Naslovna VESTI MAČKE ZAŠTO MOJA MAČKA VOLI DA SPAVA NA MENI?

ZAŠTO MOJA MAČKA VOLI DA SPAVA NA MENI?

0

Vlasnicima mačaka je ovakva scena veoma poznata: legli ste da spavate ili dremnete, našli ste idealan položaj tela i evo je… vaša mačka se penje na vas i traži najbolje mesto na vašem telu kako bi vam se pridružila u odmoru.

Čekajte, obezbedili ste joj više udobnih ležaljki, ima svoj omiljen jastuk i celu kuću za odmor a ona je izabrala baš vas. Zašto mačke to rade?

ZAVEZANA I NA KRATKOM LANCU: Surovi vlasnik je ostavio i otišao u drugi grad!

Mačji san se razlikuje od sna ljudi. Mačke svoju energiju nadoknađuju sa više kratkih, laganih epizodama spavanja tokom dana. Retko padaju u dubok san. To je mehanizam nasleđen iz lovačke prirode mačaka. One su stalno na oprezu od većih predatora ali i spremne da brzo reaguju ukoliko se pojavi potencijalni plen.

Kada mačka legne na telo vlasnika kako bi spavala sa njim, jedan od razloga je što tako traži i dobija dodatnu sigurnost i zaštitu. Kućne mačke su tokom više hiljada godina druženja sa ljudima pomalo „zaboravile“ uslove iz prirode, pa im ovakvo spavanje čini se viša prija.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

UBIJENA NAJPOZNATIJA GORILA U UGANDI: Ubicama preti DOŽIVOTNI zatvor!

Mačke vole toplotu

Ove ljubimice imaju normalnu telesnu temperaturu koja iznosi oko 39°C. Svima je poznato da mačke obožavaju izležavanje na suncu, radijatorima, u blizini izvora toplote ili da se odmaraju u malim, toplim prostorima. Vaše telo je im je u tom smislu idealno jer mačke vole toplotu i daju prednost toploti od udobnosti.

I mačke pokazuju tendenciju da obeležavaju i štite svoju teritoriju. Uriniranjem i defeciranjem obeležavaju prostor koji smatraju svojim. To takođe rade i trljanjem obraza o objekte u kući pa je i spavanje na vlasniku uz obavezno maženje takođe način na koji žele da osvoje, prisvoje i zadrže vlasnika kao svoju „imovinu“.

Vlasnici mačaka tvrde da je opis njihovih ljubimaca kao hladnih i samostalnih životinja koje se ne vezuj za ljude potpuno netačan. Naravno da su u pravu a navika da spavaju na svojim vlasnicima je još jedan dokaz za to. Naime, one ovakvo ponašanje koriste kao još jedan način da se dodantno povežu sa vlasnikom. Mnoge mačke koje žive u zajednici sa drugim mačkama izaberu svoju obožavanu prijateljicu i nju koriste kao „jastuk“. Ako se radi o „ljubimici jedinici“, ona će za to koristiti telo vlasnika. Zapravo, ona na taj način želi da kaže: „Volim te. Želim da budem sa tobom i da provodim vreme sa tobom.“

Da se vratimo na pitanje sigurnosti. U prirodi, između dva lova, mačka će tražiti najbezbednije mesto za odmor. U kući, to mesto je baš kod vas. Mačke možda jesu u samom vrhu lanca ishrane ali to ne znači da ne moraju biti oprezne kada se radi o opasnosti. Spavanje je period kada su pod rizikom i time što spava na vlasniku pokazuje da ima veliko poverenje u vlasnika i da se oseža sigurno i zadovoljno. Ovaj mehanizam se usvaja još u prvim danima života.

Mačići uvek spavaju na „gomili“ ušuškani u tela svoje braće i sestara i naravno, majke. Posle majke i porodice, vlasnik je sledeća najbolja stvar koja se dogodila mački pa je i spavanje na vlasniku logičan nastavak takvog ponašanja.

Ne zaboravite, vaša mačka spava na vama zbog udobnosti, sigurnosti i ljubavi koju oseća prema vama. Prema tome, uživajte u tome.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPAPA FRANJA TVRDI: Svi psi idu na nebo!
Sledeći tekstZAVIJA, DUŠA SE KIDA! Pas je pomislio da mu je drug UMRO – jedva su ga odvojili od njega! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime