Naslovna VESTI MAČKE DOKAZI SU TU: Zbog ljubimaca smo i srećniji i zdraviji!

DOKAZI SU TU: Zbog ljubimaca smo i srećniji i zdraviji!

0
Vlasnici petface

Vlasnici mačaka manje su skloni srčanom i moždanom udaru, i naučnici veruju da mačke više smiruju vlasnike nego druge vrste životinja.

Dvadesetogodišnje istraživanje ustanovilo je dugoročne dobrobiti druženja sa mačkama – i to za srce. Osobe koje nikada nisu imale mačku bile su izložene 40 odsto većem riziku od srčanog udara nego vlasnici maca.

Vlasnici petface

Vlasnici mačaka imaju još razloga za slavlje. Jednako kao što su vlasnici pasa manje skloniji srčanom udaru, ali ih ređe pogađe i moždani udar. Naučnici veruju da mačke više smiruju vlasnike nego druge vrste životinja. Veliku ulogu ima i karakter vlasnika mačaka – često se fokusiraju na svoje ljubimice i one postaju središte njihovih interesa, zbog čega manje razmišljaju o problemima. Mačke su idealan ljubimac i za osobe koje boluju od artritisa.

NOVI DOKAZI: Mačke nas ipak VIŠE VOLE od hrane!

Sa druge strane, vlasnici pasa mogu da se pohvale dobrim zdravstvenim stanjem, pošto mnogo vremena provode na otvorenom. Zato se lakše nose sa stresom čuvajući tako zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Deca koja su od malih nogu okružena četvoronožnim prijateljima imaju manji rizik od problema s alergijama i viškom kilograma.

Vlasnici petfaceUmiljato ponašanje kućnih ljubimaca “leči” depresiju, pokazala je studija Univerziteta Teksas. Maženje i igranje pomaže nam da skrenemo pažnju sa problema, posvetimo se sebi i trenucima koji nas vesele i opuštaju.

NOVI DOKAZI: Svaka peta žena se poverava svom psu!

Život sa ljubimcem smanjuje rizik od srčanog udara za tri odsto. To znači 30.000 spašenih života za godinu dana. Deca s razvojnim teškoćama (autizam) zaigranija su i bolje napreduju uz ljubimca, a uz psa u razredu deca bolje prate nastavu, pokazuju brojna istraživanja.

Vlasnici petface3Vlasnici pasa, uopšte, bolji su u interakciji sa ljudima. Procenjuje se da između osam i 12 procenata ljudi boluje od osteoporoze. Jake i snažne kosti prva su linija odbrane protiv osteoporoze i preloma, pa će vam šetnja sa psom pomoći da ih ojačate.

Osim ljubavi i radosti koju nam mezimci pružaju, oni nam kao što vidite unapređuju i zdavlje. Pa treba li vam onda još neki razlog da nabavite kućnog ljubimca?

Izvor: radiosarajevo.ba

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstVOLIM TE, ŠAPICE: Rade Šerbedžija dao podršku azilu za pse Saše Pešića!
Sledeći tekstNakon 146 godina se zatvara „najveći šou na Zemlji“: Životinje iz cirkusa na slobodi!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime