Naslovna VESTI VRSTA KOJA JE ZAMALO IZUMRLA, a danas je pronađeno 14 živih predstavnika!

VRSTA KOJA JE ZAMALO IZUMRLA, a danas je pronađeno 14 živih predstavnika!

0
zamalo izumrla petface

Sećate li se tasmanijskih đavola? Prisetite ih se, jer vrsta nije izumrla i još ćemo se družiti sa ovim torbarima iz Australije.

Grupa tasmanijskih đavola pronađena je na udaljenim delovima australijskog ostrva Tasmanije. Ove životinje poslednje dve decenije pogođena su tumorom lica i ta bolest je odnela 80 odsto populacije đavola sa Tasmanije.

Četrnaest nezaraženih primeraka vrste, tom bolešću, pronađeno je tokom osmodnevne konzervatorske ekspedijcije na jugozapadu tog ostrva.

SVETSKI MEDIJI PIŠU O NAMA: Aligator Muja je NAJSTARIJI aligator na svetu!

Šef programa „Sačuvajmo tasmanijske đavole“ Dejvid Pemberton otkrio nam je ove divne vesti i istakao da su pronađene životnje stare između 18 meseci i pet godina.

Pemberton kaže da je ovo otkriće jako važno, a da je još važnija lokacija na kojoj su pronađeni, pošto su živeli u potpunoj izolaciji od ostatka populacije. On je uveren da ih ima još.

Tasmanijski đavoli su najveći torbari mesožderi, dobili su ime po tome što se oglašavaju režanjem. U odrasloj dobi mogu da narastu do 70 centimetara i dostignu težinu od 12 kilograma.

Tasmanijski đavoli obitavaju tako što se razmnožavaju sa bliskim srodnicima, pa je tako i sam imuni sistem lošiji i povećana je mogućnost od obolevanja od različitih bolesti.

-Kada pronađemo primerke poput ovih tada imamo potencijal genetske raznolikosti i onda ih možemo seliti i znatnije mešati, kaže Pemberton dodajući da nam to daje nadu u njihovo preživljavanje.

zamalo izumrla petface

Opaki tumor koji je pogodio ovu vrstu životinja izaziva velike i bolne čireve u ustima i grlu što dovodi do toga da otežano jedu. Prenosi se razmnožavanjem ili međusobnom borbom.Naučnici strahuju da će, ukoliko se ta bolest ne zaustavi, kroz nekoliko godina nestati tasmanijskih đavola, kao što su nestali tasmanijski tigrovi, čiji je poslednji pripadnik umro 1936. godine.

Nestanak i tasmanijskih đavola bi znatno uticao na ekosistem Tasmanije. Sa iščezavanjem tasmanijskih tigrova, đavoli su postali glavni mesožderi i tako bi njihov nestanak izazvao velike posledice po lokalni ekosistem.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKRVAV ATLANTSKI OKEAN: Tradicija sa Farskih Ostrva šokirala ljude širom sveta!
Sledeći tekstVAŠEM PSU JE DOSADNO? 6 sigurnih znakova kojima psi pokazuju da se dosađuju!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime