Naslovna VESTI Zašto su BUVE aktivnije u LETNJEM PERIODU?

Zašto su BUVE aktivnije u LETNJEM PERIODU?

0
buva petface

Buve su problem tokom cele godine, čak i zimi, ali su u letnjem periodu sigurno aktivnije. Tokom vrelih dana, toplota i vlaga, kao i priroda ubrzavaju živoni cikulus buva. Sve ovo povećava faktor rizika od stvaranja infestacije buvama u vašem domu.

aktivnije petfaceBitno je znati razliku između buve „pešaka“ i infestacije doma. Odrasla buva nađena na ljubimcima dolazi direktno iz naše okoline – zaraženog doma, bašte ili parka. One se legu iz lutaka skrivenih u našoj sredini i skaču direktno na ljubimca.

Pročitajte još: BORBA PROTIV PARAZITA: Koliko su i zašto opasne buve?

Ukoliko su ove lutke iz izvora van doma, onda su ove buve „pešaci“, pod uslovom da tretirate svoje ljubimce protiv spoljnih parazita. Na taj način će oni uginuti i pre nego što polegnu jaja i ugroze vaš dom. Međutim, ukoliko buve dolaze iz larvi skrivenih u vađem domu, onda imate infestaciju.

Uzimajući u obzir to da se ciklus razvoja buve dešava mnogo brže tokom leta, ukoliko ne tretirate sve ljubimce redovno, „pešaci“ iz spoljne sredine će preživeti na ljubimcima i početi da legu na stotine jaja.

aktivnije petfaceOva jaja nisu lepljiva i padaju iz krzna gde god da se vaš pas kreće. Jajašca se pretvaraju u male larve koje puze što dalje od svetla, duboko u tepihe i između dasaka i ispod nameštaja. Larve zatim postaju lutke, a potom se transformišu u odrasle buve. Larve se izlegu, a zatim buve skaču direktno na domaćina iz okruženja.

Pročitajte još: Kako buve preživljavaju čak i hladne zime?

Infestacije doma se mogu dogoditi bez obzira na to koliko vam je čist dom. Jedini način da zaštitite svoj dom jeste da tretirate svoje ljubimce redovno tokom godine. Pauze u zaštiti, čak i tokom zime, dozvoljavaju „pešacima“ da napadnu vaš dom. Do trenutka kada dođe leto, populacija buva skrivena u vašem domu će biti ogromna i vaši ljubimci će stalno biti prekriveni buvama.

Zašitite ljubimca, sebe i svoj dom na vreme!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBOBI JE HEROJ: Čekala je pomoć u jarku slomljenih nogu
Sledeći tekstIme mu je HEROJ i opravdao ga je: Lutalica spasila ženu od napadača sa nožem u ruci!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime