Naslovna PETOPEDIJA PSI Zašto moj pas SMRDI!

Zašto moj pas SMRDI!

0
smrdi petface

Vlasnici pasa imaju čest problem sa izrazitim mirisom koji prati njihove pse i on po pravilu nije baš prijatan. Mnogi od njih, a pogotovo oni koji nemaju ljubimce ove neprijatne mirisi češće nazivaju mnogo jasnijim izrazom – smrad. Sva živa bića odaju specifične mirise pa je tako i sa psima. U zavisnosti od rase, dužine dlake, uslovima u kojima živi, navikama pa i ishrane mirisi su manje ili više izraženi. U najvećem broju slučaja, neprijatni mirisi kod pasa su rezultat (ne)održavanja higijene. To ne znači da pse treba kupati svakog dana, ali iznenadna pojava smrada može biti rezultat „uvaljivanja“ u neki izvor smrada. Ovo ponašanje je prirodna pojava kod pasa, a stručnjaci smatraju da je to ostatak instikta koji obezbeđuje „mirisnu kamuflažu“ kao oblik zaštite od predatora. Psi se najčešće uvaljaju u izmet drugih pasa, ostatke leševa ptica, glodara ili drugih životinja, smrdljivo smeće, ostatke hrane i sl. Rešenje je relativno jednostavno, jer je potrebno psa okupati odgovarajućim šamponom i ukloniti nakupljene uzročnike mirisa i naravno sam miris. Naravno, neki psi to rade češće i više od drugih pa vlasnici moraju češće da se bave uklanjanjem tih mirisa. S druge strane, ovo može ukazivati i na probleme ponašanja, pa je potrebno konsultovati se sa stručnjcima jer se možda radi o nedostatku pažnje, nekom obliku iskazivanja anksioznosti pa čak i protestu koji vlasnik ne prepoznaje.

smrdi petface

Međutim, ponekad problemi sa kožom, krznom i nekim važnim unutrašnjim organima mogu biti razlog smrada koji se širi sa ljubimca. Tada, kupanje uobičajenim šamponima za pse ne daje dobre rezultate, pa treba potražiti pomoć veterinara.

Saznajte: Čega se sve naši psi PLAŠE i od čega imaju FOBIJE?

Neprijatni mirisi

  • Zadah ljubimca

Neprijatan zadah koji se primeti kod psa može biti uzrokovan bolestima zuba i desni. Kvar zuba, nakupljanje kamenca i paradontopatija samo su neki od problema koji su veoma slični kao kod ljudi. Bolne desni i zubi izazivaju i pojačano baljenje koje takođe ima neprijatan miris. Pas lizanjem dlake ili predmeta u kući prenosi taj miris pa problem smrada postaje ozbiljniji. Nažalost, i neke druge bolesti kao što su dijabetes ili smanjena funkcija bubrega, takođe izazivaju neprijatan zadah.

  • Infekcije ušiju

Bakterijske infekcije spoljnog ušnog kanala ili infekcije nastale parazitima i prisustvom stranog tela, po pravilu izazivaju neprijatan miris i jedan su od prvih simptoma ovog problema. Pored neprijatnog mirisa, ova stanja prate svrab, češanje i trešenje glave uz veliki bol.

smrdi petface

  • Ispuštanje gasova

Ova izuzetno smrdljiva pojava ukazuje na probleme sa varenjem. Uzročnici su brojni i zahtevaju ozbiljno angažovanje veterinara jer velika količina gasova može da upućuje na veoma opasna oboljenja digestivnog trakta.

  • Infekcije kožnih nabora

Neke rase pasa kao što su engleski buldozi ili šar pej zbog konfiguracije kože koja stvara tzv kožne nabore na glavi, oko repa, usta i očiju zahtevaju ozbiljno i redovno čišćenje nakupljene nečistoće unutar nabora. Uoliko se to ne radi dolazi do razvoja bakterijskih infekcija koje odaju izrazito neprijtan miris.

  • Problemi sa analnim vrećicama

Ovo je jedan od najčešćih problema koji se vezuje za neprijatan miris koji se širi oko pasa. Ove dve žlezde se nalaze sa obe strane anusa i predstavljaju mirisnu (čitaj: smrdljivu) identifikaciju svakog psa. Ukoliko pas ima normalno varenje i čvrstu stolicu, ove žlezde napunjene smrdljivim sadržajem se redovno prazne tokom defekacije. Ukoliko dođe do začepljenja otvora na vrećicama, razvijaju se upalni procesi koji mogu biti veoma bolni za ljubimca. Psi u takvim sitaucijama pokušavaju da se oslobode sadržaja, pa se ližu, grizu ili vuku zadnji deo tela o podlogu. Sadržaj pod pritiskom izlazi i lepi se za dlaku i kožu, a što je još gore i za podlogu koja  je neretko tepih ili mebl na nameštaju. Problem se rešava adekvatnom ishranom, periodičnim čišćenjem ovih žlezda kod veterinara ali i radikalno – potpunim odstranjivanjem analnih žlezda.

Još jedno pitanje koje muči vlasnike: SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

smrdi petface

Sve u svemu, ukoliko vam neko kaže da ostoje psi koji nemaju nikakav miris taj vas baš laže. Održavanje higijene, bez obzira da li se radi o kratkodlakim ili dugodlakim psima, psima koji imaju rasne predispozicije za razvoj kožnih oboljenja, psima sa spuštenim ušima i slično je obaveza svakog odgovornog vlasnika. O najboljim načinima preveniranja velikog smrada kod pasa ali i rešenjima kada se problem pojavi posavetujte se sa svojim veterinarom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠta raditi sa PASOŠEM kućnog ljubimca nakon njegove smrti?
Sledeći tekstNiko nije verovao da ovaj BOLESNI pas može da preživi!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime