelje životinja u Ujedninjenom kraljevstvu, a kakva je situacija kod nas?

Ne propustite: SREĆA, SREĆA, RADOST: Udomljen je!

Zakon kaže da je zabranjeno mnogo toga – u članu 82 Zakona o dobrobiti životinja pobrojane su čak 82 stavke. Između ostalog, zabranjeno je zlostavljati životinju, napustiti je i odbaciti, lišavati životinju života, reprodukovati je na način kojim joj se nanosi bol, huškati životinju na ljude ili druge životinje i još mnogo toga. Za ova nedela predviđene su različite novčane kazne i zatvorske kazne. Međutim, svakodnevno smo svedoci raznih oblika nasilja nad životinjama koje često nije kažnjeno na adekvatan način.

veće kazne

Aprila 2019. godine Ministarstvo pravde prihvatilo je izmene i dopune Krivičnog zakona, pa je od tada kazna za zlostavljanje i ubijanje životinja dve godine zatvora, a onima koji organizuju borbe životinja preti kazna od šest meseci do tri godine. Ovo je bio pomak u odnosu na prethodnih godinu dana za zlostavljače i tri meseca do dve godine za organizatore borbi. Ipak, da li je zaista i pravedno ili je i dalje nedovoljno oštro, procenite sami.

Ostaje nam da se nadamo da će i kod nas uskoro napori različitih udruženja za zaštitu životinja uroditi plodom i da će životinje uživati u većem stepenu bezbednosti nego sada, a da će pravda biti zadovoljena.

Izvor Wamiz.co.uk i Paragraf Lex

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZOMBI MAČKA najzad dobila PRAVI DOM: Bart je prevario smrt!
Sledeći tekstSRNA JE OPERISANA: Oporavlja se, ali svi su još uvek zabrinuti.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime