Naslovna VESTI PSI ZAŠTO MOJ PAS BEŽI?

ZAŠTO MOJ PAS BEŽI?

0
zašto moj pas beži petface

Verovatno ne postoji ništa frustrirajuće nego kada vaš pas neće da se vrati na komandu „dođi“. Gore od ignorisanja je kada počne da trči u suprotnom pravcu. Psi relativno brzo nauče ovu komandu ali problem je što se ova navika koju su stekli mora stalno iznova obnavljati. Evo nekoliko osnovnih razloga zbog kojih se događa da pas beži umesto da dođe na poziv.

PAS JE KAŽNJAVAN U PROŠLOSTI

Ovo je najčešće posledica neadekvatne obuke. Ukoliko se tokom obuke pas ne vraća svaki put na poziv, nikako ga nemojte kažnjavati kada ipak uspešno izvrši naredbu. Ukoliko se ljutite na psa koji je došao, njemu neće biti jasno da li je uradio nešto dobro ili je pogrešio. Uvek ga pohvalite i dajte mu do znanja da je uradio dobru stvar, čak i ako je to uradio sa malim zakašnjenjem. Potrudite se da ga više hvalite kada odmah odgovori na poziv.

PROČITAJTE I:

TEŠKA AKCIJA SPASAVANJA: Štene iz Subotice se ZAGLAVILO IZMEĐU DVA ZIDA i plakalo za pomoć! (VIDEO)

MISLILI SU DA JE KRZNO ZACEMENTIRANO: Ova kujica je bila toliko zanemarena, DA NIJE LIČILA NA PSA! (VIDEO)

ZATVORIO JE OČI ZAUVEK: Pas koji je upucan u Zaječaru – IZGUBIO ŽIVOTNU BITKU! (VIDEO)

ZOVETE GA LJUTITIM GLASOM

Ni vi sami se ne bi odazvali rado takvom pozivu. Psi savršeno prave razliku i prepoznaju ton glasa i raspoloženje vlasnika. Ukoliko ga zovete ljutito ili besno manja je verovatnoća da će se odazvati jer to može da protumači kao poziv posle kojeg će uslediti kazna. Koliko kod bili ljuti, pozovite ga kao da je sve u redu i obavezno ga nagradite zbog dolaska.

zašto moj pas beži petface

PAS JE NAUČEN NA KOMANDU U OGRANIČENOM OKRUŽENJU

Može da se dogodi da pas sluša samo komandu u prostoru u kome je obavljena obuka. Nažalost, dobro ponašanje psi ne generišu samostalno. Komandu „dođi“ vežbajte na svim prostorima na kojima se nalazite kako bi je on usvojio. Naročito je ovo važno raditi u prostoru koji je „ometajući“ za psa. To su pre svega igrališta za pse gde će mu pažnju i koncentraciju remetiti prisustvo drugih ljubimaca i ljudi.

zašto moj pas beži petface

PAS MISLI DA SU IGRA I ZABAVA ZAVRŠENI

Realno, ovakva komanda se uglavnom i daje kada je vreme da se zajedno vratite u dom. Psi često, pogotovu ukoliko su šetnja i zabava bili nešto kraći pokušavaju da ih produže izbegavajući da odgovore na komandu. Odvojte dovoljno vremena za druženje i opet, nemojte dozvoliti da ovakav razlog usvoje kao rutinu. Dobar način da se to izbegne su iznenadne šetnje i igre van regularnih termina. Na taj način pas neće moći da „prepozna“ da li je zabava zaista završena ili je sve to redovna aktivnost. Naravno, uvek ga nagradite kada pozitivno odgovori na vašu komandu.

zašto moj pas beži petface

Ne zaboravite da neki psi jednostavno više vole da im komandu ponovite „hiljadu“ puta. Jednostavno i to im znači posebnu vezu sa vlasnikom. S druge strane nikada se ne ubeđujte i ne „pričajte“ sa psom kada želite da vam se vrati. Budite jasni i kratki samo jednom rečju „dođi“. Možete tome dodati prepoznatljiv zvižduk ili pljeskanje rukama kako bi mu skrenuli pažnju.

“UDOMITE” ŽIVOTINJU PREKO GOOGLE: Odlična zabava za Vas i decu za vreme karantina! (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.