Naslovna VESTI PSI Želite da svoju porodicu upotpunite psom? Evo koje rase se preporučuju za...

Želite da svoju porodicu upotpunite psom? Evo koje rase se preporučuju za decu!

0
za decu petface

Koliko god Lesi i Maza i Lunja bili zabavni za gledanje, ove rase pasa verovatno nisu baš najbolji izbor kućnog ljubimca za decu. Pri izboru psa koji će biti dodatak vašoj porodici, obavezno povedite računa o rasama koje se smatraju pogodnim za ovu ulogu.

Za one roditelje koji žele da budu jako sigurni pri izboru, postoji lista pasa na osnovu koje se može izabrati najpogodnija rasa. Naravno, oprez je u svakom slučaju preporučljiv, i lista pasa koje ćemo sada navesti svakako ne isključuje izuzetke od ovih pravila. Svaki pas koji se oseća ugroženim, ili onaj koji je maltretiran, može da pokaže znake agresivnosti u samoodbrani. Na prvom mestu treba da naučite decu da se sa poštovanjem odnose prema svom kućnom ljubimcu, kao i da ih nikada ne ostavljate same, odnosno bez nadzora!

Pročitajte još:
Dolazak bebe u porodicu NE ZNAČI “problemi sa ljubimcem u najavi”! Evo nekoliko saveta!

Ukoliko imate malu decu, preporučuju se psi manje i srednje veličine, staloženog temperamenta, tolerantni. Pogodne rase pasa za život u porodici sa decom su bigl, bostonski terijer, mops, engleski buldog, bišon, srednja pudla, njufaundlender..

za decu petface

Za decu školskog uzrasta, izbor će vam svakako biti lakši, jer su deca u ovom uzrastu veća, jača i imaju bolju koordinaciju nego mlađa. Takođe, mogu da razumeju i prate uputstva koja se tiču brige o kućnom ljubimcu i više razumeju potrebe drugih bića.

Pročitajte još:
Dokazano: psi uče decu životnim lekcijama!

Ako su deca starija i imate uslova za držanje velikih pasa, nema razloga da ne izaberete nekog od njih. Pri izboru treba povesti računa i o drugim kriterijumima kao što su aktivnost vaše porodice i slobodno vreme, kao i veličina i raspored životnog prostora.

za decu petface

Ako imate tinejdžere, dovoljno prostora i vremena da kvalitetno provodite vreme sa ljubimcem, zanimaju vas sportovi sa psima kao što je na primer agiliti, onda je border koli jedan od savršenih izbora. Druge mogućnosti su bokser, džek rasel terijer, zatim nezaobilazani porodični psi – zlatni retriver, labrador ili irski seter.

Za kraj, podsetićemo vas na neku od najčešćih greški pri izboru psa za decu. Nikako nemojte polaziti od izgleda psa, jer često oni najslađi i minijaturni mogu biti i vrlo prgavog temperamenta a recimo miran, staložen i umiljat pas iz nekog od prihvatilišta može biti mnogo bolji drugar 🙂

U svakom slučaju, dobro razmislite i uzmite u obzir sve faktore prilikom ovog izbora, kako biste vašu porodicu uvećali na najlepši mogući način.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSJAJNO: Pas uči mladunče nosoroga da se igra sa plišanom igračkom!
Sledeći tekstLabrador Jedi svakodnevno spašava život sedmogodišnjem dečaku!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime