Naslovna PETOPEDIJA AKVARISTIKA Kako količina vode utiče na težinu akvarijuma?

Kako količina vode utiče na težinu akvarijuma?

2
tezinu akvarijuma petface

Kada planirate formiranje akvarijuma, prva stvar o kojoj morate da vodite računa jeste veličina. Od veličine zavisi količina vode koju akvarijum treba da sadrži a sve to ukupno određuje i njegovu težinu. Akvarijumi puni vode mogu biti iznenađujuće teški pa to određuje i na kom mestu ćete držati akvarijum. Znati težinu akvarijuma sa vodom, opremom, dodacima i ribicama je odlučujući faktor za odluku da li ćete akvarijum držati na podu, nekom stolu, polici i specijalno konstruisanom nosaču.

Kako bi vam olakšali dilemu, pogledajte ove tabele, koje će vas upoznati sa odnosima dimenzija, količine vode i očekivane težine akvarijuma bez opreme i stanovnika.

tezinu akvarijuma petface

MALI AKVARIJUMI

Iako se misli da se početnicima savetuju mali akvarijumi iskustvo je pokazalo da to uopšte nije tačno. Naime, ovako mala eko okruženja pokazuju veliku dinamiku u promenama tako da i male promene u hemijskom sastavu vodenog amonijaka ili PH faktora imaju veliki uticaj na životne uslove ribica. To praktično znači da vlasnik mora biti prilično vešt u obezbeđivanju optimalnih uslova u akvarijumu što početnici sigurno nisu. Ovi akvarijumi su zgodni za manje prostore i ne zahtevaju posebne mere obezbeđenja podloge, mada opreza nikada dovoljno.

DIMENZIJE AKVARIJUMA U CENTIMETRIMA KOLIČINA VODE U LITRIMA TEŽINA U KILOGRAMIMA
30x15x20 11 12
40x20x25 22 28
60x30x30 69 170

KOLIKO KOŠTA AKVARIJUM: Troškovi pravljenja akvarijuma od 100 litara iznose oko 28.000 dinara!

SREDNJI AKVARIJUMI

tezinu akvarijuma petface

Ovi akvarijumi se zapravo preporučuju početnicima. Raspon zapremine od 90 do 180 litara daje dovoljan volumen u kojem će štetni efekti hemijskih reakcija bitilakši zasaniranje. Isto tako, oni nisu preveliki pa samim tim i njihovo čišćenje nije previše teško.

DIMENZIJE AKVARIJUMA U CENTIMETRIMA KOLIČINA VODE U LITRIMA TEŽINA U KILOGRAMIMA
76x30x30 90 102
90x45x30 136 158
122x30x40 181 208

Akvarijum nije ukras, već životni prostor njegovih stanovnika!

VELIKI AKVARIJUMI

tezinu akvarijuma petface

Što je akvarijum veći, možete uzgajati više ribica. Ovo istovremeno znači da ćete i više morati da radite na njegovom održavanju. Veličina i zapremina određuju i ukupnu težinu pa ozbiljno povedite računa da li prostor gde je planirano postavljanje ovih akvarijuma realno može da izdrži težinu. Akvarijumi dužine 2 metra i visine i širine oko 0,5 metara su teški gotovu čitavu tonu.

DIMENZIJE AKVARIJUMA U CENTIMETRIMA KOLIČINA VODE U LITRIMA TEŽINA U KILOGRAMIMA
91x45x48 227 272
122x45x53 340 385
182x45x53 568 635

Težine koje smo naveli se odnose na staklene akvarijume pravougaonog oblika. Oni od pleksiglasa su nešto lakši ali razlike nisu velike s obzirom da na težinu najviše utiče količina vode. Ukoliko želite da postavite akvarijum nekog drugog oblika koji će se bolje uklapati u vaš prostor, npr. petougaoni, šestougaoni ili cilindrični gore navedene vrednosti više ne važe. Matematika je savim drugačija, a o tome drugom prilikom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPošli su da podgreju večeru, a onda su u rerni našli nešto i DOŽIVELI ŠOK!
Sledeći tekstPRIČA DANA: Žena ostavila psa na deponiji, pa dobila nesvakidašnju kaznu!

2 KOMENTARA

  1. Po kojoj matematici ste izracunali te vrednosti za litrazu akvarijuma?! Objasnite

  2. Ala ste se nalupali , sttrasno! kazete 76x30x30 je 90L!!!!!!!!!!! ako su unutrasnje mere akvarijuma tolike tacno ima 7.6x3x3 = 68.4 litara..

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime