Naslovna PETOPEDIJA PSI Oboljenja želuca – Akutna upala (Gastritis acuta)

Oboljenja želuca – Akutna upala (Gastritis acuta)

0
bolesti želuca petface

Akutna upala želuca jedan je od najčešćih zdravstvenih problema kod pasa.

Glavni simptom ovog oboljenja je povraćanje. To je refleksni akt i veoma teško ga je razlikovati od vraćanja hrane, koje je karakteristično za bolesti jednjaka. Razlike između povraćanja i vraćanje hrane najlakše se mogu uočiti posmatranjem psa pre i tokom izbacivanja sadržaja. Pre povraćanja pas postaje uznemiren, oblizuje se i balavi, a tokom povraćanja lako su uočljive kontrakcije u predelu trbuha. Sa druge strane, ako je reč o vraćanju hrane, pre izbacivanja sadržaja pas se ponaša normalno, nije uznemiren niti pokazuje bilo kakve znake nelagodnosti. I ovde se u toku izbacivanja hrane trbuh grči, ali u znatno manjoj meri nego kod povraćanja.

Uzroci

Od toga šta je uzrok upale želuca u najvećoj meri zavisi kakvi će se simptomi ispoljiti. Uzročnici akutnog psećeg gastritisa mogu se podeliti u tri osnovne grupe: hrana, infekcije i trovanja.

upala želuca petfaceUpalu želuca izazivaju pokvarena hrana, alergija psa na određenu vrstu hrane, strana tela u namirnicama, individualna preosetljivost na neki sastojak obroka ili bakterije u hrani. Izazivači gastritisa su takođe razne bakterijske i virusne infekcije. Trovanja mogu izazvati razne biljke, hemikalije i lekovi. Štenad i mladi psi često su skloni gutanju raznih predmeta iz čiste radoznalosti. Posledica toka takođe može biti akutna upala želuca. Kada su u pitanju lekovi, najopasniji za želudac su nesteroidni antiimflamatori, poput aspirina ili brufena, kao i neke vrste antibiotika.

upala želuca petface
Normalan i želudac sa upalom

Dijagnoza

Pri dijagnostikovanju gastritisa, veterinarima su od najveće pomoći informacije koje dobiju od vlasnika psa, kao i klinički pregled obolele životinje. Ako vlasnik saopšti veterinaru da je njegov ljubimac iznenada i burno počeo da povraća, da je od tada jako neraspoložen i da neće da jede, onda je najčešće u pitanju upala želuca.

Kliničkim pregledom veterinar najčešće ne uočava neke bitnijepromene u opštem zdravstvenom stanju psa. Ako uzrok upale nije infekcija, telesna temperatura ostaje normalna. Oboleli pas obično ispoljava znake nelagodnosti dok veterinar prepipava trbušnu regiju.

Kod težih oblika akutnog gastritisa, čije lečenje nije počelo na vreme, moguća je dehidratacija psa. U zavisnosti od toga na koju vrstu uzročnika posumnja, veterinar donosi odluku da li je potrebno izvršiti laboratorijske analize krvi i snimanje rentgenom. Krvna slika kod većine pasa koji boluju od gastritisa nema bitnijih promena. Ni na rentgenskom snimku obično se ne uočavaju neke promene, izuzev u slučajevima izazivanja gastritisa prisustvom stranog tela u želucu ili trovanja teškim metalima.

Lečenje

Većina pasa koji boluju od akutne upale želuca oporavlja se za samo 1-5 dana od pojave najranijih simptoma. Ako se, međutim, desi da su nakon ovog perioda simptomi i dalje prisutni, istim ili pojačanim intenzitetom, a svi potencijalni uzroci su ispitani i uklonjeni, neophodno je izvršiti dalje analize. 

Tada se vrši kontrola urina, hematološki i biohemijski pregled krvi, kao i rentgensko snimanje. Neretko se dešava da psi koji obole od parvoviroze u početku imaju simptome tipične za akutni gastritis, pa se povraćanje i bezvoljnost javljaju kao najraniji simptomi u prva 4 dana, nakon čega pas dobija visoku temperaturu i proliv.

upala želuca petfaceOsim uklanjanja uzroka bolesti, najvažniju ulogu u lečenju ima nadoknađivanje tečnosti. Kod psa kod kojih se jedva primećuje dehidracija i koji više ne povraćaju, tečnost se može nadoknaditi i oralnim putem, davanjem manjih količina vode na svakih sat vremena. Međutim, ako su znaci dehidriranja izraženi, nadoknađivanje se vrši putem infuzionih rastvora.

Sledeći važan faktor u terapiji akutne upale želuca jeste regulisanje ishrane psa. Veterinari savetuju da bolestan pas ne bi trebao da uzima hranu 24-36 sati nakon pojave prvih simptoma. Nakon toga može se početi sa umerenim, opreznim davanjem manjih količina nemasne, dijetalne hrane. U bolje snabdevenim šopovima za ljubimce mogu se kupiti gotove vrste hrane, specijalno namenjene psima obolelelim od akutnog gastritisa.

Ako vlasnik želi da sam spravlja hranu za svog psa koji ima probleme sa gastritisom, najbolje je da se najpre konsultuje sa veterinarom. Broj obroka postepeno se smanjuje, a količina hrane se povećava, tokom narednih nekoliko dana. Kasnije se u ishranu uvode i sve ostale namirnice i pas se vraća na normalan režim ishrane, ali nikako odjednom, naglo, već postepeno i  veoma oprezno. 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPas Boo mesec dana čekao vlasnike, koji su ga izbacili sa nameštajem!
Sledeći tekstSVE ZA VOLJENU VLASNICU: Pas telom zaštitio vlasnicu Andreu od vatre i spasio joj život!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime