Naslovna EGZOTIČNE ŽIVOTINJE STANOVNICI TERARIJUMA Zdravlje stanovnika terarijuma

Zdravlje stanovnika terarijuma

0
zdravlje terarijum petface
petopedija_bolest_iguana_1
Bolesna iguana

Zdravlje egzotičnih životinja zavisi od ishrane, opreme u terarijumu, životnih uslova, ali i od predispozicija vrste za neku bolest. Koliko god da se neguju, problemi sa zdravljem mogu nastupiti. Rano otkriće zdravstvenog problema povećava mogućnost za izlečenje. Međutim, neka oboljenja mogu biti i fatalna za egzotične ljubimce. Problemi sa zdravljem mogu se javiti usled prisustva ektoparazita poput krpelja, grinja i endoparazita kao što su pantljičare. Sa ektoparazitima je mnogo lakše izboriti se, ali se veoma lako prenose. Brza reakcija je veoma bitna, a uglavnom se iskorenjavanje vrši pomoću insekticida, sprejeva za terarijum i sl. Na tretman protiv unutrašnjih parazita ne reaguju svi isto, pa je kontrola kod veterinara obavezna tokom terapije.

Osim parazita egzotični ljubimci mogu imati problema i sa raznim povredama poput opekotina, ujeda, loma i drugih povreda. Opekotine se dešavaju usled neregulisane temperatura grejača terarijuma, dodirom sijalice i njihovog lošeg položaja u domu ljubimca. Zbog toga, sva grejna tela unutar terarijuma moraju biti izolovana, kako ljubimci ne bi došli u kontakt sa preteranom toplotom. Osim ovoga, dešavaju se razni ujedi prilikom hranjenja određenih vrsta egzotičnih ljubimaca glodarima. Neopreznost i opuštenost egzotičnih ljubimaca može dovesti do povrede oka, inficiranja usne duplje usled razderotina, kao i otvaranja bolnih rana po telu.

Svaka povreda se mora tretirati od strane veterinara. Poput ujeda, lomovi udova se dešavaju usled nepažnje ljubimaca i pada sa određene visine. Kroz uvođenje dodataka njihovoj ishrani može se povećati nivo kalcijuma, te će kosti ojačati. Kao što smo već napomenuli u tekstu o podlogama u okviru opreme za terarijume, egzotični ljubimci mogu imati i respiratorne probleme. Zbog toga je veoma važno postaviti svu neophodnu opremu u terarijum, održavati higijenu i voditi računa o vlažnosti i temperaturi. Respiratorna oboljenja rapidno napreduju i dovode do uginuća. Takođe, loša higijena terarijuma dovešće do povećane količine bakterija, gljivica i virusa u domu egzotičnog ljubimca. Vezikularni dermatitis, sindrom ‘’crvene noge’’, edemski sindrom, paramikso virus i dr. posledica su nečistog terarijuma i neodgovarajućih životnih uslova. Napominjemo da nepravilna ishrana izaziva nutritivne poremećaje, zato je veoma važno upoznati se sa načinom ishrane svakog, naročito egzotičnog ljubimca koji dođe u vaš dom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNajčešće bolesti akvarijumskih ribica
Sledeći tekstUpoznajte hrčka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime