Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Trovanje kućnom hemijom kod mačaka

Trovanje kućnom hemijom kod mačaka

0
trovanje kucna hemija petface

Iako se misli da su mačke koje žive u kući zaštićene od mnogih opasnosti i u kući mačkama prete mnogobrojne zamke koje prete njihovom zdravlju. U kući postoji velika opasnost za ljubimce od raznih hemijskih sredstava koja se svakodnevno koriste. Veliki broj trovanja kućnih ljubimaca prouzrokovano je upravo hemijskim preparatima koji se mogu naći u domovima.

Brisanje poda deterdžentima, prskanje prostorija raznim sprejevima protiv insekata, brisanje pločica, kada i lavaboa sredstvima koja sadrže opasne supstance može biti prilično opasno za mačke.

U zavisnosti od vrste hemijskog sredstva  kao i od toga u kojoj količini ga mačka proguta ili udahne, zavise i posledice trovanja. To mogu biti neurološki, srčani ili disajni problemi, koji mogu dovesti čak i do smrti.

Simptomi
Simptomi trovanja mogu biti različiti i dosta zavise od toga šta je mačka unela u organizam. Količina unetih supstanci takođe utiču na izraženost simptoma. Uobičajeni simptomi trovanja su pojačana salivacija, povraćanje, proliv, ukočenost nogu, nakostrešenost dlake i visoka temperatura. U slučaju da dodje do nekog oblika trovanja odmah treba potražiti pomoć veterinara koji će postaviti dijagnozu i dati upustva za lečenje.

petopedija-trovanje-kućnom-hemijom-1
Kućna hemija može biti opasna

Lečenje
Dijagnostika trovanja se postavlja na osnovu kliničke slike i anamnestičkih podataka vlasnika. Nikako ne treba pokušavati samostalno lečenje jer to može izazvati još teže komplikacije.

Lečenje se sastoji u davanju preparata koji će omogućiti izbacivanje otrovnih materija. Pored toga primenjuje se potporna terapija infuzionim rastvorima koji treba da ojačaju organizam i tako se lakše izbori sa otrovnim materijama.

Preventiva
Prvi korak predstrožnosti jeste držanje hemijskih preparata van domašaja mačke. Čak i kada su pakovanja ovih materija sklonjena, treba voditi računa o tome da budu dobro zatvorena.  Jedan od najčešćih oblika trovanja mačaka je takozvano indirektno trovanje. Kada ljubimica dođe u kontakt sa određenom opasnom supstancom pokušaće da je odstrani jezikom sa kože i dlake. Naravno, tako će progutati supstancu i sledi trovanje.

Zbog toga je veoma važno da se sve tretirane površine dobro isperu čistom vodom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSrčana oboljenja pasa
Sledeći tekstUpoznajte zebe

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime