Naslovna VESTI Naučite dete ovom: Životinja NIJE igračka!

Naučite dete ovom: Životinja NIJE igračka!

0
životinja petface
Mother with her baby playing with pet on the floor at the kitchen at home

Pas, mačka ili bilo koja druga životinja nije živa igračka i svakako se ne treba tretirati kao takva. Životinje ne mogu da razumeju dečije igre, niti da u njima učestvuju.

Naime, postoje brojni slučajevi kada je neka životinja ujela dete, jer se osećala ugroženim, zbog detetovog, previše slobodnog ponašanja. Isti je slučaj i sa mačkama, koje znaju da ogrebu vlasnika ako pređu određenu crtu. Verovali ili ne, i ljubimci imaju određene granice koje ne treba prelaziti, bilo iz ljubavi ili čiste dosade.

životinja petface

Postoje određene rase koje se preporučuju kao idealne za druženje sa decom. Većina stručnjaka se slaže da dete mlađe od šest godina nije spremno da ima kućnog ljubimca, naročito psa, koji može da bude jako zahtevan. Deca u ovom uzrastu nisu dovoljno zrela, niti sposobna da shvate šta je kućni ljubimac, a naročito ne mogu da mu se posvete na pravi način. Stoga je za njih sasvim prirodno da ljubimca tretiraju kao igračku, što nikako nije dobro ni za ljubimca, a ni za dete, koje u igri može da izvuče „deblji kraj”.

ISKRENO RAZUMEVANJE: Evo zašto dete sa autizmom treba da odraste uz psa!

Konkretno, psi kao kućni ljubimci se preporučuju za decu stariju od deset godina, dok su za mlađe pogodnije ptice, glodari, ribice i kornjače.

životinja petface

Što se rasa pasa tiče, zlatni retriveri su najpoznatiji kao porodični psi, dok se od manjih rasa preporučuje Vesti.

Još jedna stvar koju morate uzeti u obzir prilikom usvajanja kućnog ljubimca za vaše dete, jeste ta da su želje deteta često prolazne, tako da će veliki deo posla oko nege i brige ljubimca pasti na roditelje.

Želite da svoju porodicu upotpunite psom? Evo koje rase se preporučuju za decu!

Iako se ne smeju tretirati kao igračke, to ne znači da kućni ljubimci ne uživaju u različitim igrama sa decom, dokle god, naravno, oni nisu predmet te igre, već ravnopravni član. Sve životinje vole da se igraju, ali na različite načine. Što se mačaka tiče, one su prirodni lovci i uživaju u igrama ovog tipa. Mačkama koje žive u kućnim uslovima naročito nedostaju lov i aktivnost, tako da je veoma važno da igra sa njima ide u ovom pravcu. Deca se sa mačkom mogu igrati igračkama, koje će ih stimulirati da jure nekakav predmet, igračku poput miša ili nekakav predmet zakačen na kraj konopca. Mački ne treba dozvoljavati da joj igračka bude vaša noga ili ruka.

Mački ili psu nemojte dirati igračku, ako se oni u tom momentu igraju sa njom. Svoju igračku psi i mačke doživljavaju kao plen i mogu da postanu  malo agresivniji kako bi je odbranili. Ako želite da se igrate zajedno, obratite se vašem ljubimcu i tražite mu da vam vrati igračku. Ako on to učini, preuzmite je i krenite u zajedničku igru. Međutim, ako vam igračku ne vrati, ostavite ga na miru, jer morate da prihvatite da ljubimac nije uvek raspoložen za igru sa vama ili vašom decom.

Psi vole igre u kojima vam donose neki predmet, dok ga vi bacate. Uživaju i u zajedničkim šetnjama, kao i provlačenju kroz različite prepreke. Sa psima, vaša deca mogu igrati i žmurke, tako što se ona sakriju, a psi ih traže. Problem je samo što takva igra neće dugo trajati, jer psi imaju veoma razvijeno čulo mirisa, i gotovo odmah će ih pronaći.

Dakle, naučite vašu decu kako da postupaju sa svojim ljubimcima, kako bi jednog dana i sami postali odgovorni vlasnici.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSUBOTICA: Upoznajte Spajka – staforda spašenog iz borbi pasa!
Sledeći tekstBEOGRAD: Jovani je nestao mačak – nudi nagradu nalazaču!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime