Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Trovanje kućnom hemijom kod mačaka

Trovanje kućnom hemijom kod mačaka

0
PODELI
trovanje kucna hemija petface

Iako se misli da su mačke koje žive u kući zaštićene od mnogih opasnosti i u kući mačkama prete mnogobrojne zamke koje prete njihovom zdravlju. U kući postoji velika opasnost za ljubimce od raznih hemijskih sredstava koja se svakodnevno koriste. Veliki broj trovanja kućnih ljubimaca prouzrokovano je upravo hemijskim preparatima koji se mogu naći u domovima.

Trovanje kućnom hemijom kod mačakaBrisanje poda deterdžentima, prskanje prostorija raznim sprejevima protiv insekata, brisanje pločica, kada i lavaboa sredstvima koja sadrže opasne supstance može biti prilično opasno za mačke.

U zavisnosti od vrste hemijskog sredstva  kao i od toga u kojoj količini ga mačka proguta ili udahne, zavise i posledice trovanja. To mogu biti neurološki, srčani ili disajni problemi, koji mogu dovesti čak i do smrti.

Simptomi
Simptomi trovanja mogu biti različiti i dosta zavise od toga šta je mačka unela u organizam. Količina unetih supstanci takođe utiču na izraženost simptoma. Uobičajeni simptomi trovanja su pojačana salivacija, povraćanje, proliv, ukočenost nogu, nakostrešenost dlake i visoka temperatura. U slučaju da dodje do nekog oblika trovanja odmah treba potražiti pomoć veterinara koji će postaviti dijagnozu i dati upustva za lečenje.

petopedija-trovanje-kućnom-hemijom-1
Kućna hemija može biti opasna

Lečenje
Dijagnostika trovanja se postavlja na osnovu kliničke slike i anamnestičkih podataka vlasnika. Nikako ne treba pokušavati samostalno lečenje jer to može izazvati još teže komplikacije.

Lečenje se sastoji u davanju preparata koji će omogućiti izbacivanje otrovnih materija. Pored toga primenjuje se potporna terapija infuzionim rastvorima koji treba da ojačaju organizam i tako se lakše izbori sa otrovnim materijama.

Trovanje kućnom hemijom kod mačakaPreventiva
Prvi korak predstrožnosti jeste držanje hemijskih preparata van domašaja mačke. Čak i kada su pakovanja ovih materija sklonjena, treba voditi računa o tome da budu dobro zatvorena.  Jedan od najčešćih oblika trovanja mačaka je takozvano indirektno trovanje. Kada ljubimica dođe u kontakt sa određenom opasnom supstancom pokušaće da je odstrani jezikom sa kože i dlake. Naravno, tako će progutati supstancu i sledi trovanje.

Zbog toga je veoma važno da se sve tretirane površine dobro isperu čistom vodom.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.