Naslovna VESTI PSI DANI SU SVE TOPLIJI: Zaštitite ljubimce od sunca!

DANI SU SVE TOPLIJI: Zaštitite ljubimce od sunca!

0
Zaštitite ljubimce petface

Sunce sija. Dan je vruć. Hlada nema. Dobro poznata slika verovatno svakom ko je “preživeo” jedan letnji dan na asfaltu. Topliji dani se približavaju, pa nije na odmet da se podsetimo na vreme kako pravilno postupati sa našim najboljim četvoronožnim prijateljima!

Ako je nama na +30 već toplo, pomislite kako je našim psima i macama!

Zaštitite ljubimce petface

Ako vaš ljubimac izgleda ošamućeno, ne može da ustane, sasvim je verovatno da je doživeo toplotni udar! Ovo stanje može da ošteti mozak i gastrointestinalni sistem, a po štene može biti i smrtonosno! Dakle, pozovite svog veterinara ODMAH ako sumnjate na bilo kakav problem. Nikada nemojte koristiti led da biste spustili temperaturu svog psa, jer to može doneti samo više štete nego koristi!

Pročitajte još:
3,2, 1 i… neka igra sa ljubimcem počne – poboljšaće i njegovo i vaše zdravlje!

Pre nego što dođe veterinar, kog ste PONAVLJAMO odmah alarmirali, ljubimca možete pokvasiti vodom i umotati u tanko i mokro ćebe i dati mu da pije vodu što pre.

Zaštitite ljubimce petface

Kako da zaštitite ljubimce od sunca? Isto kao i nas. Nemojte ga izlagati velikim naporima, dugim šetnjama po najjačem suncu, obavezno neka ima uvek dostupnu svežu vodu i što pre ga smestite u hladovinu. Dakle, psa šetati u ranim jutarnjim satima i kasnim večernjim satima. Ne nikako, odmah posle zalaska sunca, tada toplota najviše isparava iz asfalta. Kupite činijice za vodu lako raskloplljive, jer su idealne i za duža putovanja.

Pročitajte još:
Kako da i vaš pas postane OMILJENI KOMŠIJA?

Pre izlaska iz stana u kome je prethodno bila uključena klima, isključite klimu na 20-30 min. Pas treba da se aklimatizuje na spoljašnju temperaturu.  Tek onda izađite u šetnju.

Zaštitite ljubimce petface

U toku šetnje možete pokvasiti psa vodom, po šapicama, glavi, stomaku.

Posle šetnje, ne uključujte klimu sledećih 30 minuta. Nagle promene temperature mogu izazvati temperaturni šok!

“Ali o zaštiti životinja od sunca u prirodi niko ne vodi računa”, reći će mnogi. Možda, ali one se same štite: sakriju se u hladovini i odmaraju!

Zato i vi paziti na vašeg ljubimca na isti način: obezbedite mu vodu za piće uvek na “dohvat šape”.

I…izlažite ga suncu baš ako je preko potrebno, jer u ovom slučaju ne važi ono pravilo..”Ko se sunca krije bolje da ga nije” 😉

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.