Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET SAVETI: Predstavljamo vam 5 igrica koje će poboljšati kvalitet šetnje sa vašim...

SAVETI: Predstavljamo vam 5 igrica koje će poboljšati kvalitet šetnje sa vašim psom

4
5 igrica koje će poboljšati kvalitet šetnje sa vašim psom petface

5 igrica koje će poboljšati kvalitet šetnje sa vašim psom: Ukoliko vas vaš ljubimac prilikom šetnje vuče ili se opire nošenju povodca, ili ukoliko vas možda ignoriše, onda je sledeći tekst pisan upravo za vas.

Za pse šetnja predstavlja vrhunac dana. To je za vašeg mališana jedinstvena prilika da protegne noge, onjuši nove mirise, osmotri komšiluk. Šetnja je takođe važna i sa aspekta odnosa psa i vlasnika. Naime, to je idealna situacija da se još više povežete sa vašim psom. Međutim, napolju se dešava toliko toga što vašem ljubimcu može odvratiti pažnju od vas. Morate imati razumevanja, jer svet zaista jeste pun neverovatnih prizora i mirisa, zbog kojih psi neće baš uvek ići mirno pored vas na povodcu. Šta raditi u takvim situacijama?

5 igrica koje će poboljšati kvalitet šetnje sa vašim psom petface

Za vas smo pripremili listu igrica, koju možete postepeno uključivati u vaše šetnje. Ne samo da će fokus vašeg psa biti na vama, što će umanjiti vučenje i opiranje, već će vaša šetnja biti zabavna i stimulativna. Najbitnije od svega, odnos sa vašim mališanom biće uzdignut na viši nivo.

  1. „Promena“: Ova igrica dobro je poznata svima koji su nekada imali kontakt sa agilitijem. Ona podrazumeva promenu strane između vas i psa. Do zamene bi trebalo da dođe onda kada izgovorite naredbu „Promena“. Za učenje ove igrice naravno, treba malo više vremena i strpljenja. Za početak, navikavanje na ovu naredbu možete početi dok pas sedi. Tada polako možete da krenete sa uvođenjem ove komande. Naravno, kao i svakom procesu učenja, svaki pomak morate adekvatno nagraditi. Kada pas savlada zamenu strana i šetnju,uspećete da razbijete rutinu zamenama, a ujedno ćete omogućiti da vaš ljubimac brzo reaguje u sitacijama kada zaista postoji realna potreba za promenom ( na primer, drugi pas vam nailazi u susret)
  2. „Hvatanje“: Ova igra naravno poznata je svima, ali vas ovim putem podsećamo i na nju i predlažemo da ona bude sastavni deo šetnje. Preporuka je da ovu igru započnete svaki put kada primetite da vaš pas postaje odsutan i da sve manje reaguje na vas. Bacite mu u vis njegovu omiljenu poslasticu ili igračku. Nema ljubimca koji neće biti oduševljen iznenadnom užinom. Time ćete ga podsetiti da je najbolje za njega, da uvek bude pored vas.
  3. „Traženje“: Jedna od podvarijanti prethodne igre je svakako i igra „Traženja“. Bacite svom ljubimcu lopticu, kako bi vam je doneo. Nagrada u tom slučaju ne sme izostati. Na početku trebaće vam malo strpljenja da vaš ljubimac shvati šta se od njega zahteva. Igru možete započeti kada primetite da mu nešto drugo odvlači pažnju ili kada postaje uznemiren zbog nečega što se dešava u okolini. S obzirom na to da „Traženje“ podrazumeva da vaš ljubimac istražuje po okolini, izbegavajte je ukoliko je vašem psu svojstveno uzimanje otpadaka sa zemlje.
  4. „Kreni-stani; Brzo-Polako“ – Ova igrica se odnosi na menjanje vašeg tempa prilikom šetnje, kao i učenje psa da se i on prilagođava ovim promenama. Dakle, prilikom rutinske šetnje, iznenada stanite ili ubrzajte, a svog psa nagradite svaki put kada on uradi to isto. On će više pažnje obratiti na vaše kretanje, jer će biti zainteresovan da sazna šta je vaš sledeći korak. Dakle, bićete zabavan partner vašem psu i na taj način povećaćete poslušnost.
  5. „Idi i dodirni“ – Najveći deo uživanja u šetnji za vašeg psa je istraživanje okoline. Ova igra ima za cilj da i vas uključi da budete njegov partner u spoznavanju sveta. Većini nas nije strana situacija koja podrazumeva da nas psi vuku do svakog drveta ili ograde. Uključite se tako što ćete odrediti šta želite da pas dodirne i dlanom mu pokažite u tom smeru. Dakle, pas prvo treba da bude upućen u to da prati vaš dlan. Ono što sledi je da pas shvati da dodirivnjem onoga što mu pravcem ruke pokazujete za njega nosi nagradu. Za ovu igru trebaće verovatno će vam trebati malo više vremena, ali kada je vaš ljubimac savlada, sledi dvostruko uživanje za oboje.

Kao što smo naveli, navedene igre imaju za cilj da pažnja vašeg ljubimca bude usmerena na vas. Upornim ponavljenjem ovih igrica i komandi, sigruno ćete povećati poslušnost vašeg mališana. Ne budite očajni ukoliko vaš pas u početku ne shvata ono što od njega zahtevate. Ali zato budite uporni i istrajni i ne propustite da nagradite vašeg mališana svaki put kada on napravi pomak. Takođe,  možete kombinovati sve ove igrice ili razviti neku svoju. Na kraju krajeva, najbitnije i jeste da se vi i vaš ljubimac dobro zabavite, da razbijete rutinu i da postignete dobar i kvalitetan odnos.

5 igrica koje će poboljšati kvalitet šetnje sa vašim psom petface

Nadamo se da ste nešto novo naučili i da će šetnja sa vašim psom ubuduće biti najprijatnije iskustvo za vas.

Prethodni tekstZA PRIMER SVIMA: Ivana Španović prikuplja sredstva za sterilizaciju pasa lutalica u Zrenjaninu!
Sledeći tekstVIDEO: Ovaj pas plače svaki put kad njegov vlasnik ide u školu!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime