Naslovna AKVARISTIKA SVE O VODI ZA AKVARIJUME Kako održavati adekvatnu TEMPERATURU VODE u morskom akvarijumu?

Kako održavati adekvatnu TEMPERATURU VODE u morskom akvarijumu?

0
temperatura vode petface

Održavanje adekvatne temperature vode u morskim akvarijumima predstavlja jedan o najvećih problema za akvariste. Problem jeste vezan za tehničke uslove, ali prvo pitanje je: koliko iznosi adekvatna temperatura? Nažalost, odgovor nije jednostavan. Neki akvaristi kažu da temperatura vode treba da varira između 23° i 25° Celzijusa. Drugi, opet između 23,5°i 26,5°. Treći, čak kažu da će se korali i ribice koje dolaze iz toplih tropskih voda najbolje osećati u vodi čija temperatura iznosi 26,5°- 29,5°Celzijusa.

Kako količina vode utiče na težinu akvarijuma?

Neki stručnjaci smatraju da su korali koji se drže u akvarijumima poreklom iz različitih okeana čija temperatura varira u prilično velikom temperaturnom rasponu od 22 do čak 33 stepena Celzijusa. Zbog toga je pre svega potrebno upoznati se dobro sa geografskim poreklom organizama kojima nastanjujete akvarijum. To podrazumeva da ribice i korali budu iz istog ili veoma bliskog geografskog područja koje nema previše odstupanja u temperaturi vode. U protivnom, nekim organizmima neće biti nimalo prijatno u vodi koju ste im obezbedili. Ovo je jedan od osnovnih preduslova u određivanju adekvatne temperature vode.

temperatura vode petface

Higijena vode

Ono što takođe obezbeđuje adekvatnu temperaturu vode jeste pravilno održavanje higijene akvarijuma i vode. Preterano razmnožavanje algi ili prisustvo otpadnih materija može da utiče na promenu temperature vode.

Faktori koji utiču na temperaturu vode u morskim akvarijumima su:

–  Višak metaboličkog otpada

Nakupljanje metaboličkog otpada u zatvorenim sistemima predstavlja ozbiljan problem koji pored uticaja na temperaturu vode može biti štetan za stanovnike i po drugim osnovama. Cvetanje algi i njihovo nekontrolisano razvijanje uz različite bolesti ribica i drugih organizama su najčešći problemi. Treba znati da je pravilno i redovno uklanjanje ovih otpadaka veoma važno jer u okeanima postoje prirodni regulatori koji doprinose čišćenju vode, a oni u zatvorenim sistemima nemaju istu efikasnost kao u prirodi.

– Nedostatak kiseonika u vodi

Zagrevanje vode dovodi do nedostatka rastvorenog kiseonika u vodi. Bez dovoljno kiseonika svi organizmi postaju veoma ugroženi. Ovakvo stanje vode može dovesti do smrti ribica u veoma kratkom vremenskom roku. Ovo čak predstavlja ozbiljniji problem od pukog pregrevanja vode. Problem se rešava obezbeđivanjem dobre cirkulacije vode, i prozračivanjem površine vode kao i adekvatnom količinom vode u akvarijumu.

– Nagle promene temperature

Ukoliko brzo ili drastično promenite temperaturu vode to će imati veoma loš efekat na alge koje su od ključne važnosti u ishrani većine korala. U tim situacijama dolazi do izumiranja ovih algi što rezultira beljenjem korala pa čak i njihovom uginjavanju.

temperatura vode petface

Činjenica je da su morski akvarijumi nešto zahtevniji za održavanje od slatkovodnih. To se posebno odnosi na oblasti koje nemaju direktan i lak pristup prirodnoj morskoj vodi. Pored stalnog zaslanjivanja vode i adekvatne opreme potrebno je i poznavanje životnih uslova mnogo većeg broja živih organizama kojima je nastanjen akvarijum. To su pored ribica i korala različite vrste anemona, sasa, školjki, rakova, kraba i slično.

Kako bi se održavala adekvatna temperatura vode, potrebno je obezbediti grejače vode, pumpu za vodu koja će obezbediti konstantnu cirkulaciju vode, filtere koji će obezbediti higijenu vode, kvalitetne raspršivače vazduha uz neizostavni termometar i opremu za fizičko uklanjanje nečistoća koje se vremenom nakupe u vodi. Pored svega ovog, preporučuje se i ugradnja posebnog uređaja koji će rashlađivati vodu (Chiller) ukoliko dođe do naglog zagrevanja vode.

KOLIKO KOŠTA AKVARIJUM: Troškovi pravljenja akvarijuma od 100 litara iznose oko 28.000 dinara!

Problem temperature u ovim akvarijumima je stalna tema akvarista širom sveta i zapravo nema jednostavnog uputustva. Neki stručnjaci preporučuju temperaturu vode od 26°Celzijusa kao srednje rešenje koje obezbeđuje bezbednost stanovnicima koji najčešće žive u akvarijumima.

Ipak, preporuka je da se prilikom formiranja morskih akvarijuma dobro informišete o prirodnim uslovima iz kojih potiču ribice, korali i svi ostali organizmi koje nameravate da naselite i da se trudite da im obezbedite odgovarajuće životne uslove.

temperatura vode petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst10 MILIONA PREGLEDA: Pas nije mogao da dohvati vodu, pa ga je deka napojio iz svojih ruku!
Sledeći tekstNOVI ZAKON: Od 1. oktobra U OVOJ DRŽAVI kućni ljubimci NISU VIŠE SAMO STVAR!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime